Het is een bijzondere dag voor One Direction en hun fans, de Directioners. Het is op de kop af vijf jaar geleden dat de band gevormd werd tijdens de Britse editie van X Factor. Hoe zat dat ook alweer?

Hoe het begon

Harry Styles, Louis Tomlinson, Niall Horan, Liam Payne en Zayn Malik deden los van elkaar auditie voor de talentenjacht. Iedereen bereikte de tweede ronde, maar daar leek het avontuur voor de jongens te eindigen want ze mochten niet door.

Individueel, althans. Maar jurylid Simon Cowell zag er wél iets in om de vijf jongens bij elkaar te zetten en als groep door te laten gaan naar de volgende ronde. Het moment dat hij ze dat vertelde was op 23 juli 2010, om 20:22 uur Britse tijd. Precies vijf jaar geleden dus.

Hoogte- en dieptepunten

De rest is geschiedenis. One Direction werd geboren en wist zelfs de finale van X Factor te bereiken, maar eindigde als derde. Ook na de talentenjacht bleven Harry, Louis, Niall, Liam en Zayn een groep en hun debuutsingle 'What Makes You Beautiful' kwam 11 september 2011 uit.

Al snel hadden ze een groepje fanatieke fans, die via social media hun vrienden weer over One Direction vertelden. Al snel bestond dat 'groepje' uit miljoenen fans over de hele wereld.

Inmiddels zijn we vier albums en veel singles verder. One Direction treedt op in volle stadions, verbrak record na record en heeft al vele awards in ontvangst mogen nemen.

Toch zijn er de nodige hobbels geweest. Denk aan de video die uitlekte van een blowende Louis & Zayn, de aanstaande vaderschap van Louis en natuurlijk het vertrek van Zayn Malik eerder dit jaar.

Dankbaar en trots

In diverse tweets laten de heren weten dankbaar te zijn voor de afgelopen vijf jaar: