Als wij Nederlanders moeten kiezen welke gebeurtenis het meeste indruk op ons heeft gemaakt in de jaren 2000-2009, staan de aanslagen van 11 september 2001 met stip op nummer 1. Dit blijkt uit onderzoek van Q-music in samenwerking met onderzoeksbureau InSites Consulting.

Moord op Fortuyn
54% van de ondervraagden zet 9/11 bovenaan. Op 2 staat de moord op Pim Fortuyn. 13% geeft aan dat dit voor hem/haar de meest belangrijke gebeurtenis is. Ook de introductie van de euro (op nummer 3 met 11%) en de tsunami in Azië worden vaak genoemd.

King of Pop
Wat opvalt is dat vooral minder leuke gebeurtenissen de meeste indruk hebben achtergelaten. Het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002 wordt bijvoorbeeld bijna niet genoemd. Ook de Olympische Spelen in Sydney (2000) met goud voor Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband, Anky van Grunsven en Leontien Zijlaard-Van Moorsel hebben minder indruk gemaakt dan bijvoorbeeld het overlijden van Michael Jackson of de vuurwerkramp in Enschede.

Opkomst nieuwe artiesten
Op muziekgebied is er ook veel gebeurd in de 00's. Denk aan de doorbraak van Alicia Keys, Coldplay, Lady Gaga, Rihanna, Katy Perry en Adele. De 00's staan verder in het teken van de opkomst van dancefeesten zoals Sensation en het wereldwijde succes van Nederlandse dj’s als Tiësto en Armin van Buuren. Niet te vergeten: de introductie van de iPod en iTunes, de manier om duizenden van je favoriete liedjes overal mee naar toe te nemen.

Top 500 van de 00's
Van 9 t/m 13 september verpakt Q-music het sentiment van deze jaren in een lijst: de Top 500 van de 00's. De lijst is samengesteld door de luisteraars. Check hier de lijst van de Top 500 van de 00's en luister de hele week om geen enkel nummer te missen!