We zitten er middenin: de Q-top 1000! Zondagmiddag om 12:00 uur werd de lijst afgetrapt met nummer 1000: 'Scar Tissue' van Red Hot Chili Peppers. En al snel kwamen we aan bij nummer 987, 'Ruby' van Kaiser Chiefs. 

In het liedje bezingt de zanger zijn liefde voor, je raadt het al, Ruby. Het nummer kwam uit in 2007 en dat is terug te zien in de geboortecijfers! Er werden dat jaar namelijk 52 Ruby's geboren in Nederland. 

Ben jij ook vernoemd naar de Q-top 1000? Hieronder lees je alle namen, inclusief het verhaal daarachter, die je deze week voorbij hoort komen in de lijst.


Check hier de oorsprong van jouw naam!

A

'Alejandro' van Lady Gaga (833)
Hoe tof is het als je kunt zeggen 'Lady Gaga schreef een nummer over me!' In Nederland kunnen 178 mensen dat zeggen. Maar als je goed naar de tekst luistert is het nog maar de vraag of je hier trots op moet zijn. ;-)

'Angie' van The Rolling Stones (687)
Wie is toch die mysterieuze Angie waar gitarist Keith Richard dit nummer voor schreef? Slecht nieuws... die bestaat niet! Veel mensen dachten dat Keith het schreef voor zijn dochter Angela, maar in zijn biografie ontkracht hij dat: "Ik wist niet dat Angela, Angela ging heten toen ik het nummer schreef. In die tijd wist je niet welk geslacht het ding kreeg totdat het eruit kwam zetten."

Angie blijkt in Nederland geen hele populaire naam, sinds het nummer uitkwam in 1973 werden er in totaal slechts 336 geboren. Angela daarentegen is een stuk populairder, daar hebben we er 10.835 van!

'Boten Anna' van Basshunter (790)
Eerlijk zeggen, jij dacht ook dat dit lied over een boot ging toch?! Niets is minder waar, het nummer gaat over een chatbot met de naam Anna die uiteindelijk geen robot blijkt te zijn, maar een echt meisje van vlees en bloed.

De verwarring dat het liedje over een boot gaat is ook niet zo gek, zeker niet dankzij deze Nederlandse cover van de Gebroerders Ko. 

B

'Ben' van Michael Jackson (481)
Iedereen heeft wel een Ben in de familie. Ome Ben, Papa Ben, Neef Ben. Die naam is namelijk rete populair in Nederland, alleen vorig jaar werden er al 99 geboren in Nederland.

Wist je dat 'Ben' eigenlijk over een rat gaat? Het nummer werd geschreven voor de gelijknamige film uit 1972, waarin een jongetje bevriend raakt met de rat Ben.

'Billie Jean' van Michael Jackson (360)
Billie Jean zou een vrouwelijke stalker van de zanger zijn. Michael schreef het nummer om van zijn frustraties af te komen.

C

'Sweet Caroline' van Neil Diamond (402)
Neil schreef dit nummer voor zijn tweede vrouw, Marcia Murphy. Oké, dat verdient wat uitleg. Hoewel de tekst van 'Sweet Caroline' over zijn vrouw Marcia gaat, gebruikt hij haar naam niet om één simpele reden: het paste niet op de melody. Neil had een naam nodig met drie lettergrepen en is daarom voor Caroline gegaan.

Een nummer wat met regelmaat nog uit volle borst wordt meegezongen in de kroeg, misschien wel voor één van de 11.500 Caroline's in Nederland?

D

'Dani California' van Red Hot Chili Peppers (891)
Zelfs als je geen Dani heet, kan het zomaar zijn dat dit liedje over jou gaat! Leadzanger van de band vertelde hierover namelijk: "Dani vertegenwoordigt elk meisje wat ik ooit ben tegen gekomen in mijn leven."

Gezien Anthony Kiedes zijn reputatie, gaat dit liedje dus over heel veel meisjes. ;-)

'Hey There Delilah' van Plain White T's (534)
De zanger van Plain White T's wist met dit nummer romantiek wel naar een nieuw level te tillen. Hij schreef dit nummer over lange afstands liefde voor Delilah DiCrescenzo: "Ze was het mooiste meisje wat ik ooit had gezien. Ik vertelde haar: 'Ik heb nu al een liedje over je'. Uiteraard had ik helemaal geen liedje nog, maar ik dacht soepel te zijn.' 

Hoewel menig meisje knikkende knieën van dit gebaar zou krijgen, kreeg Tom uiteindelijk Delilah niet. Delilah had namelijk al een gelukkige relatie... Wellicht dat één van de 283 Nederlandse Delilah's haar plek wil vervangen. ;-)

'Dirty Diana' van Michael Jackson (645)
Een veel gemaakte fout over 'Dirty Diana' is, is dat de track gaat over Lady Diana. Niets is echter minder waar, Michael schreef het nummer over een bepaalde groep agressieve groupies. Het soort meisjes wat letterlijk álles met de band wil doen.

Lady Diana bezocht ooit een concert van Michael, hij vertelde daarover: "Ik haalde het nummer van de setlist uit respect voor hare majesteit. Ze nam me apart en vroeg: 'Ga je 'Dirty Diana' doen?' Ik vertelde haar dat ik het vanwege haar niet zou doen. 'Nee! Ik wil juist dat je hem doet', was haar reactie."

I

'Iris' van Goo Goo Dolls (66)
Ooit goed naar de lyrics van 'Iris' geluisterd? Dan is het je misschien opgevallen dat de daadwerkelijke naam nooit bezongen wordt in het liedje!

Het nummer gaat over een man die hopeloos verliefd is op een meisje, maar niemand ziet hem staan. Johnny Rzeznik, de leadzanger, zocht een geschikte naam voor dit meisje en liet zich inspireren door countryzangers Iris DeMent, wiens naam hij toevallig tegenkwam in een magazine.

J

'Captain Jack' van Captain Jack (353) 
Tja, wat kunnen we hier nog over zeggen...

Wel een slimme zet van Captain Jack, Jack is namelijk momenteel een mega populaire naam. In Nederland werden er alleen de afgelopen drie jaar al bijna 1000 Jack's geboren.

'Jeanny' van Falco (149)
In Duitsland, het land van herkomst van Falco, zijn slechtst 4 Jeanny's te vinden. Niet zo gek als je je bedenkt dat het liedje over een stalker gaat...

'Jolene' van Dolly Parton (217)
Dit is waarschijnlijk de droom van elke fan: jouw idool die een liedje speciaal voor jou schrijft! Het overkwam de 10-jarige Jolene. Haar ontmoeting met Dolly Parton liep op iets heel moois uit.

Dolly vertelt over deze ontmoeting: "Ze had prachtig rood haar, prachtige huid, prachtige groene ogen en vroeg me om een handtekening. Ik zei tegen haar: 'Jij bent de mooiste kleine meid die ik ooit gezien heb. Wat is je naam?' Toen ze Jolene antwoordde, begon ik 'Jolene. Jolene. Jolene. Jolene. Dat is mooi, dat klinkt als een liedje. Ik ga er een nummer over schrijven."

'Hey Jude' van The Beatles (146)
'Hey Jude' werd geschreven door Paul McCartney om Julian, het zoontje van John Lennon, te steunen tijdens de scheiding van zijn ouders. Het nummer heette eigenlijk Hey Jules, maar werd uiteindelijk omgebogen naar Hey Jude.

In Nederland is Jude geen hele gangbare naam, maar in Amerika daarentegen! Daar kom je zo'n 8151 Jude's tegen. 

K

'Kayleigh' van Marillion (822)
Fish, de leadzanger van Marillion, schreef Kayleigh om zijn excuus aan te bieden aan zijn ex Kay. Omdat haar tweede naam Lee was, verboog hij de titel uiteindelijk naar het meer gangbare Kayleigh.

Grappig feitje: tijdens de opnames van de bijbehorende clip werd de rol van Kayleigh gespeeld door model Tamara Nowy, het meisje waar Fish in 1987 mee trouwde! (En in 2001 van scheidde...)

L

'Layla' van Eric Clapton (724)
Eric Clapton kwam in de jaren '70 voor een moeilijk dilemma te staan: hij werd verliefd op de vrouw van zijn vriend (en ex-Beatle) George Harrison, Pattie. Hij schreef 'Layla' voor haar, waarin hij bezingt dat hij gek wordt dat hij de vrouw van wie hij houdt niet lief kan hebben.

Uiteindelijk komen Pattie en Eric tóch bij elkaar, wanneer haar huwelijk met George strandt. George heeft dit trouwens nooit erg gevonden, hij zong zelfs voor het paar op hun bruiloft.

'Ren Lenny Ren' van Acda en de Munnik (202)
Een nummer met een hele zware lading. Thomas Acda schreef dit nummer toen zijn broer overleed op 30-jarige leeftijd. Het nummer schreef Thomas voor de zoon van zijn broer, die toen slechts 4 maanden oud was.

Met het nummer wil Thomas zijn neefje duidelijk maken dat zijn vader hoe dan ook altijd in de buurt is. 

M

'Mandy' van Barry Manilow (886)
In Engeland werd het nummer in eerste instantie uitbracht onder de titel 'Brandy', maar toen Barry met zijn nummer naar Amerika wilde besloot hij het nummer te veranderen naar 'Mandy'. Dit om verwarring te voorkomen met het nummer 'Brandy (You're A Fine Girl)' wat destijds een hit was.

'Maria Maria' van Santana & The Product (829)
Dit nummer is vernoemd naar de hoofdrolspeelster uit de musical West Side Story. Het meisje uit het liedje doet hem denken aan Maria uit de musical.

Waar Sophie momenteel de meest populaire meisjesnaam is, was dit vroeger waarschijnlijk Maria. Nederland telt in totaal 333861 vrouwelijke Maria's en zelfs 641 mannelijke! De populariteit van deze naam is sinds de jaren 80 wel sterk aan het dalen.

'Margherita' van Marco Borsato (337)
We horen je denken: 'Margherita, da's niet echt Nederlands toch...' Klopt! De titel is dan ook afkomstig uit Italië. Marco leende dit nummer namelijk van Riccardo Cocciante en maakte er zijn eigen versie van.

Weinig dames zullen zich in Nederland dan ook door de titel aangesproken voelen, Nederland kent slechts 52 Margherita.

'Proud Mary' Ike & Tina Turner (196)
De originele schrijvers (Creedance Cleerwater Rivival) hebben altijd verteld dat dit nummer niet gebaseerd is op eigen ervaringen en het gaat over een meisje wat als huishoudster aan de slag moet in rijke buurten.

Ondanks deze verklaring blijven veel mensen denken dat de Mary uit dit liedje een prostituee zou zijn die haar geld verdient door met rijke mannen naar bed te gaan. 

'Michel' van Anouk (324)
Eindelijk, een liedje over een man! Is het je opgevallen dat bijna elk liedje in deze lijst over een vrouw gaat? Anouk brengt daar met 'Michel' verandering in, het liedje wat Anouk opdraagt aan een jeugdliefde.

Op de set van de clip leert ze rapper Onorthodox kennen, de man met wie ze 10 jaar later een relatie kreeg én het liedje '3 days in a row' over schreef. Wat een mannen-inspiratie!

N

'Nikita' van Elton John (744)
'Nikita' is geschreven in de tijd van de Koude Oorlog en beschrijft de liefde van een Westerse jongen voor een meisje uit Oost-Berlijn. Hij kon zijn Nikita alleen nooit ontmoeten, omdat ze gescheiden werden door de Berlijnse Muur.

Hoewel het in dit liedje lijkt te gaan over een vrouwelijke Nikita, kregen in Oost-Europa ook veel mannen deze naam. Veel mensen denken dan ook dat dit een geheime boodschap was van Elton John, die op het moment toen dit nummer verscheen nog niet openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. 

'Whole Lotta Rosie' van AC/DC (536)
De dame uit dit verhaal is me er eentje... Hoewel ze in het nummer wordt bezongen als Rosie, benoemt de leadzanger van AC/DC haar in een interview als Big Bertha. Zij zou op hem afgekomen zijn en gevraagd hebben de daad met hem te doen. Bon Scott was nogal geïntimideerd door de grote verschijning van de dame en durfde niet te weigeren. Achteraf belde Bertha een vriendin op om te zeggen 'Dat was de 37ste deze maand!' en schreef zijn naam op in een zwart boekje. 

Dit incident maakte zoveel indruk op Scott Donn dat hij er een nummer over besloot te schrijven.

'Ruby' van Kaiser Chiefs (987)
Het klinkt hier toch zeker alsof Andrew, de zanger van de band, hier hopeloos verliefd is op een meisje genaamd Ruby. Maar helaas, niets is minder waar. Het nummer is namelijk gebaseerd op... niks!

Zelf zegt Andrew erover: "Dit nummer is niet uit eigen ervaring geschreven. Dus ken je een Ruby? Dan is deze voor haar!"

'Stan' van Eminem & Dido (114)
Stalkers blijken een goede inspiratie te zijn voor liedjes, zo ook voor Eminem! Hij rapt hier over obsessieve fan, Stan, die maar brieven blijft sturen aan zijn idool. Wanneer hij steeds maar geen antwoord krijgt, besluit hij zichzelf en zijn zwangere vriendin van een brug af te rijden. 

Hoewel het verhaal van Stan (gelukkig) niet waar gebeurd is, is dit wel een angst van Eminem. Met dit nummer zou hij zijn angst willen uitdrukken dat fans te geobsedeerd met hem raken. 

V

'Valerie' van Mark Ronson en Amy Winehouse (396)
Het origineel van dit nummer werd geschreven door de band The Zutons. Het lied is geschreven voor een vriendin van de leadzanger Dave. Zij, Valerie genaamd, wordt gepakt op rijden onder invloed.

In het liedje vraagt hij aan haar of ze langs kan komen omdat hij het er moeilijk mee heeft. Dave vertelt hier in een interview over: 'Dat over het langskomen was eigenlijk helemaal niet waar, maar het maakte het liedje wel af.'