Iedere vrijdag brengen we feitjes die je nog niet wist over je favoriete tracks. Deze week: Hozier met 'Take Me To Church'. Waar gaat dit nummer nou eigenlijk over?

Controverse
Er is veel controverse rondom dit nummer, maar dat was niet de bedoeling van singer-songwriter Adrew Hozier-Byrne: “Het liedje gaat voor mij over hoe het is om mens te zijn en om van iemand te houden als mens.”

Betekenis
Verder gaat het liedje over organisaties die dat en de menselijke natuur ondermijnen. Een voorbeeld hiervan is te zien in zijn videoclip voor dit nummer, waarin een groep radicale Russen een homoseksuele jongen in elkaar slaat.

Frustratie
Hij schreef het nummer naar aanleiding van zijn frustratie voor de Katholieke Kerk en de manier waarop hij vond dat zij mensen discrimineren. “Als je meer beledigd bent door twee kussende mensen dan door daadwerkelijk geweld, wordt het misschien tijd om naar je eigen waarden te kijken.”

Normale mensenrechten
“Er zou geen controverse moeten zijn als het gaat over normale mensenrechten en het gelijk behandelen van mensen.” Toch had hij de controverse rondom zijn nummer wel verwacht en was hij verrast dat het nummer zo populair werd.

Het nummer staat ondertussen al 19 weken in de iTunes Top 30, in januari zelfs op nummer 1. Vanmiddag vind je ‘m terug in de lijst op nummer 4.