Q-dj Wim van Helden zet elke week een track in de spotlight die je volgens hem écht niet mag missen. Hier vind je alle tracks terug die Wim in de spotlight heeft gezet.

April 2021

Leony - 'Faded Love'

"Bij de eerste keer horen fungeerde deze track even als hersenkraker. Waar ken ik die melodie toch van? Al snel werd me duidelijk dat er op een wel heel subtiele en slimme manier gebruik is gemaakt van O-Zone’s ‘Dragostea Din Tei’. Deze zomerhit uit 2004 is inmiddels al jaren op en top Foute Uur-materiaal. Toch gebeurt het de laatste tijd steeds vaker dat een ouwe, foute hit in een eigentijds jasje wordt gestoken. ‘Some Say’ van Nea bijvoorbeeld, die een subtiel popliedje wist te maken van ‘Blue (da ba dee)’ van Eiffel 65. Ook scoren Lucas & Steve, Riton en Topic momenteel dikke hits met hun 90’s remakes. De Duitse singer-songwriter Leonie Burger zong ook op ‘Far Away From Home’ van Sam Feldt, maar deze slimme bewerking van O-Zone kan wel eens haar grote doorbraak worden. Laat die zomer maar komen!"

Chef'Special - 'Afraid Of The Dark'

"Vlak voor de eerste lockdown in 2020 bracht Chef’Special een nieuw album uit met het idee volop te gaan toeren door Europa. We weten allemaal hoe dat is gelopen. Resultaat is dat ze op het testfestival, onlangs in Biddinghuizen pas wat van die tracks voor het eerst live hebben kunnen spelen. Toch zijn de mannen niet stil blijven zitten, en hebben ze de energie gevonden om weer nieuwe muziek te schrijven. Het eerste resultaat is de track ‘Afraid Of The Dark’. Het gaat over de huidige onzekere tijd, het worstelen met een passie die je niet kunt uitvoeren, angst dat je niet rond kunt komen of mensen die thuis vereenzamen. De boodschap gaat vooral over moed, ergens de kracht uithalen. Bijvoorbeeld uit muziek. En op dat punt komen twee dingen samen. Want in de videoclip heeft balletdanseres Michaela DePrince de hoofdrol. Zij is samen met Chef’Special ambassadeur van War Child. Zij zetten al jaren muziek in bij de psychosociale hulp aan kinderen in conflictgebieden. Zéker voor deze kids is ‘Afraid Of The Dark’ zeer toepasselijk."

Maart 2021

BLØF - 'Horizon'

"Wanneer is het klaar? Dat is wat we onszelf allemaal afvragen denk ik. Bløf maakte deze week bekend dat hun festival Concert At Sea dit jaar nog niet doorgaat en wordt verschoven naar 2022. Maar ze brengen wel nieuwe muziek uit! ‘Horizon’ is een typische Bløf-track, waarin ze met volle energie laten horen naar de toekomst uit te kijken. De tekst is gebaseerd op de huidige crisis. Paskal Jacobsen zingt met zijn krachtige stemgeluid “ik ben op weg naar de horizon en ik weet niet wat erachter ligt, de grote wereld waar alles kon, die is behoorlijk uit evenwicht”. Maar in de conclusie zit vooral hoop en perspectief, “dat bijna alles opnieuw begon, is ook een kans op een vergezicht”. De videoclip met beelden van eerdere edities Concert At Sea laat je verlangen naar een warme zomer, waarin de grote wereld waar alles kon, hopelijk weer een beetje open kan."

Fred Again.. & The Blessed Madonna - 'Marea (We've Lost Dancing)'

"Met de testfestivals- en concerten van Fieldlab en een garantiefonds van de overheid gloort er weer hoop aan de evenementen horizon. Wie weet wordt dit wel dé soundrack van komende festivalzomer. 'Marea (We’ve Lost Dancing)’ van de twee producers Fred Again en The Blessed Madonna ademt in ieder geval voorjaar, buitenlucht en festivals. In de tekst refereren ze aan wat de coronacrisis heeft gedaan voor de industrie zonder publiek, "all thеse things that we took for granted, wе've lost dancing". Het klinkt als een reminder en bevrijding tegelijk. "What comes next will be marvellous". Ik help het je hopen!"

Suzan & Freek - 'Goud'

"Op de kop af twee jaar geleden mocht ik Suzan & Freek vertellen dat hun eerste zelfgeschreven liedje ‘Als Het Avond Is’ op 1 stond in de Top 40. Het deed er 17 weken over om de top te bereiken, en ging daarmee de geschiedenis in als langzaamste nummer 1 ooit. De carrière van Suzan & Freek deed het tegenovergestelde. Al snel volgden de hits ‘Blauwe Dag’, ‘Deze Is Voor Mij’, ‘Weg Van Jou’ en ‘De Overkant’ met Snelle. Ook gooiden ze in Beste Zangers hoge ogen, of oren, met hun uitvoering van de geliefde klassieker ‘Papa’ van Stef Bos. Hoewel muziek geen wedstrijd is, wil ik bij deze in m'n enthousiasme toch de voorspelling doen dat hun nieuwste track ‘Goud’ hun tweede nummer 1-hit gaat worden. Al vanaf de eerste keer luisteren was ik om. Het is aanstekelijk, slim en speels. Vooral het stukje met de hoge noot “denk je dat het makkelijk is ofzo” wordt straks, als het weer kan, in volle zalen vast en zeker luidkeels meegezongen. Eigenlijk net zoals “zeg me dat het goed komt, geef me stukjes toekomst” uit ‘Als Het Avond Is’. Suzan & Freek hebben met ‘Goud’ minstens platina in handen!"

Justin Bieber - 'Hold On'

"De sound van de 80’s is al vaak teruggekomen in de muziek van nu, maar voor Justin Bieber is ‘Hold On’ z’n eerste muzikale knipoog naar die periode. Al bij de eerste noten moest ik denken aan ‘Bette Davis Eyes’ van Kim Carnes uit 1981. Opmerkelijk genoeg is het juist de naam Walter de Backer die op de credits van ‘Hold On’ prijkt. Deze Belgisch-Australische alleskunner kennen we vooral onder de naam Gotye. Tien jaar geleden had hij een monsterhit met ‘Somebody That I Used To Know’. Wat blijkt: Justin Bieber heeft een deel van die melodie gebruikt voor het refrein van 'Hold On'. Luister maar eens goed. Op 19 maart stuurt hij na ‘Holy’, ‘Lonely’, ‘Anyone’ en 'Hold On' de resterende tracks van zijn nieuwe album ‘Justice’ de wereld in."

Post Malone - 'Only Wanna Be With You'

"De Amerikaanse rockband Hootie & the Blowfish maakte dit nummer al in 1995. Het kwam echter nooit verder dan de Tipparade. Of het kwam door de nogal afgevlakte zang van Darius Rucker (geen grap) weet ik niet, maar door de versie van Post Malone hoor ik opeens wat er nou precies al die jaren bedoeld werd. Hij nam het op ter ere van de 25e verjaardag van Pokemon, waarvoor hij ook een virtueel concert gaf. Zijn versie is eigenlijk een mix van het origineel van Hootie & the Blowfish gecombineerd met de muziek uit Ecruteak City van Pokemon Gold en Silver. Darius Rucker zelf vindt deze nieuwe versie in ieder geval ‘awesome’. En ik heb daar helemaal niets aan toe te voegen."

Februari 2021

Douwe Bob - 'Was It Just Me'

"Dit is echt zo’n liedje voor als je alleen in de auto zit en je gedachten de vrije gang laat gaan, of tijdens een wandeling op een rustig moment waardoor je even alleen op de wereld lijkt te zijn, of nou ja, zoiets. In ‘Was It Just Me’ heeft Douwe Bob een gesprek met zichzelf, terwijl hij eigenlijk een gesprek met iemand anders zou willen. De songtekst bestaat met name uit onbeantwoorde vragen. Het is misschien een gekke verwijzing, maar de melancholische sfeer heeft iets weg van Hazes. Vooral het refrein met al z’n smart is er gewoon één om mee te galmen. Het is nog toekomstmuziek, maar ik zou er niet gek van opkijken als dit liedje nog heel wat jaren nagalmt. Voorlopig in ieder geval wel in mijn auto."

Riton & Nightcrawlers & Mufasa & Hypeman - 'Friday'

"Als ik de melodie van ‘Push The Feeling On’ van The Nightcrawlers hoor, zie ik weer mijn grote buurjongen op z’n scooter met ingebouwde installatie aan komen scheuren. Ik was toen zelf een jochie van een jaar of tien die dat natuurlijk harstikke kicken vond. In veel hits van nu zit een knipoog naar de muziek uit de 90’s. ‘Some Say’ van Nea is gebaseerd op ‘Blue (Da ba dee)’ van Eiffel 65, ‘Your Love’ van Topic & A7S op ‘9 PM (Till I Come) en nu wordt met ‘Friday’ van Riton de oude track van The Nightcrawlers nieuw leven ingeblazen. Het enige dat voor de totaalbeleving nog ontbreekt is een opgevoerde Sita."

Tom Grennan - 'Little Bit Of Love'

"De Britse singer-songwriter Tom Grennan had als tiener een veelbelovende voetbalcarrière en stond op het punt te gaan spelen in de VS, maar iets in hem zei dat hij het niet moest doen. Dat iets bleek de muziek. Zoals velen is hij begonnen met z’n akoestische gitaar in kleine Londense pubs. Bij één van die optredens hoorde iemand van een platenmaatschappij hem en al snel tekende hij een contract. Met 'Little Bit of Love' brengt hij een ode aan onvoorwaardelijke liefde. Voor de mensen om je heen, maar ook voor jezelf. Iets in mij zei me dat ik deze energieke, aanstekelijke track niet kon laten liggen. Dat iets bleek de muziek."

Rag'n'Bone Man - 'All You Ever Wanted'

"Rag'n'Bone Man staat naast zijn imposante voorkomen vooral bekend om zijn onmiskenbare stemgeluid. ‘Human’ en ‘Giant’ met Calvin Harris behoren inmiddels tot de classics van het afgelopen decennium. Met ‘All You Ever Wanted’ maakt hij nu een verrassende comeback. Voor dit nummer ging hij terug naar Brighton en Londen, waar hij opgroeide. Het maakte hem verdrietig, omdat de plekken waaraan hij jeugdherinneringen heeft er niet meer zijn. Ondanks de lading van de tekst is het een heel energiek nummer. In zijn eerdere nummers hoorde je invloeden van blues, hiphop en dance. Ondanks dat hij dit nieuwe nummer heeft opgenomen in countrystad Nashville, klinkt hij des te meer rock ’n roll. Het doet bij vlagen zelfs een beetje denken aan ons eigen Di-rect. Ik heb ‘m in de auto al drie keer achter elkaar opgezet, dus een terechte toevoeging aan de playlist."

Januari 2021

Thomas Acda & Paul de Munnik & Maan & Typhoon - 'Als Ik Je Weer Zie'

"Vooraf had ik zoiets van mwah, weer een livestream. Het is toch anders, voelt niet zoals live, dat je het echt beleefd. Nou, daar ben ik van teruggekomen. Want wat zat de Vrienden van Amstel Livestream goed in elkaar. De band speelde top, de artiesten waren in vorm, er waren veel muzikale verrassingen. Bestaande songteksten werden aangepast aan de tijd waarin we nu zitten, wat hier en daar zorgde voor de nodige luchtigheid en humor. En met Jochem Myjer als barman weet je dat het met de sfeer in deze kroeg wel goed zit. De VVALS was zelfs vanaf de bank thuis een feestje, waardoor je bijna zou vergeten dat je naar een knap staaltje show anno 2021 zat te kijken. Door de beelden van eerdere edities Vrienden van Amstel dacht ik wel: wat mis ik dit en wat hoop ik dat we er volgend jaar weer staan met z'n allen. Want zo'n leeg Ahoy is en blijft natuurlijk gewoon een heel mistroostig beeld. Vrienden Thomas Acda, Paul de Munnik, Maan en Typhoon brengen met ‘Als Ik Je Weer Zie’ in ieder geval een mooi lichtpuntje."

ATB & Topic & A7S - 'Your Love'

"Een jaar geleden voegde ik ‘Breaking Me’ van de toen nog onbekende Duitse dj Topic en de Zweedse zanger A7S toe aan de Helden van Wim-playlist. Die twee hebben nu één van mijn favoriete nummers uit de 90's onder handen genomen, namelijk ‘9PM (Till I Come)’. Het origineel uit 1998 is van de Duitse dj André Tanneberger, beter bekend als ATB. Dat deze classic een prima basis is voor een track anno 2021 blijkt wel. De versie van Topic & A7S is voorzien van de sound die we kennen van ‘Breaking Me’, en waar het origineel vooral instrumentaal was, zijn er nu vocalen aan toegevoegd. Ook als je het origineel niet kent, zal de melodie waarschijnlijk heel makkelijk blijven hangen."

Purple Disco Machine & Sophie And The Giants - 'Hypnotized'

"De Duitse producer Tino Piontek was verkoper in een platenwinkel, waar hij door z’n baas werd uitbetaald in vinyl, die hij dan weer mooi kon gebruiken voor zijn draaiklussen in de lokale discotheek. Van het mixen van muziek, kwam het remixen voor artiesten als Dua Lipa en Lady Gaga. Uiteindelijk is hij zijn eigen muziek gaan maken onder de naam Purple Disco Machine. Z’n artiestennaam zegt het eigenlijk al, je waant je voor even in de discotijd. Zelfs als je die periode net als ik helemaal niet heb meegemaakt. De vergelijking met Florence Welch van Florence + the Machine kan misschien niet uitblijven, maar de frisse en eigenzinnige vocalen zijn toch echt van de Britse Sophie Scott, van Sophie and the Giants."

Ed Sheeran - 'Afterglow'

"Nadat hij zich een jaar lang heeft teruggetrokken uit de spotlights, dropte Ed spontaan deze nieuwe track. Hij heeft het vorig jaar al geschreven, en wilde het nu wel eens uitbrengen. "Het is niet de eerste single van het volgende album. Het is gewoon een nummer waar ik erg van hou. Ik hoop dat jullie ook dat zullen doen." Ik had er even wat tijd voor nodig, maar ben om! De sound van 'Afterglow' is rauwer, puurder en net even anders door de vocodor die nadrukkelijk aanwezig is naast zijn originele stemgeluid."

December 2020

Meduza & Dermot Kennedy - 'Paradise'

"Wanneer artiesten samenwerken is de muzikale invloed niet altijd even gelijkwaardig verdeeld. Das op zich natuurlijk niet zo gek, aangezien het maken van muziek een creatief proces is waarbij het ene aandeel duidelijker hoorbaar is dan het andere. Des te opvallender is in dit geval de verhouding tussen de Italiaanse dance-producers van Meduza en de Ierse singer-songwriter Dermot Kennedy. Leg voor de grap eens ‘Piece Of Your Heart’, de grote doorbraak van Meduza, naast de eerste hit van Dermot Kennedy ‘Power Over Me’. Dat is exact de rekensom waarmee je dit nummer als uitkomst krijgt. Op ‘Paradise’ halen ze het beste in elkaar naar boven."

Tim Dawn - 'To Love Somebody'

"Het zijn ware mini-films geworden, de kerstreclames van supermarkten en warenhuizen. Vorig jaar brak Joe Buck door met ‘The Way You Take Time’, nadat dit liedje in een reclame van PLUS was gebruikt. De Britse zangeres Frances wist op te vallen in een kerstcommercial van deze keten met haar cover van ‘She’s The One’ van Robbie Williams. Voor de kerstcommercial van 2020 is een re-recording gemaakt van de Bee Gees klassieker ‘To Love Somebody’. Dit nummer is sinds de jaren 60 veelvuldig succesvol gecoverd door o.a. Nina Simone en Jimmy Somerville. Des te knapper dat de Utrechtse singer-songwriter Tim Dawn er in zeer korte tijd zo’n eigen versie van heeft weten te maken. Het is het laatste, allesbepalende puzzelstukje in deze mini-film, waarin de goedlachse buschauffeur Mo z'n passagiers thuisbrengt voor kerst."

November 2020

Nothing But Thieves - 'Impossible (Orchestral Version)'

"'Sommige liedjes komen in één keer bij je binnen, anderen hebben een tijdje nodig om te rijpen. ‘Impossible’ van de Britse band Nothing But Thieves is voor mij zo’n liedje. Na de originele versie, een Orchestral Version live at Abbey Road, een lockdown uitvoering in Stephan’s Pianobar én de winter die nu z’n intrede doet, is deze track bij mij eindelijk gevallen. En hoe ‘Impossible’ hoog dit nummer ook is om te zingen, let eens op het gemak waarmee zanger Conor Mason die hoge noten eruit spuugt.''

Dimitri Vegas & Like Mike & Armin van Buuren & Brennan Heart - 'Christmas Time'

"Je mag natuurlijk vinden dat het nog te vroeg is voor kerstmuziek, en eerlijk gezegd heb ik met de meeste kersthits niet zoveel. Maar deze is zó opvallend, dat ik het niet kon laten om ‘m toch even onder de aandacht te brengen. Veel kerstmuziek is nogal corny en klef, dit is daarentegen een rammer van een track die in een ander seizoen zomaar ‘Year Of Summer’ had kunnen heten. Na ‘This Christmas’ van Charly Lownoise & Mental Theo uit de 90's kan ik me niet meer zo’n stevige kerstbeuker herinneren. De halve dj-wereld heeft zich ermee bemoeid, want de credits gaan naar DimitriVegas & Like Mike, Armin van Buuren én Brennan Heart. Oh, en ene Jeremy Oceans. Daarvoor kom ik toch weer terug bij ‘Year Of Summer’, want de vocals op 'Christmas Time' zijn onmiskenbaar van onze eigen Niels Geusebroek. Maar dat heb je niet van mij. "

Armin van Buuren & Duncan Laurence - 'Feel Something'

"Toen Armin van Buuren in 2018 een live set draaide in onze eigen concertzaal the Qube in Amsterdam, ontmoette hij de toen nog vrij onbekende Davina Michelle. Dat ze later samen met Marco Borsato de grootste hit van 2019 zouden hebben met ‘Hoe Het Danst’, hadden ze toen nog helemaal niet gedacht. Op Armin’s nieuwste track is Duncan Laurence te horen. En wat denk je? Ook die samenwerking ontstond in the Qube, toen ze elkaar dit jaar tegenkwamen bij de Top 40 Awards. Armin stelde aan Duncan voor om samen eens iets te maken, om te kijken of het klikt. Tijdens een sessie speelde Duncan 'Feel Something' en toen zei Armin "dit is helemaal te gek, laten we er iets tofs van maken". Het resultaat is een rammer van een track. Je vindt ‘m nu bovenaan de Helden van Wim-playlist."

Harry Styles - 'Golden'

"Deze week is er één track waar je echt niet  omheen kunt. Bijna alle radiostations in Nederland geven ‘Golden’ van Harry Styles een groot podium. Bij Qmusic is het de hele week de Alarmschijf. Harry mag dan uit een boyband komen, muzikaal gezien is hij het meest eigenzinnig. Hij scoorde van de One D’ers in eerste instantie niet de grootste hits, maar maakte wel nummers die meer tijdloos zijn. ‘Sign Of The Times’ mag inmiddels niet meer ontbreken in de grote eindejaarslijsten. ‘Golden’ werd geschreven als eerste track van zijn album, maar heeft even moeten wachten tot het nu alsnog de aandacht krijgt die het verdient. Na ‘Watermelon Sugar’ is dit opnieuw een onwijs aanstekelijk liedje, waarin de knipoog naar retro bandjes wederom gemaakt wordt. Als we nu in de jaren 60 leefden, had het The Beatles zeker niet misstaan."

Oktober 2020

Lucas & Steve & Alide - 'Another Life'

"De coronacrisis is door vrienden Lucas & Steve aangegrepen om hun debuutalbum af te maken. En hoe! Maar liefst 16 nieuwe tracks telt 'Letters To Remember', waarop natuurlijk ook de tophit ‘Letters’ staat. Nu er dit jaar geen tour en festivals zijn, lag de volledige focus op het studiowerk. Lucas wilde bijvoorbeeld beter gitaar leren spelen, wat nu ook terug te horen is op ‘Another Life’. Deze track neigt meer naar de huidige popsound, omgeven door herkenbare melodieën. Het is een samenwerking met de Noorse zangeres Alida, die met haar melancholische stemgeluid eerder ook te horen was op ‘In Your Eyes’ van Robin Schulz."

Miss Montreal - 'Door De Wind'

"De emotie in ‘Beste Zangers’ wordt er soms aan de haren bijgetrokken. Maar bij deze track werd ik geraakt. Het was de oprechtheid, het vanuit de tenen komende, zonder dat iemand vooraf had zitten prikken op een gevoelskwestie. Er ontstond juist een liedje dat schreeuwt om een bijzonder podium. Miss Montreal zong het nummer dat Stef Bos schreef, ooit gebruikt als kitscherige songfestival-inzending voor België. Ze pakte het op zoals het éigenlijk bedoeld was. Dit liedje gaat over een persoonlijk gevoel en de eenzaamheid daarin. Iedereen heeft z’n shit, we weten vaak maar half waar mensen doorheen moeten. Van buiten zie je dat niet, ‘je moest eens weten’. Dit liedje keert juist naar binnen. Naar hoe je iets met je meedraagt, ook al heb je ‘je hart op slot’. Wat is muziek dan toch een mooie manier van uiten, ‘ik kan alleen zingen’."

Armin van Buuren & Jake Reese - 'Need You Now'

"Armin van Buuren is een koning in het combineren van verschillende muziekstijlen. Het is eigenlijk nooit geforceerd, maar juist een organisch geheel. Zijn meest opvallende samenwerking was zonder twijfel ‘Hoe Het Danst’ met Marco Borsato en Davina Michelle. Het werd zelfs de grootste Top 40-hit van 2019. De track ‘Need You Now’ is opnieuw een opvallende samenwerking. Door het special effect hoor je het nauwelijks, maar de vocals zijn van Jake Reese. Beter bekend als Jaap Reesema van o.a. X Factor en de Zelfspodcast met Sander Schimmelpenninck. De gepitchte vocals zijn een trend in de dancemuziek, bewijzen Meduza, Regard, Joel Corry, Tiësto en nu ook Armin & Jake. Ik kan er nog even geen genoeg van krijgen."

Danny Vera - ' The Weight'

"Bij sommige liedjes weet je het bij de eerste keer horen meteen. Dit is bijzonder, dit is er in de huidige muziek nog niet en dit luister ik hierna meteen nog een keer. Ik had dat met 'The Weight' van Danny Vera. Iemand die vooral bekend is van zijn ontroerende, kleinere liedjes, waarvan ‘Roller Coaster’ natuurlijk de bekendste is. Het verhaal achter ‘The Weight’ is dat je denkt dat je dingen verwerkt hebt, wat eigenlijk niet zo is. Zoals Danny dacht over de dood van zijn ouders heen te zijn, maar op sommige momenten toch anders bleek. Ondanks die lading is 'The Weight' geen stemmig liedje. Je moet ‘m eigenlijk horen in de auto, met een lege snelweg voor je, terwijl je ruitenwissers de regen op de maat van de muziek wegvegen."

September 2020

Tate McRae - 'You Broke Me First'

"De Canadese Tate McRae kreeg op haar dertiende in Amerika bekendheid als finalist van ‘So You Think You Can Dance’. Inmiddels is ze 17 en verovert ze de wereld via TikTok en vreet haar track ‘you broke me first’ tientallen miljoenen streams op Spotify. De vergelijking met Billie Eilish is snel gemaakt, een eigenzinnige tiener die een stoer, ietwat donker geluid laat horen. Grappig detail: de titel van deze track is net als bij Billies titels niet met hoofdletters, maar met kleine letters geschreven. Sub aan, en gaan!"

Finneas - 'What They'll Say About Us'

"Hij sleepte dit jaar maar liefst zes Grammy’s binnen. En dat terwijl de naam Finneas misschien niet eens meteen een belletje doet rinkelen. Totdat ik zeg dat hij de broer van Billie Eilish is, die voor een groot deel van haar muziek verantwoordelijk is als muzikant, schrijver en producer. Maar er is meer. Zijn solotrack ‘What They’ll Say About Us’ gaat over de coronacrisis en is opgedragen aan iedereen die dit jaar heeft moeten doorstaan. Maar het is vooral een aangrijpend mooi liedje dat ruimte geeft voor een eigen interpretatie."

David Guetta & Sia - 'Let's Love'

"Met hun samenwerking op ‘Titanium’, ‘She Wolf’ en ‘Flames’ schreven David Guetta en Sia al muziekgeschiedenis. Waar de knipoog naar de 80’s sound de laatste tijd steeds vaker gemaakt wordt, gaat deze track pas echt all the way. De stem van Sia zweeft een beetje nonchalant over de muziek, waardoor de focus meer op de sound van de track komt te liggen dan op haar vocalen. Het is typerend voor Sia, ze staat altijd in dienst van het liedje. ‘Let’s Love’ geeft me het gevoel van vrijheid, er samen op uitgaan, met de (neon)lichten van de stad als decor. "

Di-rect - 'Color'

"‘Soldier On’ dropte ik begin dit jaar in de Helden van Wim-playlist. Later werd het onbedoeld het anthem van de coronacrisis in Nederland. In de tussentijd hebben de boys van Di-rect de crisis aangegrepen om bijzondere livestream-concerten te geven op Haags grondgebied, zoals de Koninklijke Schouwburg, het Mauritshuis en De Pier. Voor de live-release van hun nieuwe album ‘Wild Hearts’ wordt de Haagse Electriciteitsfabriek het decor. ‘Color’ is een verrassend voorproefje, waarmee Di-rect weer laat horen een band te zijn die blijft vernieuwen. Minder obscuur, meer stadionrock. Maar wanneer dat ervan zal komen..."

Augustus 2020

Racoon - 'De Echte Vent'

"Met ‘Het Is Al Laat Toch’ wisten ze zomaar het succes van het door het publiek zo geliefde ‘Oceaan’ te overtreffen. Racoon in het Nederlands is eigenlijk met niets echt te vergelijken. Ze blijven vooral dicht bij het verhaal dat ze willen vertellen. De combinatie van het bezielende stemgeluid van Bart, het gitaarspel van Dennis, die er met zijn ogen dicht altijd helemaal in opgaat en een tekst die zonder opsmuk, maar rauw en puur recht op z’n doel afgaat. Met ‘De Echte Vent’ weet Racoon gewoon wéér te raken."

James Bay - 'Chew On My Heart'

"Zijn debuutalbum ‘Chaos And The Calm’ heb ik 5 jaar geleden heel wat keren beluisterd. Tracks als ‘Hold Back The River’ en ‘Let It Go’ zijn inmiddels ware klassiekers geworden. Na een muzikaal experimentele periode is James Bay nu terug met ‘Chew On My Heart’. Een vernieuwende track waarin zijn rauwe en emotionele stemgeluid weer mooi tot z’n recht komt.''

BANNERS - 'Someone To You'

"Deze track is stiekem al een paar jaar oud, maar dankzij TikTok weer boven komen drijven. Banners is de artiestennaam van de Britse singer-songwriter Michael Joseph Nelson. Hij zingt over het euforische gevoel dat je hebt als iemand verliefd op je is. En dat kon niet anders dan resulteren in een mega aanstekelijk liedje. Het doet mij bij vlagen steeds denken aan Sheppard, Ed Sheerans ‘Castle On The Hill’ en ‘Secrets’ van OneRepublic."

Juli 2020

Kygo & Tina Turner - 'What's Love Got To Do With It'

"Is het vernieuwend? Nee, dat niet. Maar het is wel heel erg goed gedaan. Kygo doet het trucje van ‘Higher Love’ met Whitney Houston nu nog eens met ‘What’s Love Got to Do With It’ van Tina Turner. Opeens klinkt het panfluitje in dit nummer uit 1984 alsof ‘ie al voor Kygo bedoeld was. Het past perfect in zijn typische tropical sound. Ga maar gewoon liggen, en laat het over je heen komen.''

Davina Michelle - 'my own world'

"De coronacrisis heeft er bij Davina Michelle voor gezorgd dat ze zich is gaan realiseren wie Michelle is zonder de artiest Davina. Dat heeft nieuwe inzichten gegeven en zich vertaald in de muziek. ‘My Own World’ is een ijzersterke track waarin "Machine Davine" vocaal iets minder groots uitpakt, maar dat is in dit geval juist de kracht.''

Sofie Tukker & Gorgon City - 'House Arrest'

''Dit is een onvervalste clubrammer met zorgvuldig gekozen, enigszins zeurderige en zweverige vocalen. De twee dance-elektro duo’s Sofi Tukker & Gorgon City maken er met ‘House Arrest’ een geheel coronaproof feestje van. En dat is geen straf.''

Juni 2020

Zoe Wees - 'Control'

"Deze broeierige powerballad komt van het 18-jarige talent Zoe Wees. ‘Control’ is een persoonlijk verhaal over haar jeugdervaringen met epilepsie. Hiermee bedankt ze haar voormalige leraar, die haar enorm heeft geholpen. Als ze eenmaal losbarst klinkt haar stem bij vlagen zó rauw dat ‘ie me doet denken aan Lewis Capaldi."

Snelle - 'Kleur'

"Wanneer je in één track zingt over mijn favoriete steden heb je natuurlijk al een paar punten binnen. En als het dan ook nog eens een lekker niks aan de hand lenteliedje is, kan ik er weinig tegenin brengen. Een mierzoete ode aan de liefde en de stad. Of je nou wilt of niet, deze zit de rest van de dag gewoon in je kop."

Harry Styles - 'Watermelon Sugar'

"Harry Styles is van de One D-boys zonder twijfel het meest eigengereid. Zijn stijl doet denken aan Robbie Williams na Take That. Van mierzoete boybandliedjes naar solotracks met een eigenzinnig, rauw randje. ‘Watermelon Sugar’ is stiekem een zomerhit, maar dan op z’n Styles. Het enige dat nog ontbreekt is de geur van de zilte zee en schraal bier."

Mei 2020

Goldkimono - 'To Tomorrow'

"Ken je de band Leaf nog? Die van de hit ‘Wonderwoman’ inderdaad. Een van de bandleden is Martijn Konijnenburg. Hij schreef mee aan Kygo’s wereldhit ‘Firestone’ en is nu onder de naam Goldkimono met een solotrack gekomen. Bij de eerste seconden van ‘To Tomorrow’ voel je het zand al tussen je tenen kriebelen."

Duncan Laurence - 'Someone Else'

Na het megasucces van ‘Arcade’, waarmee hij na 44 jaar het Eurovisie Songfestival won, laat Duncan Laurence beetje bij beetje meer van zich horen. Hij heeft inmiddels de 5 track EP ‘World’s On Fire’ uitgebracht, waar ook ‘Someone Else’ op staat. Een track waarop niet alleen de vergelijking met Sam Smith groter wordt, hij heeft het ook nog eens geschreven met Leland, die eerder werkte voor Selena Gomez en Troye Sivan. Vooral de kopstem in dit liedje blijft voorlopig in je kop zitten.  

Twenty One Pilots - 'Level Of Concern'

April 2020

Lost Frequencies, Zonderling & Kelvin Jones - 'Love To Go'

Major Lazer, Marcus Mumford & Diplo - 'Lay Your Head On Me'

The Weeknd - 'In Your Eyes'

Danny Vera - 'Zijn Het Je Ogen'

Maart 2020

Dua Lipa - 'Break My Heart'

Danny Vera - 'Hold On To Let Go'

BENEE & Gus Dapperton - 'Supalonely'

Lewis Capaldi - 'Forever'

Doja Cat - 'Say So'

Februari 2020

TOPIC ft. A7S – BREAKING ME

Met deze track zit je in één klap op het terras in het eerste lentezonnetje of cruise je in gedachten langs de boulevard op een zonnig eiland. ‘Breaking Me’ van Tobias Topic, die zichzelf kortweg Topic noemt, ligt in de lijn van andere aanstekelijke dancetracks als Meduza en Regard. 

DI-RECT - 'Soldier On'

"De stem van Marcel Veenendaal wordt op deze track gedragen door zorgvuldig gedoseerde instrumenten en koortjes. Hij komt als een soort vaderfiguur naast de luisteraar zitten en zingt een flinke dosis zelfvertrouwen, bescherming en respect in. Met ‘Soldier On’ bewijst Marcel maar weer dat hij bij de absolute top van Nederlandse zangers hoort en Di-rect dat ze na 20 jaar nog steeds weten te vernieuwen."

Khalid & Disclosure - 'Know Your Worth'

"Een paar jaar geleden tipte ik Khalid als dé artiest voor 2018. Die verwachting heeft hij meer dan waargemaakt. Op deze track met de producerende broers van Disclosure laat hij weer een heel ander geluid horen. Gek genoeg lijkt hij meer te mompelen dan te zingen, maar dat zou zo maar eens met de boodschap van de track te maken kunnen hebben. Zo van: 'Als je goed luistert, hoor je dat het voor jou bedoeld is.'"

Glen Faria - 'Hoe Weet Je Dat'

"Glen Faria’s ‘Duurt Te Lang’ en ‘Zij Weet Het’ werden hits door Davina Michelle en Tino Martin. Glen’s nieuwe track ‘Hoe Weet Je Dat’ is opnieuw een ijzersterk liedje. Check ‘m alvast, voordat een ander de eer opstrijkt."

Danny Vera - Oblivious Desire

"Stel je even een lazy zondagmiddag thuis op de bank voor. Je haalt voor de verandering eens een plaat uit de kast. Alleen jij en de muziek, met dit nummer als klein knisperend vuurtje op een winterse dag.|

Januari 2020

Racoon - 'Het Is Al Laat Toch'

"Wat grijpt het rauwe stemgeluid van Bart in combinatie met de typische akoestische gitaar en de eerlijke tekst weer aan. Grappig genoeg is de basis voor deze track gelegd door het kijken naar First Dates."

Celeste - 'Stop This Flame'

"De BBC heeft Celeste al uitgeroepen tot Sound Of 2020. Haar stemgeluid is een soort mix van Adele, Amy Winehouse en Aretha Franklin. Je kunt duidelijk horen dat ze is opgegroeid met jazz- en soulmuziek. ‘Stop This Flame’ is er eentje die meteen lekker in het gehoor ligt en gewoon even harder moet."

Snelle - 'Smoorverliefd'

Snelle weet na 'Reünie' op geheel eigen wijze weer een maatschappelijk thema te bezingen. Dat hij zelf fan was van Acda & De Munnik is in de tekst terug te horen. Dit liedje moet je een paar keer horen voor de boodschap en conclusie. Muzikaal doet het denken aan 'Good Riddance' van Green Day. Genoeg ingrediënten voor een klassieker! 

Billie Eilish - 'Everything I Wanted'

‘I Had A Dream’, met die woorden begint deze track van Billie Eilish. En dat is precies zoals het ook klinkt: dromerig, wazig. Ook frustraties uit dromen zoals niet kunnen schreeuwen komen terug. Ze schreef het voor en met haar broer, die ook in de backing vocals te horen is.

December 2019

Martin Garrix & Dean Lewis - 'Used To Love'

Een document vol jeugdherinneringen en de muziek die daaraan herinnert. In dit geval ‘Dancing In The Dark’ van Bruce Springsteen. Het herinnert aan een toptijd, terwijl vriendschappen verwatert zijn, net als de eerste verliefdheid die verdwenen is.

Tiësto & Stevie Appleton - 'BLUE'

Hoewel de winter officieel nog moet beginnen, geeft dit alweer het gevoel van de eerste lentedagen. Tiesto werkt op deze track samen met de Britse singer-songwriter Stephen Appleton, een combinatie die doet denken aan een mix van Lost Frequencies en Milky Chance’s ‘Stolen Dance’.

The Weeknd - 'Blinding Lights'

Dit is alles wat je niet verwacht van The Weeknd. Hiermee maakt hij een dikke knipoog naar de sound uit de 80s. Hij heeft overduidelijk goed geluisterd naar ‘Take On Me’ van A-ha. En het werkt heel aanstekelijk!

Lewis Capaldi - 'Before You Go'

Door het rauwe randje op zijn krachtige stem schreeuwt hij z’n emoties eruit. En juist dan raakt hij de gevoelige snaar. Het gaat over een situatie waarbij je je afvraagt of je iets had kunnen doen om het te voorkomen.

November 2019

Coldplay - 'Everyday Life'

Deze track past perfect bij de donkere dagen. Dominee Chris Martin verkondigd zijn boodschap op de dromerige piano klanken. Tekstueel doet het denken aan ‘Everybody Hurts’ van R.E.M. Want soms moet je gewoon een beetje relativeren.