Zoals ieder jaar heeft het Amerikaanse magazine Forbes weer uitgerekend welke artiesten er dit jaar het meeste geld wisten binnen te harken.

Opvallend is dat Adele niet voorkomt in de lijst, ondanks de recordaantal albums die ze verkocht. Het zijn voornamelijk concerten waar de muziekindustrie aan verdient en dus zal ze volgend jaar zeker in de lijst voorkomen.

1. Katy Perry - €124 miljoen

De 'Roar'-zangeres verdiende tijdens haar Prismatic World Tour bijna 2 miljoen euro per optreden. Ook verzorgde ze de Pepsi Super Bowl Halftime Show (met 119 miljoen kijkers) én werd ze het gezicht van de kerstcampagne van H&M.

2. One Direction - €119 miljoen

Samen harkten Liam, Niall, Harry en Louis een gigantisch bedrag binnen, onder meer dankzij de On The Road Again Tour in de grootste stadions ter wereld. Ze hebben lekker kunnen sparen voor hun break in 2016 én dankzij het vertrek van Zayn eerder dit jaar hoeven ze de winst nog maar onder vier man te verdelen.

3. Garth Brooks - €82 miljoen

Wie zei dat je alleen met popmuziek héél rijk kon worden? De Amerikaanse countryzanger Garth Brooks ging na jaren weer op tour in 2015 en die was zeer lucratief. Ook voor het komende jaar heeft Garth nog genoeg optredens in de planning en dus zal de geldkraan voorlopig blijven stromen.

4. Taylor Swift - €73 miljoen

In 2015 kon de 'Bad Blood'-zangeres nog volop profiteren van het in 2014 uitgebrachte album 1989. Single na single stond bovenaan de hitlijsten en ook ging ze op pad voor haar 1989 World Tour. Ze zou daar per optreden €3,7 miljoen mee binnenharken en dus kan ze komend jaar zomaar Katy Perry van de troon gaan stoten.

5. The Eagles - €67 miljoen

Ze hebben al jaren geen hit meer gehad, maar deze Amerikaanse rockers doen het nog prima 'on the road'. Dankzij de 57 shows van hun History of The Eagles Tour in de meetperiode van Forbes staan ze hoger dan o.a. Justin Timberlake en Lady Gaga.


6. Calvin Harris - €60 miljoen

Deze Schotse dj kan met gemak tonnen krijgen voor een draaiklus en ook werd hij het gezicht (en lichaam) van Giorgio Armani. Met Taylor Swift is hij het bestbetaalde showbizz-koppel en verslaan ze o.a. Beyoncé en Jay Z die veel minder verdienden.

7. Justin Timberlake - €58 miljoen

Justin Timberlake draait al zo lang mee, dat miljoenenbedragen op zijn bankrekening totaal niet vreemd voor hem zijn. Met acteren en zingen heeft de 'Mirrors'-ster een flink fortuin verdiend en ging daar in 2015 rustig mee verder. Een tour, zijn eigen tequila merk én reclame maken voor o.a. Sony, Bud Light en Apple leverde hem 58 miljoen op.

8. Diddy - €55 miljoen

De enige artiest in de top 10 die niet op tour hoefde om de miljoen te verdienen. Nee hoor, dankzij aandelen in een tv-zender, het gezicht zijn van een vodka-merk en zijn eigen kleding-, tequila- en bronwatermerk stroomden de dollars bijna vanzelf binnen op de rekening van Diddy.

9. Fleetwood Mac - €54 miljoen

De piek van Fleetwood Mac ligt ver in de nineties, maar de miljoenen stromen nog lekker binnen voor de Brits-Amerikaanse band. De band trad veel op dit jaar en dat leverde een negende plaats op in deze lijst van Forbes.

10. Lady Gaga - €53 miljoen

Al bijna tien jaar behoort Lady Gaga tot de grootste namen in de muziekindustrie. In 2015 toerde ze met haar jazz-maatje Tony Bennett én kwam het geld ook binnen via deals met Versace, beautymerk MAC en haar eigen parfum.

11. The Rolling Stones - €52,5 miljoen

Al een halve eeuw samen en niet te stoppen! Met hun Zip Codes tour speelden The Rolling Stones 'slechts' 22 keer in de meetperiode van Forbes, maar door de grootte van de stadions leverde dat net wat meer op dan Ed Sheeran die maar liefst zeven keer zoveel optrad.

12. Ed Sheeran - €52 miljoen

Ed Sheeran is één van de weinige artiesten die nog twee-cijferige miljoenen verdient met het verkopen van muziek. Toch komt ook bij hem het grootste geld binnen met touren en dat deed hij veel dit jaar. 154 keer in de meetperiode van Forbes, meer dan welke artiest dan ook in de lijst dit jaar.

13. Jay Z - €51 miljoen

Samen met zijn vrouw Beyoncé trad Jay Z 22 keer op. Maar de Amerikaanse rapper verdiende ook aan zijn bedrijf Roc Nation en aandelen in Brignac champagne. Helaas voor Jay Z had de aankoop van streamingdienst Tidal nog geen positief effect op zijn inkomsten.

14. Beyoncé - €50 miljoen

Au! Beyoncé verdiende dit jaar nog niet eens de helft van het bedrag dat ze in 2014 wist binnen te harken. Toch hoeft ze niet te klagen met 50 miljoen euro, waarvan vooral de tour met man Jay Z lucratief was: 91 miljoen euro voor 19 shows.


15. Elton John - €49 miljoen

Ook good old Elton John wist vooral te verdienen aan de optredens die hij dit jaar had, 94 in de meetperiode van Forbes. Daarnaast is ook de constante stroom van royalties voor zijn werk als componist voor theaterproducties als The Lion King een fijne inkomstenbron voor Elton.

De overige top 30

16. Toby Keith - €48 miljoen
17. Paul McCartney - €47 miljoen
18. Michael Buble - €42 miljoen
19. Jason Aldean - €40 miljoen
20. Luke Bryan - €39 miljoen
21. Kenny Chesney - €38 miljoen
22. Bruno Mars - €36 miljoen
23. Drake - €35 miljoen
24. Foo Fighters - €34 miljoen
24. Tim McGraw - €34 miljoen
26. David Guetta - €33,5 miljoen
27. Florida Georgia Line - €33 miljoen
28. Jimmy Buffett - €32 miljoen
28. Tiësto - €32 miljoen
30. Maroon 5 - €30 miljoen
30. Dr. Dre - €30 miljoen

Foto's: EPA, AFP