Vorige week kon Shawn Mendes melden dat zijn langverwachte tweede album op 23 september komt. In een interview met Entertainment Weekly zegt de Canadees dat Illuminate een stuk volwassener klinkt.

"Dat komt door twee dingen; van je 15e tot je 18e verandert je hele kijk op het leven. Alles verandert, dat heeft iedereen", zegt Shawn. "Maar ik heb ook nog eens twee gekke jaren achter de rug, waar de meest inspirerende dingen mij zijn overkomen."

Ook qua stem is Shawn er op vooruit gegaan sinds zijn debuutalbum: "Vocaal vernietigt dit album Handwritten. De mensen zullen niet klaar zijn voor sommige liedjes in dat opzicht."

Schrijven voor en met andere artiesten

De 'Stitches'-ster heeft ook wat hits voor collega's klaarliggen: "Ik heb een paar tracks geschreven, maar heb ze nog aan niemand laten horen. Mijn eigen album was uiteraard het eerste dat ik moest afmaken, maar er zijn nog tracks die niets voor mijzelf zijn maar prima voor anderen."

Hij heeft ook nog een verlanglijst: "Ik zou graag samenwerken met Bruno Mars en Ryan Tedder. En uiteraard met Ed Sheeran. Ik vind ze allemaal fantastische songwriters, dus als ik de kans krijg zou dat geweldig zijn."