Volgende week dinsdag al gaat het los in Lissabon. De eerste halve finale is op die dag te zien, maar pas woensdag 9 mei is de tweede finale waar onze eigen Waylon is te bewonderen op tv.

Maar hoe reëel de kans dat Waylon gaat winnen? Dat hangt, naast het publiek dat gaat stemmen, natuurlijk af van de concurrenten van Waylon. Wie zijn dat eigenlijk, en welke liedjes gaan ze zingen? Een overzichtje van de top 5 concurrenten:

1. Israël: Netta barzillai - 'TOY'

Als we de bookmakers moeten geloven, gaat Israël met twee vingers in de neus het Eurovisie Songfestival 2018 winnen. Netta, de zangeres van het liedje ‘TOY’, wordt ook wel het kippenmeisje genoemd. Waarom dat zo is, wordt je vast duidelijk aan het begin van het liedje. 

Netta is 25, haar liedje zit vol feministische songteksten en zij is degene die Israël gaat vertegenwoordigen omdat zij het programma ‘The Next Star For Eurovision 2018’ won, een programma dat in Israël werd uitgezonden. ‘TOY’ heeft inmiddels al 17 miljoen views op YouTube weten te vangen.


2. Noorwegen: Alexander Rybak - 'That's How You Write A Song'

Op nummertje twee staat de Noorse Alexander Rybak. Niet alleen omdat z’n track in de ogen van de bookmakers aan gaat slaan bij het publiek, maar ook omdat hij het Eurovisie Songfestival in 2009 al won met het liedje ‘Fairytale’. Hij won toen met 387 punten, de hoogst genoteerde score in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival.


3. Frankrijk: Madame Monsieur - 'Mercy'

De bookmakers zeggen dat ‘Mercy’ van de Franse Madame Monsieur derde gaat worden volgende week. En dat zit ‘m volgens hun vooral in het verhaal achter het liedje. ‘Mercy’ is namelijk gebaseerd op het verhaal van een vluchtelingenbaby met dezelfde naam. De track gaat gezongen worden vanuit het standpunt van een pasgeboren kind. Het sterke aan de track, is dat het verhaal van Mercy waargebeurd is. 

Haar moeder was in maart vorig jaar een van de bijna duizend bootvluchtelingen die in één dag tijd werden gered door het SOS Méditerranée. Ze werd met een reddingsboot naar Sicilië gebracht. En onderweg kwam Mercy ter wereld.


4. Tsjechië:  Mikolas Josef - 'Lie To Me'

Tsjechië gaat vierde worden volgens de experts. Het liedje heeft een enorm aanstekelijke werking, en alle ingrediënten voor een gigantische hit zitten erin, zeggen de bookmakers. Tel daar nog bij op dat Mickolas Josef, de zanger een professioneel model is! Wat wil je nog meer?!


5. Bulgarije: EQUINOX - 'Bones'

En op nummer 5 zou het Bulgaarse ‘Equinox’ eindigen. ‘Equinox’ is te vergelijken met O'G3NE, maar dan met 5 man. Ze staan zo hoog in de noteringen van de bookmakers, omdat het optreden dat ze een maand geleden tijdens de Eurovision party in Londen gaven, flink werd geprezen.


En hoe zit het dan met de voorspellingen voor Waylon? Inmiddels niet meer zo best. Dat is vooral te danken aan zijn eerste repetitie. Op 18 maart stond Waylon nog als 7e op de lijst, maar door de commotie die de achtergronddansers met zich meenemen, is ‘ie gekelderd naar de 22ste plek.

Je kan de voorspellingen van de bookmakers hier in de gaten houden.