Met zijn doorbraak in thuisland Groot-Brittannië was Sam Smith al blij. Maar dat hij ook in het 'grote' Amerika zou doorbreken was een complete verrassing: "Het hele Amerika gebeuren was totaal niet gepland."

De 'Stay With Me'-zanger schrok hoe snel alles ineens ging: "Ik had laatst nog een paniekaanval. Ik dacht: 'Fuck.' Het Verenigd Koninkrijk is zo belangrijk voor mij. Het is alles, het is mijn thuis."

"Ik maakte mij zorgen dat ik teveel tijd in de VS doorbreng", gaat hij verder. "Want Britten worden een beetje moe van mensen die daar te lang verblijven. Het is echt moeilijk de balans te zoeken wat je moet doen."

Het geheim

Sam denkt wel de te weten waarom hij (en enkele van zijn collega's) het zo goed doen in de VS: "Met mijn album... en trouwens ook bij Adele, Amy Winehouse en Ed Sheeran, wij maken ons geen zorgen over hoe we eruitzien, hoe wij overkomen in onze muziek. We zeggen gewoon wat we denken en wat op ons hart ligt."

Ondanks dat het soms lastig is wil de 22-jarige Brit vooral focussen op de muziek: "Ik probeer gewoon mijn aandacht te vestigen op de optredens. Hoe groter de shows worden, hoe overweldigender alles wordt."

Foto: ANP