De drie ultrakorte fragmenten om de muzikale code te kraken waren Kris Kross Amsterdam, Maan, Tabitha & Bizzey met ‘Hij Is Van Mij’ voor Mattie, Marieke had Queen met ‘A Kind Of Magic’ en Domien had ‘Perfect’ van One Direction.


In de Q-escape room lagen voor iedere dj twee puzzels die uiteindelijk een hint vormden richting de artiest van de liedjes.

1. Kruiswoordpuzzel

Aan de muur hing een grote kruiswoordpuzzel waar alle artiesten die regelmatig op Qmusic voorbij komen moesten worden weggestreept. Uiteindelijk bleven er 25 letters over waar een zin mee gemaakt moest worden. Dit hadden Mattie, Marieke & Domien kunnen weten, omdat op de muur tegenover de kruiswoordpuzzel al een zin van 25 stippellijntjes stonden waar de letters op ingevuld moesten. Met de 25 letters kan je de zin Jullie vinden het in de ruimte maken. Die ruimte sloeg op Maan, de zangeres van ‘Hij Is Van Mij’.

2. Vissenkommen

In de kast van de Q-escape room stonden drie vissenkommen die alle drie symbool stonden voor één artiest. De eerste vissenkom (met jaartal 1985) sloeg op Gerard Joling. Glitters voor De Toppers, een palmboom voor zijn hit ‘Ticket To The Tropics’ en een typische Gerard Joling pruik en brilletje. De tweede vissenkom (met jaartal 1990) sloeg op Marco Borsato. De rode stoel voor The Voice of Holland waar hij coach was, zijn hobby’s fotograferen en duiken uitgebeeld met een fotocamera en duikbril. De derde vissenkom (met jaartal 1994) sloeg op Glennis Grace. Met o.a. Amsterdammertjes en voorwerpen die naar haar Amerikaanse avontuur in America’s Got Talent verwezen.

Met de jaartallen kon je een link vinden tussen deze drie artiesten: de Soundmixshow. Gerard deed mee in 1985, Marco won in 1990 en in 1994 wist Glennis deze talentenjacht te winnen. De bedenker en presentator van de Soundmixshow is Henny Huisman. Zijn neefjes Jordy en Sander Huisman zitten in Kriss Kross Amsterdam, die begin dit jaar een nummer-1 hit scoorde in de Top 40 met ‘Hij Is Van Mij’.

3. Nonogram

Onder de tafel lag een nonogram of pixelogic. Als ze deze lastige beeldpuzzel oplosten verscheen het portret van zangeres Madonna. Dat zou wel erg makkelijk zijn en dus moest je kijken naar haar bijnaam: de Queen of Pop. Een subtiele hint naar de rockband Queen.

4. Legpuzzel

In de kast lag tussen allerlei bordspellen ook een legpuzzel. Na het in elkaar zetten van de 500 puzzelstukjes is een gehusselde rebus zichtbaar. Waarbij je via pijlen de figuren aan de woorddelen moet koppelen. Hier komen losse woorden uit, waarmee je de zin Wil je hulp zoek die dan bij de Bonte Koe kan maken. Er zijn een aantal cafés/restaurants in Nederland met de naam de Bonte Koe, maar slechts bij drie konden luisteraars een hint ophalen. In Leiden lag Victoria, in Garderen lag Anne en Elizabeth was te vinden in Purmerend. Dit zijn alle drie namen van Britse koninginnen. Wederom een verwijzing naar Queen. De rebus op de legpuzzel werd ook gestuurd naar diverse vaste luisteraars van Qmusic.

5. Rubik's Cube

Voor deze puzzel lagen er diverse voorwerpen in de Q-escape room. In de kast stond een weckpot met 50 sleuteltjes. Één van de sleutels past op het slot van het kistje dat onder de bank verstopt lag. In dit kistje zat de som __ + __ x __ + __ - __ + =? plus zes vragen, waarvan het antwoord ingevuld kan worden op de strepen in de som. Met hulp van de luisteraars kan uiteindelijk de som 24 + 210 x 24 + 171 – 39 + 40 gemaakt worden, waarvan het antwoord 5236 is. Onderin een la met zakken chips lag nóg een kistje verborgen, die geopend kon worden met deze code.

In dit kistje zat een Rubik’s Cube van 5 x 5 met stippen en cirkels in 6 kleuren. Als je hem oplost, dus de verschillende kleuren naar dezelfde kant draait, valt er 5-1= te lezen op de zijkanten via de cirkels. Een verwijzing naar het vertrek van Zayn uit One Direction, waardoor de boyband van vijf naar vier bandleden ging. Het nummer ‘Perfect’ staat bovendien ook op het eerste album zonder Zayn.

Overigens hoefde de Rubik’s Cube niet fysiek opgelost te worden. Door zes vakken van 5 x 5 uit te teken en per kleur in te tekenen op welke plek de stip of cirkel zat, kon de verborgen boodschap die de cirkels nu vormen zichtbaar worden. Een secuur werkje wat veel ruimtelijk inzicht vergt, maar makkelijker dan de hele kubus fysiek goed te draaien.

6. Piñata

In de Q-escape room staat een rode startknop. Deze werd gebruikt om het spel te starten. De truc zat er echter in om een tweede keer op de knop te drukken. Dit activeerde een mechanisme waardoor er een eenhoorn-piñata de escape room in vloog. In deze piñata zat een usb-stick verborgen met daarop één file: Clue_01.wav. Dit is een geluidsfragment waar je Marieke ‘heel relaxt, heel speels, gewoon goede sfeer’ hoort zeggen. Deze quote komt uit een video uit oktober 2015, waar ze One Direction heeft geïnterviewd in Londen en deze reactie geeft na afloop. Bovendien hoor je in de video op het YouTube-kanaal van Qmusic onder haar quote letterlijk het nummer dat ze zoeken: ‘Perfect’. De eenhoorn en de 01 uit Clue_01.wav is natuurlijk ook een subtiele hint naar One Direction. 

Hints

Daarnaast waren er ook nog een aantal extra hints, die in de richting van de songtitels gingen. Deze zaten verborgen in de radio-uitzending. Zo heeft nieuwslezer Anne-Marie op woensdag in elk bulletin het woord perfect genoemd, de laatste keer zelfs vier keer. Een verwijzing naar de songtitel ‘Perfect’ van One Direction.

Voor ieder uur stelt de muziekredactie een playlist met liedjes samen die de dj’s kunnen draaien. Op woensdag tussen 14 en 15 uur kwamen er opvallend veel liedjes rond het thema magic voorbij; de band MAGIC! met ‘Rude’ maar ook de liedjes 'Magic' (van B.o.B. ft. Rivers Cuomo), '24K Magic' (van Bruno Mars) en ‘Magic’ van Coldplay. Een verwijzing naar ‘A Kind of Magic’ van Queen.