Uit onderzoek dat Qmusic sinds 2020 doet naar de kracht van audio branding bij radiocommercials is gebleken dat reclames met herkenbare en onderscheidende geluidselementen beter worden onthouden. Bovendien worden deze commercials beter gewaardeerd en zetten ze eerder aan tot actie bij consumenten. Merken die goed scoren op audio branding zijn Albert Heijn en Kruidvat als het gaat om jingles, Unox als het gaat om muziek, de Postcode Loterij met de stem van Gaston Starreveld en Corendon met de rijmende slogan 'Naar de zon met Corendon'.

Met de opmars van podcasts, streamingdiensten en smartspeakers, is het steeds meer een noodzaak om na te denken hoe je merk klinkt en hoe onderscheidend of herkenbaar je merkgeluid is. Sinds 2020 onderzoekt Qmusic onder de naam ‘SoundQ’ (sound-cue) daarom hoe herkenbaar en uniek de auditieve merkelementen binnen een commercial zijn. Deze kenmerkende geluiden kunnen een slogan zijn, een jingle, een soundlogo, maar ook een bepaalde stem. Na meer dan honderd commercials met hun SoundQ getest te hebben, dook Qmusic samen met onderzoeksbureau InSites consulting alle data in. En wat blijkt: commercials met een duidelijke SoundQ worden vaker onthouden (+30%) en men weet veel vaker wie de afzender is (+150%).  

Zonder SoundQ blijft je boodschap dus bij minder mensen hangen en weten aanzienlijk minder mensen van welk merk de boodschap afkomstig is. Hoe beter de SoundQ, hoe beter de herkenning en hoe groter het effect. Daarnaast toont dit onderzoek aan dat commercials met een goede SoundQ ook beter worden gewaardeerd en een hogere impact hebben op gedrag, met name aankoopintentie, overweging en merkvoorkeur.  

Een goede SoundQ: continuïteit en consistentie zijn key

Het loont om op de lange termijn te investeren in audio branding. Door consistent gebruik te maken van dezelfde SoundQ in alle audio-uitingen en deze vaak te herhalen, wordt er gewerkt aan het opbouwen van een geheugenstructuur en groeit het effect van de SoundQ. Zo blijkt dat bekende merken meer profiteren van een goede SoundQ. Zij maken vaak al langere tijd consistent gebruik van de SoundQ. Bekende merken zonder SoundQ laten daarentegen effect liggen. Ook binnen de commercial helpt continuïteit: SoundQ’s die gedurende de commercial worden herhaald, worden vaker herkend en aan het juiste merk toegewezen. Ook het afsluiten van de commercial met een SoundQ helpt hierbij. Tot slot is creativiteit belangrijk. Geluiden, woorden of sfeer die andere merken gebruiken moeten vermeden worden, zodat mensen bij het horen van je commercial niet gelijk aan een ander merk denken.  

Benieuwd naar welke Nederlandse SoundQ’s het beste scoren? Download het volledige onderzoeksrapport hier.