Elke dinsdag komt de APP-man langs, vandaag had hij apps meegenomen hoe je het beste je onbruikbare cadeaus kan verkopen.

De volgende apps zijn er besproken:

Marktplaats en 2dehands.nl voor iPhone en Android (Gratis)
Dit zijn de twee online verkoopsites die er toe doen als je naar de Nederlandse markt kijkt. Marktplaats is een stukje groter dan 2dehands.nl maar het principe is hetzelfde; Particulieren kunnen op deze sites spullen aanbieden.
[Misschgien een hele korte vergelijking van de twee apps]
Marktplaats 1.3 mio bezoekers per dag. meer dan 300.000 advertenties per dag en meer dan 6 miljoen unieke bezoekers per maand. 8 miljoen advertenties totaal op enig moment.
2dehands.nl 600.000 bezoekers per dag en bijna 4 miljoen advertenties.

Peerby voor iPhone (Gratis)
In het kader van de participatiemaatschappij gaan we binnen de buurt elkaar meer helpen. Dat kan ook met spulletjes, en met name voor die spullen die je zelf niet meer of heel weinig gebruikt. Denk aan dingen als gereedschap, keukentrap, pastamachine, bladblazer en meer zaken die meer staan weg te roesten dan dat ze zich nuttig maken. Die dingen kunnen ook prima door de buren gebruikt worden, mits ze weten dat jij die spullen hebt. Daarvoor is Peerby, het uitleen platform. Met de Peerby app kun je snel opzoeken wat er in de buurt te vinden is en of er in de buurt Peerby gebruikers zijn. je kunt niet van een Peerby gebruiker zien wat hij aanbiedt, want dat zou voor inbrekers weer handig kunnen zijn. Op de site kun je zien wat er zoal wordt aangeboden in de buurt, maar binnend e app is dat niet mogelijk. Daar moet je aangeven wat je zoekt, wanneer en hoe lang je het denkt nodig te hebben en dan wordt jouw verzoek uitgezet in jouw buurt. Jouw verzoek komt bij de 100 Peerby gebruikers die het meest dicht in de buurt zitten. Zodra iemand aangeeft het ding te hebben en willen uitlenen, dan wordt er een chat tot stand gebracht en kun je zelf alles verder afhandelen. Dat gaat in principe op goed vertrouwen. Als je zelf een bericht ontvangt van iemand die iets zoekt, en je hebt het item niet, dan kun je dat aangeven. Elk verzoek in de toekomst die over zo'n item gaat, zul je dan niet meer ontvangen. De app is niet zo volledig als de website, zo kun je via de app geen spullen toevoegen van jezelf. Dat moet je via de site doen. Verder kun je via de app dus niet zien wat er zoal aangeboden wordt, wat via de site weer wel kan. Kortom, de app zou nog wat extra functies kunnen gebruiken. Maar het idee is sympathiek en er zijn al behoorlijk wat Peerby gebruikers bij mij in de buurt, in Amsterdam.

[shitapp] iKringloop voor Android, iPhone en iPad (Gratis)
Als idee is deze app geen shit-app, maar de uitvoering van iKringloop is erg matig. Met deze app kun je spullen aanbieden die andere mensen gratis op kunnen komen halen. Het werkt enigszins als een marktplaats omdat je in een lijst kunt zien of er spullen worden aangeboden en binnen welke straal dat gebeurt. Binnen de app wordt aangegeven wat de conditie van het spul en als je geïnteresseerd bent kun je contact opnemen. Dat kan via e-mail of telefoon, afhankelijk van wat de aanbieder bekend maakt. Uiteraard kun je de aangeboden spullen ook op een plattegrond zien. Binnen de app kun je ook zelf spullen aanbieden met een foto en een beschrijving, maar het jammere is dat je daarvoor altijd het spul bij de hand moet hebben, want je kunt alleen een foto plaatsen door hem direct te maken. Je kunt niet uit je foto album een foto selecteren. Dat is onhandig. Ook onhandig is dat je in de lijst van aangeboden spullen alleen maar de categorie namen ziet waarin de spullen geplaatst zijn, maar niet precies wat het is dat geplaatst is. Daarvoor moet je bij het bekijken van spullen dus elk item eerst aanklikken voordat je precies kunt zien wat het is. verder belooft de app dat je ook spullen kunt laten ophalen door grofvuil diensten, maar dat zit er niet in. Ook is onduidelijk wie er achter de app zit, wat meestal mijn vertrouwen in de continuïteit wat aan het wankelen brengt. Idee leuk, maar uitvoering net te matig.