Het gaat goed met de Nederlandse muziekindustrie; vorig jaar steeg de omzet voor het eerst in jaren weer. Er werd in totaal 136,9 miljoen euro verdiend, 12,5 procent meer dan een jaar eerder meldt de NVPI, de brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie.

Dat komt vooral omdat we met z'n allen veel meer muziek streamden via o.a. Spotify, Apple Music en videoclips via bijvoorbeeld YouTube, dik 38% meer dan in 2014. Bovendien nam de verkoop van fysieke albums iets toe en daalde niet, zoals vorige jaren.

We stopten wel met het downloaden van tracks, want daar daalde de omzet met 23 procent naar slechts 7,8% van de totale omzet. Streaming is nu 44,8% van de totale omzet en fysieke verkoop 47,3%.

Wereldwijd

Ook wereldwijd steeg de omzet iets in 2015, met 3,2% ten opzichte van 2014 naar 15 miljard dollar. Opvallend was dat er wereldwijd voor het eerst meer omzet kwam uit de digitale markt dan uit de fysieke, ook hier komt dat vooral door streamingdiensten.

In totaal kwam 45% van de totale omzet uit digitale diensten (streamen en download) en 39% via fysieke verkoop van albums. Die verdeling was in 2014 nog gelijk met beiden 46%, meldt de IFPI. Interesse? Het rapport vind je hier.