Benieuwd naar de nieuwste muziek? Q-dj Wim van Helden neemt je op Q-music.nl mee langs de nieuwste releases en geeft er direct zijn mening over. Deze keer een review over het nieuwe album van John Mayer: 'Paradise Valley’.

Wereldwijd verkocht hij meer dan 20 miljoen albums en won 7 Grammy Awards. Op Q-music hoor je zijn hits als 'Heartbreak Warfare', ‘Paper Doll’ en 'Daughters' regelmatig voorbij komen. John Mayer heeft inmiddels net zoveel hits als vriendinnen gehad. Zo lang dit gelijk op blijft gaan, maakt hij waarschijnlijk goeie muziek. Op zijn nieuwe album haalt hij namelijk ook weer de nodige inspiratie bij zijn (ex) liefjes vandaan.

MARIE, TAYLOR & KATY

‘Dear Marie’ is zo’n nummer. John Mayer heeft dit geschreven nadat hij op internet op zoek ging naar zijn allereerste vriendinnetje waar hij wat mee had toen hij 15 jaar was. Hij denkt dat iedereen dat tegenwoordig doet. Door social media kun je immers makkelijk zien wat er van diegene terecht is gekomen. Daar gaat ‘Dear Marie’ dan ook over. Het bijzondere aan dit nummer is dat het begint als een mooi luisterliedje, maar in de laatste minuut wordt het tempo opgevoerd en verandert het in een ware meezinger.

In ‘Paper Doll’ zingt hij over zijn ex Taylor Swift. De tekst “You're like 22 girls in one” is een verwijzing naar haar nummer ‘22’. Verder zingt hij “Someone’s gonna paint you another sky”, wat een reactie is op de songtekst van Taylor’s nummer ‘Dear John’ waarin ze zingt “You paint me a blue sky and go back and turn it to rain”.

En dan is er ook nog het duet met zijn huidige lief, Katy Perry. ‘Who You Love’ is een typisch John Mayer liedje, waardoor het aandeel van Katy Perry extra bijzonder klinkt. Zo horen we haar eigenlijk nooit. John schreef het eerste deel van het nummer, waarna hij het aan Katy gaf. Zij schreef haar deel als antwoord op wat John had geschreven.

WILDFIRE ÉÉN EN TWEE

Opvallend is de keuze voor twee versies van het nummer ‘Wildfire’. Het album wordt geopend met de aanstekelijke versie van John Mayer alleen, wat samen met 'Dear Marie' mijn persoonlijke favoriet is. Versie twee is gezongen samen met de Amerikaanse singer-songwriter Frank Ocean. Deze is daarentegen melancholisch en duurt slechts anderhalve minuut. Het lijkt bedoeld als intro voor de openingstrack. Toch komt de versie met Frank Ocean pas halverwege op het album voorbij, waardoor de nummers niets met elkaar te maken lijken te hebben.

Wil je net als ik het nieuwe album van John Mayer 'Paradise Valley’ in z’n geheel beluisteren? Log in als Q-member en beantwoord de vraag. Nog geen Q-member? Word het dan direct (gratis)!