Ho, that escalated quickly. Het fenomeen 'tickets op naam' komt, tot ongenoegen van een hoop mensen, steeds vaker voor. Naast ontevredenheid heerst er ook onduidelijkheid over deze persoonlijke kaarten. Vandaar deze update met daarin alles wat handig is om te weten: 

1. Waaaaaarom?!

Nou: zwarthandel. Er worden redelijk vaak kaarten doorverkocht voor veel meer geld dan de originele prijs. Dit is natuurlijk niet zo leuk voor jou en al helemaal niet voor jouw portemonnee. Om deze verkoop tegen te gaan, worden de tickets op naam gezet. Doorverkoop is op deze manier niet, of in ieder geval minder snel mogelijk. 

Overigens zijn niet alle ticketaanbieders uit op jouw centen, TicketSwap heeft ook een goede oplossing bedacht. Kaarten kunnen met maximaal 20% winst verkocht worden. 


2. Kan ik tickets die op naam staan nog doorverkopen?

Want, wat vrijblijvendheid is altijd mooi meegenomen. Op het moment dat een ticket verbonden is aan een naam, is het lastig om weer te verkopen. Het kan wel, maar dan moet de naam die op het kaartje staat gewijzigd worden. En dat brengt ons bij het volgende:

3. Kan ik de naam op de tickets nog wijzigen? 

Dit verschilt per evenement. Bij een enorm gewild concert (we noemen een Adele) kan het zijn dat de naam altijd verbonden blijft aan het kaartje. Bij bijvoorbeeld festivals is het meestal wel mogelijk om de naam te wijzigen, maar vaak wel tegen betaling. Ja, zeg maar hallo tegen die service- en administratiekosten. 


4. Ik heb tickets, maar die staan niet op mijn naam. Kan dat voor struggles zorgen? 

Misschien.. Er zijn namelijk 2 scenario's:

1. De tickets staan niet op jouw naam, maar wel op de naam van degene met wie jij het evenement bezoekt.

Is je vriend, vriendin, vader, moeder, collega of kennis zo aardig geweest om een kaartje voor jou te regelen? Dat is ten eerste hartstikke aardig. Ga jij met die vriend, vriendin, vader, moeder, collega of kennis naar bijvoorbeeld dat concert? Dan is het geen probleem dat er geen ticket op jouw naam staat. Je bent immers met degene die wel verbonden is aan de kaartjes, en dat is voldoende.

2. De tickets staan niet op jouw naam, en je bent ook niet op pad met de persoon die verbonden is aan het kaartje. 

Dan wordt het lastig, aangezien je op geen enkele manier een link hebt met de persoon die de tickets geeft gekocht. In dit geval kan het zijn dat je geen toegang krijgt, ondanks dat je wél een kaartje hebt. En dat is natuurlijk a-relaxed, dus bij dezen een waarschuwing: let altijd even op!


Foto: AFP