Tom Odell komt na tien jaar opnieuw binnen in de Top 40. 'Another Love' is deze week de hoogste nieuwe binnenkomer en dit is waarom.

Oekraïne

Vrijwel direct nadat de eerste Russische tanks de grens over reden, begon social media vol te stromen met beelden van verwoesting, onderdrukking, rijen aan bange mensen die hun huis uit moeten vluchten met een nummer als soundtrack. Dat ene liedje uit 2012 - 'Another Love' van Tom Odell. De songtekst bleek namelijk perfect aan te sluiten bij de pijn en het onrecht dat mensen voelen en de wil om je hiertegen te verzetten. Om in actie te komen, op welke manier dan ook. Dit effect werd alleen nog maar groter toen Tom de trend zelf ook opmerkte, en met dit nummer optrad bij evenementen om geld in te zamelen voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Hij reisde in maart zelfs nog af naar het treinstation van Boekarest in Roemenië, waar veel vluchtelingen aankomen, om zijn steun te tonen.

Iran

Daar bleef het niet bij. Want toen de Iraanse politie afgelopen september een jonge vrouw oppakte en vermoordde - omdat ze haar haar niet goed genoeg zou hebben verborgen onder haar hoofddoek - braken er protesten los in dat land. En opnieuw werd 'Another Love' de soundtrack van de joelende menigte in de straten, en van de nog grotere menigte op social media. Het liedje dat Tom Odell in 2012 schreef voor een meisje waarop hij hopeloos verliefd was, veranderde dit jaar in een protestsong voor de oorlog in Oekraïne en de misstanden in Iran. Het resultaat is dat Tom bijna tien jaar na de binnenkomst van Another Love opnieuw in de Top 40 staat. Met hetzelfde nummer. Het is de hoogste binnenkomer van deze week, op nummer #28.

Beeld: Getty Images