Gisteravond zijn weer de belangrijkste prijzen in de Nederlandse muziekindustrie uitgereikt. De ruim drie uur durende show werd gepresenteerd door cabaretier Najib Amhali en bevatte optredens van Snelle, Suzanne & Freek en S10. 

Voor Duncan Laurence had het een hele succesvolle avond kunnen zijn, hij was genomineerd voor drie Edisons. Hij werd niet gekozen tot Beste nieuwkomer van het afgelopen jaar, dat werd rapper Snelle die met zijn album Vierentwintig op 1 kwam te staan in de Album Top 100. "Een album vol "opvallende liedjes die een mix van stijlen bevat, maar bovenal stuk voor stuk een diepere betekenis hebben en vaak persoonlijk zijn.". Duncan wist wel een prijs binnen te slepen voor zijn nummer 'Arcade'. Hiermee won hij een Edison voor het beste liedje van het afgelopen jaar.


Kensington won in de categorie 'Rock', met het album Time. Volgende jury lieten zij hiermee "een grotere muzikale variatie" zien dan andere albums. De dance-Edison ging dit jaar naar Armin van Buuren voor zijn album: Balance. Maan werd met haar singles in 2019 verkozen tot beste pop-artiest. In de categorie 'Nederlandstalig' wonnen Suzan & Freek met hun album Gedeeld door Ons.


Een emotionele Ilse DeLange mocht haar achtste Edison in ontvangst nemen voor het beste album van 2019: Gravel & Dust. "Haar meest pure en oprechte album" volgens de Edison-jury. "Ze ademt het genre, dit is waarmee ze op haar best is en dat is terug te horen in elke track."

Bron: ANP Foto