Vrijdagochtend verraste Beyoncé de hele wereld met haar titelloze 'visuele album'. Zonder teaser, (promo)single en marketingcampagne bracht de popster de 14 liedjes en 17 video's in één keer uit via iTunes. Hoe wist ze dit geheim te houden?

Muzieksite Billboard sprak anoniem met meerdere medewerkers van het project. Die onthulde dat het vooral een verrassing bleef dankzij diverse codenamen en een flexibele deadline, die pas vorige week definitief werd. Het album kreeg eind oktober pas echt vorm, toen Beyoncé uitkoos welke liedjes ze op de tracklist wilde hebben.

De eerder gepreviewde tracks 'Grown Woman' (gemaakt voor een een Pepsi-reclame) en 'Standing On The Sun' (uit een H&M spot) werden bijvoorbeeld geschrapt zodat elke song een verrassing zou zijn. Tot eind november was Beyoncé nog bezig met het inzingen van alle songs.

Planning van de albumrelease

Rond 6 december vond er een meeting plaats tussen platenmaatschappij Columbia, Beyoncé's management Parkwood en iTunes om de releaseplannen te bespreken. Om een albumlek te voorkomen kreeg het album de codenaam Lily en alleen een aantal hele hoge bazen binnen Apple's iTunes wisten bijvoorbeeld van de plannen af.

Op donderdag 12 december, één dag voor de release, werden alle medewerkers en producers in een vergadering bij label Columbia op de hoogte gebracht van het album én de onaangekondigde release een dag later.

Geheime videoclips

Het visuele album bevat 17 videoclips die ook in het geheim werden opgenomen. De clip voor 'Jealous' werd drie weken geleden geschoten in New York City met regisseur Francesco Carrozzini. "Als je met Beyoncé werkt, zit er een soort geheimzinnigheid aan, want ze is natuurlijk een enorme ster", zegt hij tegen MTV.

Voor de regisseur kwam het album net zo verrassend als de rest van de wereld: "Ik kwam erachter omdat iemand me zei 'Oh shit, je hebt een video voor Beyoncé gemaakt!'. Waarna ik 'Ja, hoe weet je dat?' zei en hij: 'Nou, het staat op iTunes'."

Dankzij de bijna militaire operatie kon de 'Crazy In Love'-zangeres iedereen verrassen met haar vijfde studioalbum, zonder dat ook maar iets uitlekte. Met succes: het album gaat op 1 binnenkomen in de Amerikaanse albumlijst met meer dan 500.000 verkopen (exclusief via iTunes).

Vanaf 21 december is het album ook elders te koop en te streamen.