Qmusic is als eerste media-exploitant van Nederland gestart met het testen van audio branding in radiocommercials. Onder de naam ‘SoundQ’ wordt onderzocht hoe herkenbaar en uniek bepaalde ‘audiokenmerken’ van een merk zijn, zoals jingles, sound logo’s of een specifieke stem. Dit doen we in samenwerking met InSites Consulting. 

Er zijn verschillende theorieën over hoe je aan een sterk merk kunt bouwen. Eén hiervan is de theorie van Byron Sharp (How Brands Grow), die zegt dat je om als merk succesvol te kunnen zijn moet bouwen aan ‘mental & physical availability’. Dat houdt in dat consumenten aan een bepaald merk denken bij een volgend aankoop- of gebruiksmoment. Een manier om mental availability te vergroten is het inzetten van onderscheidende brand assets; elementen in de communicatie die herkenbaar zijn en uniek aan een merk worden gelinkt. Deze elementen moeten in alle communicatie consistent worden ingezet om zo de bewuste- en onderbewuste merkherkenning te vergroten. 

Binnen audio gaat het dan om ‘sonische distinctive assets’, vrij vertaald als audiokenmerken. En juist deze audiokenmerken spelen een grotere rol in marketing en communicatie dan ooit tevoren. De razendsnelle ontwikkelingen op gebied van voice en voice-gestuurde interactie zorgen ervoor dat de visuele component van je merkidentiteit niet altijd zichtbaar zal zijn. Hoe blijf je als merk overeind in een schermloze wereld? Met behulp van audio branding! 

Om merken en adverteerders meer inzicht te geven in de herkenbaarheid en uniekheid van hun audio branding, breidt Qmusic het On AIR onderzoek uit, met een ‘sonische distinctive asset’-meting onder de naam ‘SoundQ’. Met deze inzichten kunnen de adverteerders gerichter werken aan het bouwen aan hun merk door middel van met name sterke radioreclame.