Dit is genieten: deze week hoor je op Q de Top 500 van de 10's. We draaien de beste muziek vanaf 2010 tot nu. Volgens jou dan, want jij hebt deze lijst samengesteld met andere luisteraars.

In die 7 jaar leerden we heel wat artiesten kennen die we nu niet meer kunnen missen. Dit zijn de 10 grootste doorbraken uit de 10's:

1. Ed Sheeran

Het begon allemaal in 2011, toen de single 'The A Team' voor Ed zijn doorbraak zorgde. De videoclip bij dit nummer kostte slechts 20 pond. Inmiddels is er heel wat veranderd, en Ed doet op dit moment zijn wereldtour die he-le-maal uitverkocht is. Hij kan ondertussen videoclips maken die heel wat meer geld kosten dan twintig pond.


2. Ariana Grande

De eerste single van Ariana heet 'Put Your Hearts Up' en komt uit 2011. Ze werd dankzij het nummer 'Problem' in 2014 pas echt wereldwijd bekend. Inmiddels is Ariana drie albums en heel wat fans verder.


3. Shawn Mendes

Hij begon simpel, namelijk met het plaatsen van video's via een app. Dat werd opgepakt, en zo werd Shawn ontdekt. Even eerlijk, wat zijn wij daar nu blij mee. Het nummer 'Stitches' zorgde voor de bekendheid van Shawn. Daarna volgden er nog meer hits, zoals 'Treat You Better' en 'Mercy'.


4. One Direction

One Direction begon in de 10's, en dat hebben we geweten. Het leverden de jongens ontelbaar veel gillende meiden en een enorme berg geld op. One Direction is namelijk de best verdienende boyband ooit. Het begon allemaal met 'What Makes You Beautiful', de single die uitkwam in 2011.

Er werden heel wat harten gebroken toen in 2015 bekend werd dat Zayn Malik de groep verliet. Er werden nóg meer harten gebroken toen One Direction vorig jaar een pauze aankondigde voor onbepaalde tijd. Inmiddels zijn de bandleden bezig met hun solocarrière.


5. The Chainsmokers

Dit duo startte hun carrière met de single 'Selfie'. Volgens de mannen was dit gelijk een valse start, ze zijn namelijk totaal niet trots op dit nummer. Ze hebben zich inmiddels dik bewezen. Met hits als 'Paris', en 'Closer' doen ze hele goede zaken. Hun debuutalbum is net uit, en die gaat ook hartstikke lekker.


6. Little Mix

Deze dames begonnen ooit als solisten bij de talentenjacht The X Factor. Uiteindelijk werden Perrie Edwards, Jesy Nelson, Leigh-Anne Pinnock en Jade Thirlwall bij elkaar gebracht door het programma. Vanaf dat moment was Little Mix een feit. In totaal hebben ze vier albums uitgebracht, waar onder andere de hits 'Black Magic', 'Shout Out To My Ex' en 'Touch' op staan. De eerste, eigen single van Little Mix was 'Wings' uit 2012.


7. Martin Garrix

In de 10's haalde Martin Garrix zijn diploma artiest popmuziek, hij scoorde veel hits én kreeg de titel 'Beste dj van de wereld'. Hij heeft het dus druk gehad de afgelopen jaren. Martin Garrix werd bekend in 2013 dankzij zijn nummer 'Animals'. Sindsdien is het hard gegaan. Hij is pas 20, maar maakt nu al een feestje op de grootste festivals.


8. Zara Larsson

Zara Larsson begon al op vroege leeftijd met zingen. Ze deed op 10-jarige leeftijd mee aan een talentenjacht, waardoor ze in Zweden bekend werd. Ze bracht in 2013 de track 'Uncover' uit, en dit werd een hit in haar eigen land.

Internationaal brak ze later door, namelijk in 2015. 'Lush Life' kwam binnen op nummer 1 in 24 landen. Inmiddels kunnen we haar niet meer wegdenken. Op dit moment doet ze goede zaken met Clean Bandit in het nummer 'Symphony'.


9. Bruno Mars

We zijn al zo gewend geraakt aan deze man dat je bijna zou vergeten dat we hem pas 7 jaar kennen. 'Nothing On You' is zijn eerste single en die werd uitgebracht in 2010. In datzelfde jaar volgden 'Billionaire', 'Just The Way You Are' en 'Grenade'. Dit werden allemaal hits.


10. Fifth Harmony

Ook deze meidengroep is bekend geworden door hun deelname aan The X Factor. Ze deden individueel mee, maar gingen later verder in teamverband. 'Miss Movin' On' is de eerste single voor de dames die uitkwam in 2013. De meidengroep onderging een verandering toen Camila Cabello vorig jaar uit de groep stapte. Camila begon aan haar solocarrière terwijl de rest van de groep verder ging met z'n vieren.

Foto: ANP


Check ook