Moeite met opstaan? Wij raden je uiteraard Mattie & Wietze aan om fris en fruitig uit bed te kunnen springen zodra de wekker gaat. Als zélfs dat niet werkt is Coldplay wellicht een laatste redmiddel.

Spotify vroeg David Greenberg, muziekpsycholoog aan de universiteit van Cambridge enNew York, een afspeellijst te maken met muziek waar je heerlijk bij wakker wordt.

De psycholoog vindt muziek sowieso beter dan de standaard rinkelende wekker. Coldplay met 'Viva La Vida' noemt hij het ideale nummer: "Dit nummer geeft je positieve energie en heeft een sterke dynamiek."

Volgens David moet 'wekkermuziek' aan drie kenmerken voldoen:

1. Opbouwende muziek

"Een liedje dat vanaf het begin te hard is, helpt je niet om uit bed te komen - het is te veel, te snel", zegt de psycholoog. "Liedjes die zachter beginnen -al is het maar voor een paar seconden- en dan opbouwen, helpen je geleidelijker wakker te worden.''

2. Positiviteit

Het nummer moet positiviteit opwekken: "Wanneer je eenmaal alert bent, moet je gemotiveerd worden voor de dag die je te wachten staat; positieve teksten kunnen je helpen om uit een chagrijnige bui te komen en je een feel-good stemming te geven.''

3. Een sterke beat

Tot slot is een sterke beat van belang volgens de muziekpsycholoog: "Het gaat niet alleen om de tekst, maar ook om de sonische elementen van de muziek. Liedjes die elke tweede en vierde beat van elke maat benadrukken - meestal door middel van de bass en drums - en die een BPM van ongeveer 100-130 hebben, helpen je om wakker te worden en de 'feel good mood' te versterken."

Check hier de ideale Wake Up playlist:

Foto: EPA