Benieuwd naar de nieuwste muziek? Q-dj Wim van Helden neemt je op Q-music.nl mee langs de nieuwste releases en geeft er direct zijn mening over. Deze keer een review over het nieuwe album van Rigby: ‘Island on Mainland’.

Met ‘Earth Meets Water’ scoorden ze dit jaar hun eerste hit in de iTunes Top 30. Op de avond dat ze dit nummer live speelden in het Q-hotel ontstond ook de relatie tussen drummer Bart Meeldijk en Heleen van Royen. Leuk voor de hele band, want ze hebben daardoor heel wat extra publiciteit gekregen. Dat kwam mooi uit, want ondanks dat hun muziek gebruikt werd in commercials van Grolsch en Nutella, in de bioscoopfilm ‘Alle Tijd’ en vele optredens in De Wereld Draait Door was er van een echte doorbraak nog geen sprake. Dit jaar heeft Rigby flinke stappen gemaakt. ‘Earth Meets Water’ en ‘Lighter’ heb je ongetwijfeld op de radio voorbij horen komen en inmiddels is ook hun vierde album uit, ‘Island on Mainland’.

TWEEDE KANS
Van hun drie voorgaande albums hebben ze van elk album drie liedjes uitgezocht die ze opnieuw gearrangeerd en ingespeeld hebben op dit album. Daarnaast staan er ook nog vier geheel nieuwe liedjes op. Je ziet het wel vaker als een artiest is doorgebroken dat oude nummers opnieuw worden uitgebracht. Denk aan ‘Can’t Hold Us’ van Macklemore & Ryan Lewis, die na ‘Thrift Shop’ nog een keer werd uitgebracht en toen wel een hit werd. ‘Just A Girl’ van No Doubt werd in eerste instantie ook geen hit, maar toen ze het nogmaals uitbrachten na hun doorbraak met ‘Don’t Speak’ werd het wel een succes. En dat is niet de enige overeenkomst tussen Rigby en de groten der aarde.

Hun bandnaam hebben ze namelijk van het liedje ‘Eleanor Rigby’ van The Beatles. Ondanks dat The Beatles het grote voorbeeld zijn van zanger Christon Kloosterboer, is Rigby vooral bezig met een eigen geluid. De nieuwe single 'We Haven't Lost (Just Not Yet Won)' schreef Christon bijvoorbeeld als een eerbetoon aan zijn bandmaatjes Bart Meeldijk en Lars van Starrenburg. Dit lekker in het gehoor liggende nummer over vriendschap zou je ook kunnen toepassen op je relatie: “And you, you've got an amazing big heart. Compared to me, you win easily”.

TEXEL
Die vriendschap heeft er ook voor gezorgd dat het album is opgenomen op Texel. Rigby komt daar meerdere malen per jaar om op te treden, aan nieuw materiaal te werken, vakantie te vieren en om vrienden te bezoeken. Dat hoor je ook terug in de liedjes. Rigby neemt je als het ware aan de hand mee naar het eiland, dat bekend staat om de ongerepte natuur en uitgestrekte landschappen. Voorbeelden zijn de nummers ‘Breathe’ en ‘Only Got My Heart’. Die laatste geeft met teksten als “Not knowing we’re I’m going just go, go where the wind blows” het gevoel van ultieme vrijheid. Je ziet de kustlijn in gedachte voor je. De hits ‘Earth Meets Water’ en ‘Lighter’ zijn natuurlijk ook mooie voorbeelden van liedjes waarin je de invloeden van het schrijven op Texel hoort. De ‘belletjes’ die Rigby veelal terug laat komen in hun nummers creëren daarbij een toepasselijke, frisse sound.

PLOPPENDE BIERTJES
De vernieuwde versie van ‘Fire’, waarmee Rigby te zien was in de reclame van Grolsch met de ploppende biertjes, is op dit album van een stevige poprock track getransformeerd in een liedje dat perfect past bij een zwoele zomeravond op het strand met een fles drank en een kampvuur. Voorlopig moeten we eerst de winter nog door, maar met ‘Island on Mainland’ van Rigby vergeet je dat al snel.

Wil je net als ik het nieuwe album van Rigby in z’n geheel beluisteren? Log in als Q-member en beantwoord de vraag. Nog geen Q-member? Word het dan direct (gratis)!