De rechter heeft gesproken, met 'Blurred Lines' maken Robin Thicke en Pharrell Williams zich schuldig aan plagiaat en dat gaat de heren $7,4 miljoen dollar kosten. Toch is dit niet de eerste keer dat er artiesten beschuldigd worden van plagiaat.

Het blijft bij veel zaken toch vaak een gevalletje "What color is this dress?", aangezien de één het wel hoort en de ander het niet. Toch hebben we een aantal noemenswaardige vergelijkingen voor je op een rijtje gezet!

Sam Smith vs. Tom Petty

Zeer recent kreeg Sam Smith te maken met Tom Petty. Die beweerde namelijk dat 'Stay With Me' wel érg veel weg zou hebben van zijn nummer 'I Won't Back Down'. Sam Smith zat niet te wachten op een harde strijd en besloot Tom Petty bij te schrijven één van de co-writers van 'Stay With Me'.

Madonna vs. Salvatore Acquaviva

De Belgische songwriter Salvatore Acquaviva won een rechtszaak van Madonna, waarin hij claimde dat haar 'Frozen' was overgenomen van zijn 'Ma Vie Fout Le Camp'. De rechter kende hem geen vergoeding toe, maar zorgde er wel voor dat alle overgebleven discs terug moesten worden teruggenomen en het nummer was voor lange tijd verboden op de Belgische televisie en radio.

Katy Perry vs. Sara Bareilles

Vier maanden na het verschijnen van het nummer 'Brave' van Sara Bareilles verscheen daar 'Roar' van Katy Perry, twee nummers die volgens velen erg op elkaar zouden lijken. Toch heeft dit nooit de rechtszaal gehaald. Dr. Luke, co-writer van 'Roar', gaf aan dat het nummer al eerder was geschreven. Ook Sara Bareilles zat niet op een zaak te wachten: "Katy is een goede vriendin van me, ze heeft me er zelfs over bericht. Niks dan liefde mensen, niks dan liefde!"

The Verve vs. The Rolling Stones

'Bitter Sweet Symphony' bevat een sample van de orkestversie van 'The Last Time' van The Rolling Stones. Dit was aanvankelijk door de Stones zelf goedgekeurd, maar toen het nummer werd uitgebracht vond Allen Klein (beheerder van de rechten van 'The Last Time') dat de sample er iets te dik bovenop lag, met een rechtszaak tot gevolg. Na een uitspraak werden alle rechten overgedragen en moest The Verve al het verdiende geld door het draaien van het nummer terugbetalen.

The Black Eyed Peas vs. Lynn Tolliver

Ook The Black Eyed Peas heeft wel eens bij de buren gekeken, althans dat heeft de rechter bepaald. De DJ Lynn Tolliver wist mooi $1,2 miljoen dollar te vangen toen hij de groep aanklaagde voor het ongevraagd gebruiken van zijn sample bij het nummer 'My Humps'.

Akon vs. DJ Maurice

Ook een gevalletje plagiaat met een Nederlands tintje. Akon zou zijn nummer 'Right Now (Na Na Na)' hebben afgekeken bij 'Remember' van Summerlove, geschreven door de Nederlandse DJ Maurice. Deze heeft vervolgens een flink geldbedrag ontvangen van platenmaatschappij Sony ter vergoeding.

Calvin Harris vs. Chris Brown

Hoewel het nooit de rechtszaal heeft gehaald was Calvin Harris niet bepaald blij met het nummer 'Yeah 3X' van Chris Brown. De track van Calvin Harris inspireerde veel producers, maar pas bij dit geval liet de toen nog onbekende DJ van zich horen. "Stelen blijft stelen, het maakt niet uit wie je bent. Dat Chris Brown een internationale beroemdheid is betekent niet dat het OK is een onbekende gozer uit Groot-Brittanië te naaien."

Coldplay vs. Joe Satriani

Ook deze zaak heeft nooit de rechtbank bereikt, toch is de overeenkomst zeker aanwezig bij 'Viva La Vida' van Coldplay en 'If I Could Fly' van Joe Satriani.

Lady Gaga vs. Madonna

'Born This Way' van Lady Gaga zou geïnspireerd zijn op 'Express Yourself' van Madonna. Ook Madonna zelf zou de verbanden terughoren. Zo zong ze tijdens haar tour een mashup van de twee nummers, met de tekst van het nummer 'She's Not Me' erin verwerkt.

Will.i.am vs. Arty

Will.i.am en Chris Brown zijn beschuldigd voor diefstal met het nummer 'Let's Go'. Het nummer 'Rebound' van Arty en Mat Zo hebben ze namelijk één op één overgenomen, maar zonder de originele artiesten daarvan in te lichten. Will.i.am heeft de plagiaat toegegeven en gaf aan dat het achter de schermen recht zou worden gezet.