In een interview met The Hollywood Reporter heeft Avicii zijn beslissing toegelicht om te stoppen met optreden. De dj houdt van zijn muziek, maar het gebeuren rond zijn optredens heen trok hij slecht.

"Ik moet wel vanwege mijn gezondheid", vertelt hij over zijn beslissing waarop hij naar eigen zeggen goede reacties kreeg. "Ik ben meer het introverte type en het was altijd moeilijk voor me. Ik denk dat ik teveel negatieve energie aan boord heb genomen."

Tim Bergling, zoals Avicii echt heet, is blij dat hij de knoop heeft doorgehakt: "Ik voel me vrij. Ik heb mijn privéleven terug en kan me voor het eerst sinds lange tijd op mezelf richten. Het was de moeilijkste beslissing van mijn leven, maar het heeft zich al uitbetaald wat betreft mijn gesteldheid. Ik ben in lange tijd niet zo gelukkig geweest."

De beslissing betekent overigens niet dat Avicii definitief nooit meer zal optreden na zijn laatste tour in augustus: "Ik kan niet zeggen dat ik nooit meer een show zal geven, maar ik ga denk ik nooit meer terug naar het toerleven."

Één ding staat vast: de 'Wake Me Up'-dj zal sowieso actief blijven in de muziekwereld. "Of het nou gaat om nieuwe projecten, ik muziek schrijf voor andere artiesten of wat dan ook." Momementeel werkt hij onder meer aan een nieuwe single met Sia.