We beschermen met z'n allen ineens onze oren
25 juli 2017
25 juli 2017
We zitten zo ongeveer middenin het festivalseizoen, en heel veel mensen zijn blij met de extra lading feesten. De oren van al deze feestgangers hebben het iets minder naar hun zin met alle muziek die uit de stereo's knalt.
Er is niets nieuws aan het feit dat (te) harde muziek schadelijk is voor je oren. Wat wel nieuw is, is dat we het met z'n allen nu toch echt lijken te snappen. En dat niet alleen, we doen er ook wat aan! De oordoppen gaan namelijk als een malle over de toonbank.
Een voorbeeld: op het festival Down The Rabbit Hole werden er op dag één al 50 procent meer oordopjes verkocht dan het hele weekend vorig jaar. De verkoop gaat hard, en dat geldt niet alleen voor dit festival. Sommige aanbieders van gehoorbescherming zien zelfs een stijging van 200 (!) procent.
Blijkbaar schamen we onszelf niet meer als we oordoppen dragen. Daarnaast zeggen experts dat ook het groepsgedrag een rol speelt. Als iemand in een vriendengroep ze draagt, nemen anderen dat vaak over (wat zijn we toch gehecht aan dat groepsgevoel).
En ook de dj's doen mee
Als publiek sta je niet iedere dag tussen die snoeiharde muziek, maar als dj natuurlijk wel. En ook zij proberen hun oren zo goed mogelijk te beschermen. Toch lukt dit niet helemaal als je veel moet draaien.
Bij RTL Late Night vertelde Hardwell dat zijn gehoor te vergelijken is met iemand van de leeftijd 65+, geen al te beste score dus. Nicky Romero vreest zelfs zo voor zijn gehoor dat hij zijn oren niet laat testen. Oei oei oei.
Oordoppen heb je in verschillende soorten, maten en prijzen. Dit zijn de meest voorkomende uitvoeringen:
1. Schuimdoppen
Toegegeven: dit is niet de beste bescherming voor je oren, maar onder het motto 'beter iets dan niets' schaffen veel mensen deze aan. Er zitten geen muziekfilters in deze oordoppen, waardoor ieder geluid tegen wordt gehouden in plaats van alleen de schadelijke tonen. Je hoort dus niet zoveel als je deze draagt, wat irritant kan zijn.
Na één keer dragen moet je ze weggooien, maar daar staat tegenover dat ze heel goedkoop zijn. Je hebt ze al voor zo'n 3 euro.
2. Deze zijn al wat beter
Deze oordoppen zijn kwalitatief al beter. In deze uitvoering zit wel een filter, waardoor je oren alleen beschermd zijn voor de schadelijke geluiden. Dit is fijn, want de muziekkwaliteit blijft op deze manier goed.
Wat wel jammer is, is dat veel mensen ze niet erg lekker vinden zitten. Deze koop je vaak voor nog geen twee tientjes. Let wel op, want als de kwaliteit oploopt, gebeurt vaak hetzelfde met de prijs...
3. Super-de-luxe op maat gemaakte oordoppen
Blijer dan dit kun je je oren niet maken hoor. Doordat deze pareltjes op maat gemaakt zijn, passen ze perfect in je oren. Deze oordoppen heeft veruit de beste filters. De schadelijke geluiden worden tegengehouden, dus de bescherming is optimaal.
Deze uitvoering kost wel meer tijd en moeite, je moet ze namelijk laten maken bij de audicien en ze kosten al snel over de 100 euro. Maar, dan heb je ook wat.
* In een geluidsniveau van 100 decibel kun je maar vijf minuten blijven zonder risico te lopen op gehoorbeschadiging.
* Het aantal decibel bij een festivaltent of concertzaal is tussen de 95 en 103.
* Het aantal decibel bij outdoor festivals is tussen de 90 en de 100.
* Het aantal decibel en de duur dat je luistert, bepaalt hoe schadelijk het geluid is voor je oren.
* De ene persoon loopt eerder gehoorschade op dan de ander. Er kan zelfs al blijvende schade ontstaan na één feestje.
Oppassen geblazen dus, want een festival is een stuk minder leuk als je de muziek niet meer hoort. En eerlijk is eerlijk, het is ook knap lastig dansen.