De Q-college talenten Ibiye, Michiel en Marieke strijden om een baan als radio-dj bij Q-music. Bij het opleidingsinstituut Q-college worden de jonge honden klaargestoomd. Ze kregen al meerdere theoriedagen waarop ze onder andere mediatraining kregen, lessen in spraak en ademhaling, muzieksamenstellen, marketing en nog veel meer aspecten die bij radio maken komen kijken.

Eén van de opdrachten is: interview een interessant persoon en verwerk dat tot een leuk verhaal dat op Q-music.nl verschijnt. Dit is het interview van Marieke Elsinga met Tim van Esch van de Handsome Poets

“Al zólang weet ik: Dit is het, dit wordt het.”

Tim van Esch (24) weet wat hij wil: met zijn band de Handsome Poets de wereld overwinnen. En hij is goed op weg. Ze stonden op Lowlands, speelden in een uitverkocht Paradiso, bereikten met ‘Sky on Fire’ de nummer 1 in de iTunes top 30 en worden gedraaid in Duitsland en Italië. Marieke Elsinga (Gouda, 1986) en Tim van Esch (Gouda, 1988) kennen elkaar van de middelbare school, waar ze allebei VWO doen. Als Marieke in de vierde zit, is ze junior-mentor van brugklasser Tim. Na de middelbare school hebben Tim en Marieke af en toe contact. Op het moment van het interview hebben ze elkaar al meer dan 1,5 jaar niet gezien.

Als ik het schoolplein oploop is het alsof ik tien jaar terug in de tijd stap. Er lijkt weinig veranderd op ‘De Goudse Waarden’. Ik wacht Tim op bovenaan de trap van onze oude middelbare school. Als hij aan komt lopen herken ik hem meteen. Hij ziet er goed uit. Knap, volwassen. Haar naar achter, goed gekleed, zonnebril op.

Dezelfde Tim, maar ook best anders dan de 12-jarige jongen die ik nog ken van toen. Met een bekertje thee en Goudse stroopwafels strijken we neer in lokaal 710.

Marieke: Hoe is het om hier weer te zijn?

Tim: Leuk! Mooi ook om net weer op die trap te staan. Daar stonden altijd de ouderejaars. Als brugklasser durfde je daar écht niet te komen.
Ik weet nog dat ik heel blij was dat ik jou kende, want daardoor kon ik er ook staan. Heel stoer voelde dat.

M: Ja, dat weet ik nog! Maar was dat echt zo eng dan, die trap? Haha! Leuke tijd was dat. Ik weet dat je toen ook altijd al met muziek bezig was.

T: Ik deed elk jaar mee aan de muziekavond. Wij hebben daar ook samen gezongen.
De muziekavonden waren voor mij een perfecte manier om te groeien. Ik was vanaf de 1e klas al bezig met ‘ik word muzikant’. De middelbare school moest ik gewoon even doorkomen.

M: Mijn tijd hier heeft me geleerd dat je hart volgen het belangrijkste is.
Doen wat je echt wilt. Toen ik in 4VWO bleef zitten omdat ik teveel bezig was met muziek en toneel zeiden mijn
ouders dat het niet gaf, ik had op andere vlakken veel geleerd. Hoe ging dat bij jou thuis?

T: Mijn ouders zeiden ‘Ga eerst maar een vak leren’. Dus ik deed wel mijn best.
Maar halverwege de middelbare school heb ik tegen ze gezegd: “Ik ga optreden en daar ga ik mijn geld mee verdienen.”

"Ik wil beter worden dan BLØF of Kane."

M: Heb je altijd al geweten dat het wel zou lukken?

T: Ja. Vanaf de 1e klas wist ik: dit kan. Het is wel lastig hoor, nooit geloofde iemand me. Ik stak ook wel mijn nek uit door het gewoon te roepen. Een vriendin heeft later eens gezegd dat ze dacht dat ik heel arrogant was. Dat heeft me wel geraakt.

M: In die tijd was Handsome Poets nog Higher Purpose, een band met religieus karakter. Waar¬om zijn jullie daarmee gestopt?

T: Ik was Higher Purpose spuugzat. We waren in dat genre best wel groot geworden maar voor mij had het ook niks meer met geloof te maken. Het werd een soort trucje. We wisten hoe we moesten scoren. Ik wilde de ultieme vrijheid qua muziek. We doopten ons om naar Handsome Poets. Ik zat toen in de zesde.

M: Dat bleek een goede keuze. Wanneer dacht je: nu gaat het echt lukken?

T: De momenten dat de lat omhoog geschopt werd. Bijvoorbeeld toen Dance (the war is over) werd opgepikt door verschillende radiostations, we bij De Wereld Draait Door speelden en voor het eerst in Paradiso stonden. We kregen een podium en moesten het waar maken.

M: Deze zomer scoorden jullie dik met Sky on Fire. Wat zit er nu aan te komen?

T: We spelen in mei voor het eerst als hoofdact in de grote zaal van Paradiso. Een grote show met veel extra’s. We werken daar nu heel hard aan. Ook staan we in maart in het voorprogramma van Kane en natuurlijk veel op toffe festivals deze zomer. Oh ja, we gaan voor het eerst naar het buitenland! Spannend!

Als we uitgekletst zijn, is het zakje met stroopwafels leeg. Tim vertelt dat hij nog even langs zijn ouders gaat. Ik pak de trein naar Amsterdam. Onderweg naar het station denk ik na over wat Tim tegen me zei:

“Geloof in wat je doet, ga op zoek naar wat je echt wilt en ga ervoor. Dan lukt het. Altijd."