Adverteren op Qmusic | Impactvolle commercials | Branded content | Nieuws | Sales team | Spot On Radio

Onderzoek toont aan: Qmusic is meest betekenisvolle radiomerk van Nederland

- woensdag 10 juni 2020 -

Mediabureau Havas Media heeft haar wereldwijde Meaningful Brands onderzoek nu voor het eerst toegepast op Nederlandse mediamerken. Qmusic blijkt hieruit het meest betekenisvolle radiomerk te zijn. Een mooi resultaat voor de zender, die zich sinds de laatste luistercijfers marktleider mag noemen in de belangrijke commerciële doelgroep 20-49 jaar. 

Qmusic weet van alle radiostations het meest toe te voegen aan de leefwereld van luisteraars, zo toont het onderzoek van Havas Media aan. De zender wordt het meeste aangeraden aan vrienden, zou het meest gemist worden als het niet meer zou bestaan en draagt het meest positief bij aan de kwaliteit van leven. Qmusic weet goed te scoren op functionele voordelen en krijgt daarbij de hoogste scores wat betreft interactiviteit en een breed assortiment content van goede kwaliteit. Daarnaast is Qmusic nummer één als het gaat om belangrijke persoonlijke voordelen als ‘helpt me gelukkiger te voelen’ en ‘helpt me om tevredener te zijn over mijn leven’. Bovendien wordt het station het meest gewaardeerd van alle zenders om haar bijdrage aan de maatschappij: Qmusic omarmt volgens de 20-49 jarigen diversiteit meer dan andere radiozenders en draagt het meest bij aan goede doelen. Als tot slot naar de merkpersoonlijkheid gekeken wordt, is te zien dat Qmusic als meest innovatief en energiek/exciting naar voren komt.

Jorn Agterberg, marketing manager Qmusic: "Wij vermaken en verbinden mensen en willen daarmee luisteraars energie en een goed gevoel geven. Mooi om te zien dat dit wordt opgemerkt en dat we als meest betekenisvol worden gezien in het Nederlandse radiolandschap. Het is mooi nieuws om met onze adverteerders te delen. Helemaal in een tijd waarin betekenis ontzettend belangrijk is. We zijn vastberaden om dit verder uit te bouwen."

Meaningful of betekenisvol zijn is doorslaggevend voor de keuze van de consument voor een bepaald merk. Ook wordt het steeds belangrijker, zo laat Havas weten. Waar 58% van de babyboomgeneratie verwacht dat merken meer betekenis zouden moeten bieden dan enkel het leveren van een dienst of service, is dit bij de jongere generatie millennials maar liefst 74%. Betekenis wordt onder andere toegekend door emotionele voordelen zoals transparantie over activiteiten, het omarmen van diversiteit, ethisch verantwoord gedrag, het bijdragen aan een gelukkiger leven en het bieden van inspiratie. Voor dit onderzoek nam Havas 108 mediamerken onder de loep. Jaarlijks doet Havas hun Meaningful Brands® onderzoek onder 350.000 respondenten in 31 landen en meer dan 1800 merken. Het is voor het eerst dat Nederlandse mediamerken onderzocht zijn. 

Hier vind je de resultaten voor Qmusic, ten opzichte van de benchmark onder radiomerken. 

Beeld: stockfoto ter illustratie


Fictieve campagne toont kracht combi radio en buitenreclame aan

- dinsdag 12 mei 2020 -

De campagne voor de fictieve 'Plankton Pannenkoek' toont feilloos aan dat radio en buitenreclame elkaar versterken. Al na één week herinnerde 39% van de Nederlanders zich de campagne, genereerde het tot dan toe onbekende product 9% merkbekendheid en werd de website door meer dan 30.000 mensen bezocht. Dat maakten Qmusic en JCDecaux vandaag bekend.

Eind februari was Nederland in de ban van de Plankton Pannenkoek, een lichtgevende pannenkoek met extra bouwstoffen. In de week van 18 t/m 25 februari waren de posters van Plankton Pannenkoek overal te zien in het digitale en analoge Nationale Abri-netwerk van JCDecaux in 35 steden. Tegelijkertijd liep er op Qmusic een landelijke radiocampagne van circa 10 commercials per dag. Het betrof echter een fictieve campagne van JCDecaux en Qmusic zelf. Het doel was om de effectiviteit van radiocampagnes (audio) in combinatie met buitenreclamecampagnes (visueel) te meten. De combinatie van radio- en buitenreclame is namelijk een krachtige audiovisuele mediacombinatie, die een zeer snelle bereiksopbouw combineert met relatief lage productiekosten.

Rob Beijersbergen, Verkoopdirecteur Qmusic, laat weten: "Deze fictieve campagne en het daarbij horende onderzoek van Mindshare toont feilloos aan dat radio en outdoor elkaar uitstekend aanvullen. Wat we eerder al goed konden beargumenteren, wordt nu ondersteund door harde feiten waar adverteerders en hun adviseurs plannen op kunnen baseren en successen mee kunnen behalen."

Bart de Vries, Commercieel Directeur JCDecaux, laat weten: "De communicatieve en commerciële kracht van de gecombineerde inzet van buitenreclame en radio is ongeëvenaard: met een abricampagne zorg je in een week tijd voor een enorme bekendheid, die door radio wordt versterkt. De case met de Plankton Pannenkoek bewijst dit maar weer eens, want in 1 week een merkbekendheid geven van 9% aan een product dat niemand kent en dat nergens te koop is, is echt jaloersmakend."

Herkenning

Slechts na 1 week wist het niet bestaande merk Plankton Pannenkoek al grote bekendheid te genereren. Uit onderzoek van Mindshare blijkt dat maar liefst 39% van Nederland herinnert de campagne te hebben gezien en/of gehoord. Onder degenen die in contact zijn gekomen met zowel radio als buitenreclame is dat zelfs 52%. In één week tijd heeft het tot dan toe onbekende merk een merkbekendheid van 9% gerealiseerd. Onder degenen die in contact zijn gekomen met zowel radio als buitenreclame is dat zelfs 16%. Daarnaast telde de website planktonpannenkoek.nl de eerste week al ruim 30.000 unieke bezoekers. Doordat het om een fictief product gaat weten we dat de gevonden effecten volledig aan de media-inzet toe te schrijven zijn.

Radio en out of home versterken elkaar

Daarnaast zien we duidelijk dat radio en out of home elkaar enorm versterken. De effectiviteit van de campagne is aanzienlijk groter wanneer men in aanraking komt met zowel radio als buitenreclame, dan wanneer men maar met één van de mediavormen in contact komt. Zo is de campagneherkenning 55% hoger dan wanneer men alleen radio heeft gehoord en 39% hoger dan wanneer men alleen met OOH in contact is geweest.

Waardering

De creaties van beide mediatypen worden ook zeer goed gewaardeerd: zowel de radiocommercial als de buitenreclame-uiting wordt ver boven het gemiddelde beoordeeld als opvallend, aansprekend, interesse wekkend en ze stimuleren om informatie op te zoeken.

Plankton Pannenkoek Feiten & Resultaten

Inzet:

 • Nationaal Abri-netwerk in 35 steden: 2.000 vakken analoog 
 • Digital Out Of Home: 270 digitale Mupi's + 6 groot formaat (Avenue) 
 • 70 radiocommercials (162 GRPs in doelgroep 20-49 jaar) 

Effectmeting (doelgroep 20-49 jaar):

 • Campagne herkenning: 39% (bij contact zowel Radio als OOH: 52%) 
 • Boodschap herkenning: 30% (bij contact met zowel Radio als OOH: 43%) 
 • Geholpen merkbekendheid: 9% (bij contact met zowel Radio als OOH: 16%) 

Google Analytics:

 • Website bezoek www.planktonpannenkoek.nl (uniek): 30.000+ personen 
 • Het merendeel (77%) van de website bezoeken is uitgevoerd op mobiele apparaten of tablets (op weekdagen 73%, in het weekend 94%)

Onderzoek: Radioreclame levert 2,5 keer zoveel websitebezoek op als inzet op tvc

- maandag 30 maart 2020 -

Qmusic heeft het directe effect van radioreclame op websitebezoek onder de loep genomen. Hiervoor heeft Qmusic de handen ineengeslagen met de onderzoeksafdeling van mediabureaus Mindshare en Greenhouse Group.

Download rapport (leestijd: 3 minuten)

Het is voor het eerst dat er zo grootschalig onderzoek gedaan is voor meerdere adverteerders en cases. In totaal is voor de vier merken Auping, Stage Entertainment, Centraal Beheer en Eneco, gezamenlijk goed voor 23 zogenoemde flights, het websitebezoek inzichtelijk gemaakt en gekeken naar het effect binnen 30 minuten na uitzending van een radio- dan wel tv-spot.

Algemene conclusies

Hoewel er verschillen zijn in absolute niveaus (websitebezoek is ook zeer product/merk afhankelijk), zijn de patronen over de cases heen vergelijkbaar:

 • €1.000,- ingezet op radio levert uiteindelijk bijna 2,5 keer zoveel bezoekers op als wanneer dit bedrag op televisie wordt ingezet. 
 • Radio kan licht profiteren als tegelijkertijd tv wordt ingezet en levert dan iets meer bezoeken per GRP/€1.000,- op dan wanneer radio stand alone wordt ingezet. 
 • Verreweg de meeste GRP’s worden door adverteerders ingezet op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur. Hier wordt veel bereik opgebouwd en absoluut gezien wordt hier dan ook het meeste sitebezoek gerealiseerd na een radiocontact
 • We zien echter dat op werkdagen na 16.00 uur en in het weekend de attributie per GRP toeneemt. Met name de avondspits is daarom een interessant tijdvak, omdat hier ook relatief nog veel GRP’s gerealiseerd kunnen worden. 
 • Voor campagnes met een actiematige insteek is het qua kosten interessanter om GRP’s vanuit de ochtendspits naar andere uren te schuiven en meer GRP’s naar het weekend schuiven om meer klanten naar de website te leiden.

Klik hier om het volledige rapport te lezen (leestijd: 3 minuten)


Nieuw: SoundQ

Qmusic start als eerste media-exploitant van Nederland met het testen van audio branding in radiocommercials. Onder de naam ‘SoundQ’ wordt onderzocht hoe herkenbaar en uniek bepaalde ‘audiokenmerken’ van een merk zijn, zoals jingles, sound logo’s of een specifieke stem. Dit doen we in samenwerking met InSites Consulting.

Er zijn verschillende theorieën over hoe je aan een sterk merk kunt bouwen. Eén hiervan is de theorie van Byron Sharp (How Brands Grow), die zegt dat je om als merk succesvol te kunnen zijn moet bouwen aan ‘mental & physical availability’. Dat houdt in dat consumenten aan een bepaald merk denken bij een volgend aankoop- of gebruiksmoment. Een manier om mental availability te vergroten is het inzetten van onderscheidende brand assets; elementen in de communicatie die herkenbaar zijn en uniek aan een merk worden gelinkt. Deze elementen moeten in alle communicatie consistent worden ingezet om zo de bewuste- en onderbewuste merkherkenning te vergroten. 

Binnen audio gaat het dan om ‘sonische distinctive assets’, vrij vertaald als audiokenmerken. En juist deze audiokenmerken spelen een grotere rol in marketing en communicatie dan ooit tevoren. De razendsnelle ontwikkelingen op gebied van voice en voice-gestuurde interactie zorgen ervoor dat de visuele component van je merkidentiteit niet altijd zichtbaar zal zijn. Hoe blijf je als merk overeind in een schermloze wereld? Met behulp van audio branding! 

Om merken en adverteerders meer inzicht te geven in de herkenbaarheid en uniekheid van hun audio branding, breidt Qmusic het On AIR onderzoek uit, met een ‘sonische distinctive asset’-meting onder de naam ‘SoundQ’. Met deze inzichten kunnen de adverteerders gerichter werken aan het bouwen aan hun merk door middel van met name sterke radioreclame.


Spot On Radio

Naast de minimaal 48 minuten programmering per uur doet Qmusic er alles aan om ook de 12 minuten commerciële zendtijd zo aansprekend mogelijk te maken. Daarom hebben we de learnings van meer dan duizend geteste commercials gecombineerd met andere belangrijke onderzoeksresultaten in de nieuwe online tool ‘Spot On Radio’. Klik nu snel door en ontdek hoe je de meest impactvolle radiocommercial maakt voor jouw merk.


Onderzoek: Cromo's zeer positief beoordeeld

Commerciële promo's scoren hogere waardering en leiden tot activatie | download rapport

Sinds 2010 heeft Qmusic in het On AIR-onderzoek ruim duizend commercials getest. Het radiostation werd hierom onder andere geroemd door de jury van de AMMA Awards, waar Qmusic uitgeroepen werd tot media-exploitant van het jaar. Naast reguliere commercials, testte Qmusic ook vierenveertig commerciële promo’s, zogenoemde ‘cromo’s’. In deze cromo’s wordt promotie gemaakt voor een programma/actie en wordt de bijbehorende partner vermeld, bijvoorbeeld ‘Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door…’ gevolgd door de naam van een merk of adverteerder. De vierenveertig geteste cromo’s zijn ingezet bij zeer uiteenlopende campagnes op Qmusic, zoals Het Geluid, Het Verjaardagsrad van Mattie en Marieke, de Foute Party en gesponsorde hitlijsten zoals de Top 40.

Om de kracht van cromo’s te onderzoeken, hebben we de resultaten van deze cromo’s afgezet tegen die van de reguliere commercials. Enkele bevindingen zijn: 

 • Cromo’s krijgen een hoger waarderingscijfer dan reguliere commercials, met een gemiddelde score van 6,0 tov 5,7. Onder degenen die de commercials herkenden is het verschil zelfs nog groter: 6,9 tov 6,2 
 • Cromo’s scoren meer dan 2x zo goed op belangrijke emotionele kenmerken (gemiddeld +109%). Zo worden zij gepercipieerd als geloofwaardiger, professioneler, origineler, spectaculairder, meer onderscheidend, warmer en meer om te lachen 
 • Cromo’s geven vaker een opgewekt, blij en verrast gevoel 
 • Cromo’s leveren meer activatie op dan reguliere commercials (+63%), dit betekent dat de consument na het horen van een cromo vaker geneigd is de actie nogmaals op te zoeken of (online) te delen.

Kortom, de cromo blijkt een zeer effectief middel om luisteraars te bereiken en te enthousiasmeren voor een product of dienst.

Via deze link is het rapport met de complete onderzoeksresultaten de downloaden.


Onze filosofie

‘Q sounds better with you’ is de filosofie van Qmusic. Die ‘You’ staat enerzijds voor de luisteraars, voor wie wij elke dag radio en video maken. Luisteraars inspireren ons met hun verhalen en wensen. Door op onze beurt goed naar hen te luisteren, in contact met hen te staan, weten we ze 365 dagen per jaar te raken door ze plezier, energie en een goed gevoel te geven. Anderzijds staat ‘You’ voor onze relaties; adverteerders en mediabureaus, voor wie wij steeds weer een stap verder willen gaan. Onze missie als exploitant is adverteerders en mediabureaus te ondersteunen bij het realiseren van nog effectievere radiocampagnes.

Van de zestig minuten per uur vullen wij er minimaal achtenveertig minuten zelf met onze programmering. De overige minuten zijn voor onze adverteerders. In beide gevallen staat de luisteraar centraal. In onze programmering doen we er alles aan om onze luisteraars positieve en aanstekelijke radio te brengen. Dat doen we met enthousiaste persoonlijkheden, creatieve programma’s, relevante acties en natuurlijk de beste muziek. In de commerciële zendtijd helpen we de adverteerders graag om de luisteraar op een zo’n prettig mogelijke manier aan te spreken. Immers, in een positieve stemming sta je meer open voor boodschappen van anderen. Hierover lees je meer bij ‘Impactvolle commercials’.

Kracht van radio

Radio spreekt tot de verbeelding en maakt beeld overbodig. Radio is een creatief medium en biedt eindeloos veel mogelijkheden als het gaat om de perfecte commercial, het boosten van de merkbekendheid of het verkopen van je product. Met radioreclame kun je jouw doelgroep op het juiste moment raken, want radio is emotie. 

Live radio is in staat grote massa’s mensen te bereiken en is dominant gedurende de hele dag. Gemiddeld luistert een persoon 190 minuten per dag audio en is radio het audio-medium met het hoogste dagbereik. Daarnaast heeft radio een hoge call to action, het stimuleert fysieke aankoop of online zoekgedrag.

Qmusic bereikt ruim 2,8 miljoen luisteraars per week (doelgroep 10+) en die luisteren gemiddeld ruim 3 uur per dag.

Sales team

Bij Qmusic willen we je graag helpen om je doelstellingen te realiseren. Heb je vragen of wil je een keer een kennismakingsgesprek, neem gerust contact met ons op. 

KimAccountmanager Spot
BrittneyAccountmanager Spot
MarkAccountmanager Spot
RosanneAccountmanager Spot


HET HELE TEAM


Cases

Om een duidelijk beeld te geven wat Qmusic voor je merk kan betekenen, vind je hieronder een voorbeeld van een adverteerder die campagne heeft gevoerd bij Qmusic. Beluister hieronder de commercial van Gaslicht.com.

Tariefkaarten