Diverse bronnen hebben aan The Wall Street Journal gemeld dat Spotify experimenteert met een model waarbij sommige albums alleen voor betalende Spotify-gebruikers te beluisteren zijn.

Als Spotify besluit dit definitief te gaan doorvoeren is er kans dat (nieuwe) albums van o.a. Adele, Taylor Swift en Coldplay voortaan direct bij de release op de streamingdienst verschijnen.

Het maakt in ieder geval duidelijk dat Spotify zich zorgen maakt over het feit dat bekende artiesten hun muziek niet (direct) op de dienst willen plaatsen. De dienst heeft 20 miljoen betalende abonnees en 80 miljoen gebruikers die gratis naar muziek luisteren.

Deal met Coldplay

Volgens de bronnen had Spotify bijna een deal met Coldplay gemaakt voor het album A Head Full of Dreams, dat vorige week uitkwam. Ze waren in verregaande gesprekken om het album in eerste instantie alleen via de betaalde versie van Spotify aan te bieden.

Het akkoord liep uiteindelijk stuk op het feit dat Coldplay niet kon garanderen dat de muziek in die periode niet op andere plekken gratis te horen was. Inmiddels is duidelijk dat het album aanstaande vrijdag, een week na de release, alsnog op Spotify komt.