Tickets bestellen. We weten niet hoe het met jou zit, maar wij vinden het soms behoorlijk stressvol. Daar zit je dan weer te wachten in een wachtrij die totaal niet opschiet, op een site die spontaan niet meer reageert. Wat doe je dan? En hoe kán het toch dat mensen die minder hun best lijken te doen wel kaarten krijgen? We spraken met Ticketscript en Ticketmaster over het systeem achter hun sites. Hier de antwoorden op de vragen die je jezelf altijd al stelde.

1. Hoe enthousiast je ook bent, het heeft helemaal geen zin om uren van tevoren in een virtuele wachtrij te staan

Want wat blijkt nou, een wachtrij is niet écht een wachtrij. Huh? Yes, dit vraagt om wat uitleg. Komt ie:

Dit wachtrij-systeem wordt door sommige ticketaanbieders gebruikt als buffer om te peilen hoeveel mensen er geïnteresseerd zijn in kaarten. Gebeurt dit niet, dan kan het zomaar zijn dat er meer tickets worden verkocht dan er beschikbaar zijn. En da's natuurlijk niet handig.

Als de verkoop officieel start, dan worden de kaarten in een random volgorde afgerekend. De hele wachtrij wordt dus door elkaar gegooid. Het maakt niet meer uit of je als eerste, twaalfde of honderdste in de wachtrij staat. Zeg al die uren in de wachtrij maar gedag, want het heeft dus geen zin om zo lang in een wachtrij te staan voor de kaartverkoop start.

2. Ai ai ai, vernieuw alsjeblieft niet de site

Potverdorie, wat kan de verleiding om een site te vernieuwen groot zijn. Toch? En dan vooral als de website even niet (goed) reageert. Attentie, dit is geen goed plan.

Op het moment dat je op die beruchte F5-knop drukt, vraag je opnieuw toegang tot een website. We fietsen er even een technische term doorheen, want dit noem je een 'page request'. De algemene regel is: hoe meer page requests, hoe meer moeite een site moet doen om al die verzoeken te verwerken. Je raadt het al, door te veel aanvragen werkt een site minder goed. Het is dus totaal niet slim om een site te vernieuwen, aangezien het aantal page requests dan weer toeneemt.

Zo. Is dat ook weer opgehelderd.

3. Het lijkt er sterk op dat het inzetten van ál je technische apparatuur ook geen garantie biedt voor kaarten

Wat is dat toch met het inzetten van zoveel mogelijk apparatuur? Vergroot je hiermee je kans op tickets? Het antwoord: nee.

Het heeft weinig zin om aan de haal te gaan met een telefoon, een laptop én een iPad. Ook dit heeft te maken met, daar komt ie weer, page requests. Hoe meer aanvragen, hoe meer struggles een site kan hebben om dit goed te verwerken. Ook komen er met meer apparaten meer mensen in de wachtrij, waardoor die ook langer wordt.

Daarnaast gebruiken meerdere ticketaanbieders het IP-adres om een verkoop te voltooien. Aangezien al die apparaten vaak geregistreerd zijn op hetzelfde IP-adres, heeft het dus praktisch geen zin. Dit is dan wel weer goed nieuws voor de slechte multitaskers onder ons.


Het lijkt er dus sterk op dat het uiteindelijk allemaal aankomt op geluk. Er kunnen heel wat stressmomenten en frustraties voorbij komen terwijl jij die kaarten probeert te regelen. Maar oh oh oh, áls het dan lukt! Dan voel je je wel helemaal het mannetje, toch? Wij hopen dat het geluk aan jouw zijde is en dat je nooit meer naast die tickets grijpt!