Het dak ging er af in de Ziggo Dome in Amsterdam, waar vanavond voor de 20ste keer de MTV EMA uitgereikt werden. De jaarlijkse Europese awardshow van MTV streek dit jaar neer in Nederland en bracht 's wereld grootste artiesten naar de hoofdstad.

De belangrijkste award van de avond ging naar Miley Cyrus, die voor haar clip 'Wrecking Ball' de Best Video Award (al blowend) in ontvangst nam. De Amerikaanse zangeres opende twerkend de awardshow met 'We Can't Stop' en zong later ook 'Wrecking Ball' live.

Katy Perry zong haar laatste single 'Unconditionally' en mocht de award voor Best Female mee naar huis nemen. Best Male was de afwezige Justin Bieber, die via een videoboodschap zijn fans bedankte.

Wel aanwezig was Bruno Mars, die naast optreden ook de award voor Best Song in ontvangst nam voor zijn hit 'Locked Out of Heaven'. Boyband One Direction bedankte via een videoboodschap de fans voor de Best Pop Award en Macklemore & Ryan Lewis deden hetzelfde voor hun Best New Act award.

Afrojack was de enige Nederlandse artiest die genomineerd was, maar zag de award voor Best Electronic naar zijn collega Avicii gaan. De Nederlandse dj trad nog wel live op met Snoop Dogg. Andere optredens waren er van o.a. Robin Thicke, Kings of Leon, Eminem en The Killers. Het Zweedse duo Icona Pop sloot met 'I Love It' de show af.

Winnaars

Best Look: Harry Styles
Best Video: Miley Cyrus - 'Wrecking Ball'
Biggest Fans: Tokio Hotel
Best Live: Beyonce
Best World Stage: Linkin Park
Best Song: Bruno Mars - 'Locked Out Of Heaven'
Best New Act: Macklemore & Ryan Lewis
Best Hip Hop: Eminem
Best Electronic: Avicii
Best Rock: Green Day
Best Pop: One Direction
Best Alternative: 30 Seconds To Mars
Best Female: Katy Perry
Best Worldwide Act: Chris Lee (Li Yuchun)
Best Male: Justin Bieber
Global Icon: Eminem