Toen Sander Paarlberg, een medewerker van het Dordrechts Museum, naar de Lemonade-special van Beyoncé keek zag hij in één van de clip een schilderij van Dordrecht. Om welk schilderij ging het en hoe kwam hij in de clip terecht?

In de clip van het nummer 'Denial' zwemt Beyoncé rond in een hotelkamer die onder water staat. Op de achtergrond was het schilderij te zien en een oproep van Sander leverde veel tips op.

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en lijkt het mysterie deels opgelost. De tips leidde hem naar de Trinitatiskapel, een klein kerkje in de Dordtse binnenstad waar het schilderij (gemaakt in de jaren vijftig) al jaren hangt.

Het gaat om Het Gezicht op de Grote Kerk van Dordrecht van de lokale schilder Wim Jansen, die in 1992 overleed. Dan blijft nog de grote vraag hoe en waarom het bij Beyoncé in de clip kwam.

"Er was slechts één plek te vinden waar de foto staat: een Chinese website met stockfoto's. Mogelijk is er gezocht op termen als 'kunst' en 'architecturale schilderijen' en kwamen de makers van de clip zo bij de bewuste foto uit", aldus Sander.

Het Dordrechts Museum wil later dit jaar het schilderij een speciaal plekje gaan geven in het museum:

Foto's: AFP/ANP