Iedere dinsdag schuift Geerten van Hooff van TAF-media bij ons aan om ons op de hoogte te stellen van de leukste apps! De App-man heeft deze week apps verzameld over… kleur!

We bespraken vandaag:

Colorblind Vision (€2,69)
Ongeveer 8% van de mensen, voornamelijk mannen, hebben last van een vorm van kleurenblindheid. Vaak gaat het om het slecht zien van rood en/of groen. Maar er zijn meer vormen van kleurenblindheid, zoals het missen van de kleur blauw en geel, maar uiteraard ook algehele kleurenblindheid. Met deze app bekijk je via de camera door de ogen van een kleurenblinde en kun je zien wat zij zien. Dit is niet alleen goed om te weten als je iemand kent die kleurenblind is, maar ook als je op welke manieren dan ook met kleuren aan de gang gaat. Bijvoorbeeld met decoratie, bloemen, het maken van uitnodigingen, websites, et cetera. Met deze app kun je checken wat de mensen zien als ze kleurenblind zijn en dus je composities aanpassen.

DanKam: Colorblind Fix voor iPhone en Android (2,69)
Voor mensen die last hebben van kleurenblindheid is het handig om een app te hebben waarmee die kleurenblindheid verminderd wordt. Deze app past de kleuren aan op basis van jouw type kleurenblindheid. De standaard waarden van deze app zijn ingesteld voor de meest voorkomende vorm van kleurenblindheid waarbij men minder goed het verschil tussen groen en rood kan zien. Door via deze app te kijken kun je het contrast heel sterk vergroten of kleuren rood of groen vervangen door andere kleuren zodat het contrast veel duidelijker wordt. Je kunt alle instellingen aanpassen zodat je de voor jouw ideale filtering kunt opslaan. Je kunt eenvoudig het contrast verhogen van het beeld en je kunt het beeld stilzetten zodat je iets goed kunt bekijken. In feite maak je dan een foto die je niet opslaat. Met deze app kun je ook foto's op je camerarol bekijken met de juiste filters.

Color grab voor Android (Gratis)
Als je slecht kleuren kunt zien dan is het lastig om iets op kleur uit te zoeken, laat staan bijvoorbeeld te combineren. Met deze app kan je via de camera snel zien welke kleur iets heeft. Je houdt de camera gericht op een object, met of zonder flitslicht, en de app vertelt je welke kleur het is. De app geeft de gangbare naam van een kleur, maar ook de RGB waarden, hexadecimale en CMYK waarden en herkent 1300 kleuren. Als je een kleurtje mooi vind kun je het meteen als wallpaper instellen. Let op, de kleuren kunnen afwijken van de echte bedoelde kleur want de herkenning is afhankelijk van de lichtomstandigheden. Maar daarom kun je bij het checken van een kleur ook de flits aanzetten.

[shitapp] Annoying orange voor iPhone (Gratis)
Appeltjes van oranje. Als oranje nog niet je neus uit komt, dan is het razend populaire filmpje van de "Annoying orange" wat voor jou. In het filmpje zeikt een sinaasappel een appel af waarbij pratende monden over het fruit gemonteerd zijn. Het filmpje is op Youtube maar liefst 134 miljoen keer bekeken en de ontwikkelaar van deze Annoying orange app lift daar graag op mee. In deze app kan je het filmpje ook offline bekijken (handig! wow!) en zijn de soundbytes uit het filmpje met een druk op de knop af te spelen. Je kunt de app ook uitbreiden met een filmpje van de sinaasappel en een Pompoen, en ook met een tomaat. Van die twee kun je ook de soundboards bestellen. De titel zegt genoeg en het is eigenlijk de annoying app(le).