De Q-college talenten Ibiye, Michiel en Marieke strijden om een baan als radio-dj bij Q-music. Bij het opleidingsinstituut Q-college worden de jonge honden klaargestoomd. Ze kregen al meerdere theoriedagen waarop ze onder andere mediatraining kregen, lessen in spraak en ademhaling, muziek samenstellen, marketing en nog veel meer aspecten die bij radio maken komen kijken.

Eén van de opdrachten is: interview een interessant persoon en verwerk dat tot een leuk verhaal dat op Q-music.nl verschijnt. Dit is het interview van Michiel Jurrjens met Ramon de Bakker, de man achter @Nijmeegsebus.

buschauffeur brengt dagelijks timeline vermaak

Het zijn shagrokende mannen met snorren, die meestal wat te zwaarlijvig zijn en nooit meer moeite voor de passagier zullen doen dan nodig is. Tenminste, dat is het beeld dat veel mensen hebben van hen die ons door weer en wind naar onze bestemming brengen: buschauffeurs. De Nijmeegse chauffeur Ramon de Bakker (31) laat iedere dag weer het tegendeel blijken. Op zijn Twitter-account kunnen we genieten van zijn avonturen onderweg, maar ook van het bewijs dat onze vervoerders meer zijn dan die chagrijnige mannen. Wat voor persoon schuilt er achter @Nijmeegsebus?

Ramon de Bakker is geen geboren buschauffeur. Voordat hij vier jaar geleden in de chauffeursstoel plaatsnam, werkte hij in de horeca. “Ik werd er helemaal schijtziek van”, lacht Ramon. “Toen zag ik een vacature van het busbedrijf in de krant staan. Mijn vriendin zei voor de gein dat ik me moest aanmelden, dus toen deed ik dat.” Na een selectieronde onder zevenhonderd mensen bleven dertien kandidaten over, waarvan hij er één was.
Met trainingen en psychologische tests werd hij klaargestoomd voor het echte werk. Daarna volgden twee weken aan instructie.

“Ik heb net zolang rondgereden tot ik de lijnen met mijn ogen dicht kon rijden. Dat heb ik ook wel eens geprobeerd trouwens”, grinnikt Ramon.

De werkdagen van een buschauffeur verschillen onderling niet veel van elkaar. “Ik loop de kantine in, drink koffie en stap in een bus. Na een paar keer van A naar B rijden ben ik weer klaar”, vertelt de Nijmegenaar op een toon alsof zijn werk weinig spectaculair is. Toch maakt hij elke dag wat mee. “Er was eens een vrouw die snel de bus wilde halen. Ze liep vol tegen de ruit van het bushokje aan en viel bewusteloos op de grond. Daar moest ook een ambulance bij komen.”

Ramon deelt die avonturen nu tweeënhalf jaar op Twitter, onder de naam @Nijmeegsebus. Zijn twitteraccount is ontstaan door verveling op eindhaltes waar hij lang stil moet staan. “Ik was toen net gestopt met roken dus had niets te doen als ik twintig minuten stilstond. Toen ik ging uitvogelen hoe Twitter werkt, ontstond het idee om over het leven van een buschauffeur te twitteren.” Inmiddels heeft @Nijmeegsebus bijna tweeduizend volgers en leest zijn baas ook mee. “In het begin wist niemand dat ik het was, dus kon ik roepen wat ik wilde. Mijn tweets zijn soms op het randje, maar dat verwachten mensen ook van me.”

Je moet de tweets met een knipoog zien, maar dat doet niet iedereen.

“We hebben klachten gekregen op het werk omdat ik wat over dikke mensen had geroepen”, vertelt de ondeugende bestuurder lachend. “Er was zelfs een kerel die dreigde dat hij me op zou zoeken. Toen heb ik gezegd waar ik was, maar hij kwam niet opdagen.”

@Nijmeegsebus blijft niet onopgemerkt in Nijmegen: tot voor kort was Ramon te horen op Nijmegen1, een lokale omroep in Nijmegen. “In een interview werd me gevraagd wat ik verder nog eens wilde doen, en radiomaken leek me leuk.” Samen met collega-chauffeur @crazyharry1, die ook het volgen waard is, presenteerde hij op vrijdagavond de ‘Nondejushow’. “Maar je moet radiomaken niet onderschatten. Voor een programma van één uur ben je al gauw drie uur bezig met de voorbereiding”, vertelt de busbesturende DJ. Je zult hem dan ook vooral in de bus tegenkomen.
De lokale beroemdheid is bescheiden over het succes van zijn avonturen in 140 tekens.

“Mijn tweets bevatten een hoop onzin, maar laten ook een andere kant van de buschauffeur zien. We zijn niet allemaal nors en dik. Wij zijn ook gewoon mensen.”