Gisteren bleek Daft Punk de grote winnaar tijdens de GRAMMY Awards. Uiteraard verschenen de twee heren op de awardshow zoals je ze kent: met hun kenmerkende glimmende helmen op. Maar waarom dragen ze de maskers eigenlijk en hoe zien ze eruit zonder?

Robots na een ongeluk

Ooit begon het Franse duo zonder helm, maar al snel verschenen ze nooit meer zonder in het openbaar. Één van de heren zei ooit: "Er was een ongeluk in onze studio. We waren bezig op onze sampler, en om exact 9:09 uur op 09-09-1999 ontplofte hij. Toen we bijkwamen ontdekten we dat we robots waren geworden."

Natuurlijk een mooi sprookje, maar niet heel realistisch. Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christ hebben namelijk een belangrijkere reden voor de maskers: het moet om de muziek gaan, niet om de dj's zelf.

"We geloven niet in het 'sterren systeem'. We willen dat de focus ligt op de muziek. Als we een image moeten creëren, dan moet het maar een kunstmatig imago zijn", zei Thomas in 2004 in een interview. Wel fijne muziek maken dus, maar niet herkend worden op straat.

Los daarvan is het hele geheimzinnige rondom Daft Punk natuurlijk ook een hele slimme marketingtruc, die het 'Get Lucky'-duo zonder twijfel aan bekendheid heeft geholpen.

Zonder helm bij de GRAMMY's?

Op internet circuleren sinds gisteren geruchten dat het duo gewoon in het publiek zat, terwijl Daft Punk op het podium stond. Huh? Twee mysterieuze mannen zaten naast het Franse duo en waarom werden tijdens de uitreiking nadrukkelijk in beeld gebracht.

Hierboven vind je enkele zeldzame foto's van de heren zonder helm op. Lijken ze op de mysterieuze mannen in het publiek? Wij vinden het moeilijk te geloven, maar zeg nooit nooit.