Niek presents: Menno's Kookboek
07 juni 2016
07 juni 2016
Niek is er achter gekomen dat collega Menno Barreveld in zijn vrije tijd een chefkok is. Elke dag heeft Niek vanuit de Q-studio uitzicht op hoe Menno staat te zwoegen op de mooiste én lekkerste maaltijden.
Zonde om daar niks mee te doen! Dus heeft Niek besloten al deze heerlijke gerechten te bundelen en van recept te voorzien, zodat jij thuis net zo'n chefkok kunt worden als onze eigen Menno.
Welkom op Menno's kookboek!
Mexicaanse salsakip
Ingrediënten:
Zakje fajitakruiden
Kipfilet
(Cherry)tomaten
Ui
Maïs
Paprika
Parmezaan of oudere kaas
Aan de slag!
Meng de fajitakruiden met 2 eetlepels olie. Leg daar de kip in en laat dit een uurtje trekken. Bak je kipfiletje goudbruin en bak daarbij de ui, paprika en maïs even kort mee. Leg het daarna op een bedje van de andere ingrediënten.
Broodje kipfilet
Ingrediënten:
Broodje
Kipfilet
Avocado
Cherrytomaatjes
Paprika
Aan de slag!
Beleg je broodje met de kipfilet en de avocado. Snijdt de cherrytomaatjes en paprika in stukjes voor on the side. Smakelijk!
Ingrediënten:
Avocado
Wortel
Komkommer
Rijstnoedels
Kip
Tuinkers
Koriander
Pindakaas
Pepertjes
Teentje knoflook
Chriracha
Bruine suiker
Aan de slag!
Bak de kip en maak de rijstnoedels klaar zoals staat aangegeven op de verpakking. Snijdt de rest van de ingrediënten in stukjes en meng het door elkaar. Van het tweede deel van de ingrediënten maak je een sausje.
Tonijnenvoer
Ingrediënten:
Ijsbergsla
Watermeloen
Munt
Peper
Zwarte olijven
Tonijnsteak
Aan de slag!
De tonijnsteak kort bakken in olijfolie. De rest in stukjes snijden en er een mooie 'salade' van maken.
Brokkelkip
Ingrediënten:
Een stronk broccoli
Kip
Peper en zout
Aan de slag!
Kook de broccoli gaar, strooi wat peper en zout over de kip en bak deze goudbruin. Et voilà!
Courgetti met Walnotenpesto
Ingrediënten:
1 Courgette
Handje Walnoten
Parmazaanse Kaas
Blad Peterselie
Teentje Knoflook
Olijfolie
Aan de slag!
Je begint door alle ingrediënten, behalve de courgette, fijn te malen (Menno doet dit thuis met een Magic Bullet). Vervolgens snij je de courgette in dunne plakjes. Dit kan met een kaasschijf of misschien heb je thuis wel een echte courgetti-snijder liggen. Deze plakjes bak je vervolgens aan in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Zodra de Courgette Courgettie geworden is (als hij licht bruin gebakken is), voeg je de pesto toe. Deze bak je kort mee om het geheel even op te warmen. Zoek een mooi bord uit en leg je heerlijke vegetarische-groente-pasta hier op. Smakelijk!
Zwemmende Garnalen in Saus
Ingrediënten
Garnalen
Radijsjes
Cherrytomaatjes
Avocado
Veldsla
Chilisaus
Sojasaus
Vissaus
Sesamolie
Ketjap
Sriracha Chilisaus óf Tabasco
En wat moet je daar mee?
Bak wat garnalen in een pan en snij radijsjes, cherrytomaatjes en avocado in
plakjes of stukjes. Gooi daarna wat veldsla op een bord en leg het daar
allemaal op.
Vervolgens maak je een dressing van zoete chilisaus, sojasaus, vissaus,
sesamolie, ketjap en sriracha chilisaus óf tabasco. Overal één eetlepel van en
goed door elkaar roeren. Dat gooi je dan weer over de sla met garnalen en
tadaaaa!
Japanse Boskip
Ingrediënten
1 broccoli
300 gram kipfilet
Teriyaki saus
Makkelijk ei (Want we hebben allemaal wel eens geen zin om te koken)
Ingrediënten
3 eieren
2 volkoren boterhammen
Burger in het bos
Ingrediënten
Verse hamburger
Spinazie à la Crème
Ei
Slazoi
Ingrediënten
Sla
Appel
Avocado
Gele paprika
Reepjes Fricandeu (over van gister)
En dan?
Alles in kleine stukje snijden, in een bak gooien en de ceasar dressing erover heen. Makkelijker kan niet, smakelijk!
Zoete aardappelpuree met fricandeau
Ingrediënten
Zoete Aardappel
Zout & Peper
Melk
Boter
Fricandeu
En dan?
Schil je zoete aardappels, snijd ze in stukken en laat ze zacht worden in kokend water waar je redelijk veel zout in gedaan hebt. (Duurt ongeveer 20 minuten voor ze zacht zijn).
Daarna de stukken aardappel met een pureepers of stamper mengen met een beetje melk, boter en zout naar smaak. En maak er puree van. Hoe meer boter hoe romiger, hoe meer melk hoe gladder en dunner.
Fricandeau inwrijven met peper en zout, rondom aanbraden in goed hete boter en 20 minuten aan laten staan. Af en toe met een lepel wat vet eroverheen scheppen. Geef hem liefde! Schep aardappelpuree op een bord, snijd de fricandeau in dunne plakken en leg er een paar naast de aardappelpuree. Schepje jus uit de pan erover en eet smakelijk enzo..
Menno's Afgebluste Kip
Ingrediënten
Kipfilet
Sesamolie
Sojasaus
Sla
Radijs
Komkommer
En wat moet je daarmee?
Warm in een koekenpan de sesamolie op. Terwijl deze heet wordt, snijd je de kipfilet in reepjes die je vervolgens goudbruin bakt in de sesamolie.
Let op dat de kip goed doorbakken is, we willen natuurlijk geen salmonella! Zodra de kip veilig doorbakken is, komt het allerbelangrijkste van dit gerecht, het afblussen, anders is het geen afgebluste kip natuurlijk.
Men nemen een flinke scheut sojasaus en gieten deze over de kipfiletreepjes (mooi woord voor scrabble). Laat dit nog even sudderen op laag vuur zodat je ondertussen het bedje van sla klaar kunt maken.
Voor het bedje van sla leg je een paar grote blaadjes sla op je bord, even goed wassen natuurlijk, vervolgens snij je de radijs in partjes en de komkommer in stukjes welke je drappeert over de blaadjes sla. Als het goed is, is ondertussen is de kip klaar.
Leg deze met enige precisie op het bedje van sla en voeg dan de finishing-touch toe, de dressing: een paar druppels sojasaus en een paar druppels sesamolie.
Smakelijk!