Het is dinsdag, dus de APP-man schuift aan. Hij heeft app’s die te maken hebben met auto's:

Dashcams
Savedrives voor iPhone (€2,69)
Autoguard Blackbox voor Android (Pro: €2,19)
Ze zijn niet meer weg te denken van Youtube, de (vooral veel Russische) filmpjes die zijn opgenomen met een dashcam, ofwel camera die op het dashboard gemonteerd staat. Die filmen door de voorruit wat er op de weg voor je gebeurt. En dat levert vaak bijzonder materiaal op. Het kan handig zijn als bewijsmateriaal in geval van ongelukken of misverstanden. Je hebt ze als hardware, maar ook als apps voor de smartphone. Beide apps nemen beeld op en combineren dat met GPS data zoals snelheid en locatie. Op die manier heb je altijd exacte informatie over wat op welk moment waar gebeurde. Binnen de apps kun je een makkelijk een selectie van de opgenomen video bewaren en versturen. De iPhone app heeft ook nog een automatische SOS functie waarbij, als de camera een grote klap registreert, de telefoon (mits nog werkende) vanzelf GPS coordinaten, snelheid en een stuk video naar iemand kan opsturen.
Mag dat dan wel? Ja, je mag filmen op de openbare weg als de camera niet "vast aangebracht" is, zoals in een auto (want verplaatsbaar, i.t.t. een camera aan een huis). Dus de filmbeelden die je maakt vanachter je voorruit zijn legaal. Je mag ze echter niet zomaar publiceren, als personen of persoonsgegevens (zoals een kenteken) er herkenbaar op staan. Ze kunnen dus wel degelijk als bewijsmateriaal gelden omdat ze rechtmatig verkregen zijn.
iPhone: https://itunes.apple.com/nl/app/dashcam/id819217318?l=en&mt=8
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hovans.autoguard&hl=nl

Deukweg voor Android (Gratis)
Blikschade doet pijn. Niet alleen mentaal, maar vooral in de portemonnee, als ze niet onder de verzekering vallen. Dus wil je bij het opvragen van de kosten makkelijk offertes kunnen vergelijken. Met deukweg maak je van de schade een foto en geef je een beschrijving op. Zodra je 4 foto's, kenteken en een beschrijving geüpload hebt, krijg je binnen 24 uur van schade herstelbedrijven in de buurt een offerte toegestuurd. Die offerte is vrijblijvend en uiteraard is het goed om vervolgens langs te gaan en de offerte te laten bevestigen zodat je geen verrassingen krijgt.
Alternatieve diensten voor de iPhone zijn Fixico en Schadekiek.
deukweg.nl

Torque voor Android (Light: Gratis, Pro: €3,55)
Met de app, in combinatie met een OBD2 Dongle, kun je vrijwel alle informatie uit je motor uitlezen. ODB is de interface waarmee garages motorstoringen en informatie uitlezen. Je kunt zelf voor minder dan 10 euro al een Bluetooth dongle kopen die je in de ODB plug van je motor prikt. Als je dan je telefoon koppelt aan die dongle kun je zelf alle informatie uitlezen. Met de Torque app un je voor vrijwel alle autotypes van na 1996, zelf alle storingen opzoeken, maar ook exact zien hoe hard je gaat, versnellingsbaktemperaturen, koppel en vermogen, CO2 uitstoot, verbruik et cetera, uitlezen en veel meer. Binnen de app kun je uit meer dan 200 sensoren een dashboard samenstellen van wat je in de gaten wil houden. Oook kun je verschillende widgets op je homescreen plaatsen. Er zit een dag- en nachtmodus op en je kunt alle gelogde informatie laten opsturen via e-mail, of exporteren als een excel bestand. Koop je nog de in-app track recorder plugin, dan kun je je hele reis opnemen met de dashboards als "overlay" zodat je een compleet video en informatie verslag van je reis hebt.
Werkt op voertuigen van Ford, GM / Vauxhall / Opel, Chrysler, Mercedes, Volkswagen, Audi, Jaguar, Citroen, Peugeot, Skoda, Kia, Mazda, Lexus, Daewoo, Renault, Mitsubishi, Nissan, Honda, Hyundai, BMW, Toyota, Seat, Dodge, Jeep, Pontiac en nog veel meer automerken.
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.prowl.torque

Vroom! the Car app voor iPhone (€0,89)
Stap in je oude brik en waan je in een Chevrolet Camaro V8 Muscle car of Pontiac Transam! Deze app werkt op GPS en vertaalt de snelheid en bewegingen van je eigen auto naar het motorgeluid van supercars. Dus als je optrekt dan hoor je de motor brullen en doorschakelen. Rem je af dan schakelt de motor terug. Het geluid volgt exact de beweging van je auto en je kunt zelf de gevoeligheid instellen wanneer dat gebeurt. Je kunt de iPhone met een snoertje of Bluetooth bijvoorbeeld aan je autoradio koppelen voor de volledige ervaring. Bij aankoop krijg je 2 autogeluiden en kan je via een in-app purchase meer geluiden aankopen, waaronder het geluid van een Russische tank! Zet je stereo op 10 en je ramen open als je optrekt bij het stoplicht!
https://itunes.apple.com/nl/app/vroom!-the-car-app/id708305203?l=en&mt=8
Voor Android en iPhone gebruikers is er ook XLR8 voor iPhone, iPad en Android (€0,79)

De nummer 1 van apps in de categorie reizen is voor de niet autobezitters, namelijk die van 9292.nl.
Alle openbaar vervoer opties met prijzen en overstappen op een rij, of het nu gaat om trein, tram of bus. Needs no further introduction, lijkt mij.
9292.nl