Als je het geluid van een F-16 hoort, dan weet je direct dat het een bruut toestel is. Stationair maakt de straaljager een hoog, schel geluid. Als een F-16 in de lucht is, dan is het helemaal ongekend hard. Maar wat zijn nu de specs van de jager en wat kan die? Een kort overzicht.

Powerrr
De F-16 heeft een spanwijdte van 9,45 meter en is 15,01 meter lang. De hoogte van het toestel is 5,09 meter. De F-16 heeft één (straal)motor en dat is of een Pratt & Whitney F100-PW-200 of een General Electric F110-GE-100.

Bommen?
De maximale vlieghoogte van een F-16 is 15.240 meter. Met een normaal verkeersvliegtuig zit je meestal op zo'n 11 kilometer hoogte in de lucht. Met volle tanks -die onder de vleugels hangen (dat zijn dus geen bommen!)- kan een F-16 een afstand van 3.890 kilometer afleggen.

Sneller dan het geluid
Dat gaat overigens niet lukken als een vlieger constant op vol vermogen vliegt, want met een topsnelheid van maar liefst 2.124 km/u (!!!) gaat de brandstof natuurlijk wel wat sneller op. De maximale snelheid is twee keer de snelheid van het geluid (Mach 2). Om dat te bereiken moet de F-16 dus door de geluidsbarrière (Mach 1) gaan.

De snelheid van het geluid passeren geeft een ongehoord harde knal en het is daarom dus ook niet toegestaan om dat te doen boven land. In noodgevallen, als bijvoorbeeld het landsbelang in gevaar is, mogen F-16 vliegers wel boven Nederland door de geluidsbarrière gaan.

Wat zou jij ervan vinden om in een F-16 te vliegen? DIt is je kans! Meld je via onderstaande link aan voor de missie van je leven!