Beyoncé krijgt niet alleen maar lof voor haar nieuwe (naamloze) album. De zangeres heeft kritiek gekregen op het liedje 'XO'. In het begin van het nummer zijn geluidsfragmenten te horen van de in 1986 verongelukte spaceshuttle Challenger.

Bij deze ramp kwamen alle zeven bemanningsleden om. Een aantal familieleden vindt het niet gepast dat Beyoncé de fragmenten heeft gebruikt. Een van hen zegt 'teleurgesteld' te zijn. "Het fragment dat is opgenomen in het nummer is moeilijk voor de achtergebleven familieleden, collega's en voor hun vrienden", aldus June Scobee Rodgers die haar man verloor bij het ongeuk.

Beyoncé heeft inmiddels gereageerd op de kritiek en in een verklaring zegt ze dat dit nooit haar bedoeling is geweest. Ze wilde de omgekomen mensen juist eren: "Mijn hart gaat uit naar de families van hen die zijn omgekomen bij de ramp. Het nummer is opgenomen met de bedoeling om het verlies te kunnen verwerken. En om mensen eraan te helpen herinneren dat onverwachte dingen kunnen gebeuren."

Volgens de 'XO'-zangeres wilden de schrijvers van het liedje hiermee wilde bereiken dat de slachtoffers van de ramp nooit vergeten zullen worden.

Update: De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft ook gereageerd op het nummer. Ze noemt het gebruik van het fragment erg ongepast. June Scobee Rodgers, weduwe van Challenger commandant Dick Scobee (die aan boord van de shuttle verongelukte), is erg teleurgesteld: "We hebben er altijd voor gekozen om ons te focussen op hoe onze geliefden hebben geleefd en niet op hoe ze om het leven zijn gekomen."