Iggy Azalea won dit weekend tijdens de Billboard Music Awards de prijs voor Top Rap Song. Maar volgens ruim 13.000 mensen was dat onterecht, zo is te lezen in een online petitie. Volgens de oprichters van de petitie zou het awardwinnende liedje 'Fancy' te vroeg zijn uitgebracht om mee te mogen doen.

Volgens de oprichters is in Billboard's reglement te lezen dat een nummer alleen genomineerd kan worden als het uitgebracht is tussen maart van het huidige jaar en maart van het jaar daarvoor. 'Fancy' zou echter op 17 februari 2014 uitgebracht zijn, waardoor Iggy haar award zou moeten inleveren.

"Het is oneerlijk voor de andere genomineerden in de categorie", zo staat er te lezen in de petitie. "Vooral voor 'Anaconda' van Nicki Minaj, die gewonnen zou hebben. Billboard had zijn eigen richtlijnen moeten volgen en de genomineerden opnieuw moeten berekenen zonder 'Fancy'."

Hoewel de petitie door meer en meer mensen ondertekend wordt, is ondertussen duidelijk gewonnen dat Iggy eerlijk gewonnen heeft. De Billboard Music Awards zijn niet gebaseerd op releasedatum, maar op de "rapportageperiode" van het onderzoekbureau Nielsen. Dat bureau houdt verkoopcijfers bij in de Verenigde Staten van onder andere singles.

Foto: AFP