Benieuwd naar de nieuwste muziek? Q-dj Wim van Helden neemt je op Q-music.nl mee langs de nieuwste releases en geeft er direct zijn mening over. Deze keer een review over het nieuwe album van Daft Punk: 'Random Access Memories'.

Je zult ze niet snel herkennen. Tenminste niet van gezicht, want meestal hebben ze een grote donkere helm op. Zo ook weer op de hoes van hun nieuwe album 'Random Access Memories'. Lekker gek, die Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo. Zij zijn het brein achter Daft Punk. In de jaren 90 doorgebroken met 'Around The World' en later scoorden ze met 'One More Time'. Daarna was er van hits scoren meer dan tien jaar geen sprake. Tot nu, want 'Get Lucky' is in de hele wereld een dikke hit in iTunes. Mede daardoor is ook het album een groot succes. Er is bijna geen land waar het niet op 1 staat, of heeft gestaan.

PHARRELL WILLIAMS
Voor het nieuwe album werd de hulp ingeschakeld van o.a. Pharrell Williams, die ook de vocalen doet op 'Get Lucky'. Ook Nile Rodgers werkte mee, wat meteen de discosound in het nummer verklaart. Nile Rodgers is namelijk de oprichter van de band Chic, vooral bekend van de discohit 'Le Freak' uit de jaren 70. Op de track 'Lose Yourself To Dance' werken Pharrell en Nile ook weer samen. Toch is dit nummer in uitvoering een stuk minder dan 'Get Lucky'. Het is lang en eentonig, terwijl het in basis genoeg pakkende stukken heeft. Na bijna zes minuten sterft het nummer uit met een saaie fade-out.

MEER DISCO
Op het album staat ook een samenwerking met Giorgio Moroder. Ook hij is een belangrijke muzikant uit het discotijdperk. Hij werkte bijvoorbeeld met Donna Summer en maakte voor films als Flashdance, Top Gun en Scarface de soundtrack. Inmiddels is Giorgio 73 jaar, maar deze ouwe Italiaanse rammer doet nog lachend mee met Daft Punk. De track 'Giorgio by Moroder' is een biografie, maar dan in muziek. Giorgio vertelt over hoe hij ooit begon met plaatjes draaien en later produceren. Gedurende het nummer worden er steeds meer instrumenten, beats en effecten uit de kast getrokken. Er wordt maar liefst negen minuten lang gewerkt naar een hoogtepunt. Deze ode aan een discoheld is één van de meest opvallende en originele tracks op het album. Ook met het nummer 'Within' weet Daft Punk te verrassen. Hierop is in eerste instantie alleen een ingetogen piano te horen, waarna subtiele drums, percussie en de zang met vocoder effect er een bijzonder geheel van maken. De vocoder komt ook in andere nummers veelvuldig terug. Wat dat betreft weinig verrassend en soms zelfs vervelend, maar de bijzondere combinatie van disco en elektro maakt een hoop goed.

Wil je net als ik het nieuwe album van Daft Punk 'Random Access Memories' in z’n geheel beluisteren? Log in als Q-member en beantwoord de vraag. Nog geen Q-member? Word het dan direct (gratis)!