Donderdag is het wereld-milieudag. De app-man blikt vooruit met “Geitenwollensokken-apps”. Hieronder de besproken app's:

GoDriveGreen voor iPhone (Gratis)
Deze app meet op basis van de accelerometer en GPS wat je rijgedrag is. Je geeft in welk merk en model auto je hebt en op basis van je je rijgedrag geeft de app allerlei gegevens en een algemene score aan of je zuinig rijdt, niet te hard remt of te harde bochten neemt. Het meet het optrekken en afremmen en ook je bochtenwerk. Want snel optrekken en afremmen is weinig duurzaam, het kost benzine en zorgt voor extra slijtage. Met name heftig bochtenwerk zorgt voor bandenslijtage en dus rubber, dus latex, dus banden die gerecycled moeten worden en rubberdeeltjes op de weg. De app toont jouw route op de kaart met daarin pijltjes die variëren van groen tot rood, zodat je kunt terugzien op welk moment je rijgedrag goed of slecht was. De app kan per rit de statistieken bijhouden zodat je dagelijks je score kunt proberen te verbeteren.
https://itunes.apple.com/nl/app/godrivegreen/id411510594?l=en&mt=8

Alles duurzaam voor iPhone en Android (Gratis)
Is je eerste aanleg om te zoeken op duurzame diensten en goederen, dan kan deze app heel handig zijn. Deze app biedt een overzicht van winkels en diensten die als "duurzaam" bekend staan. Je kunt zoeken in de categorieën Kleding en schoenen / Horeca / Bloemen en cadeaus / Overnachten / Tuin en dieren / Recreatie / Mobiliteit / Reparatie / Voeding / Kinderen et cetera. De app toont in een lijst of op de kaart waar deze zaken in jouw omgeving zitten en van elke winkel worden de contactgegevens en een beschrijving gegeven. Je kunt eenvoudig de route opvragen via Google maps en de gegevens delen via Twitter en Facebook. De criteria waaronder winkels en diensten moeten vallen om opgenomen te worden zijn: Verkleinen van de ecologische footprint / Sluiten materiële kringloop (recycling) / Gebruiken of opwekken van hernieuwbare energie / Bijdragen aan de Natuurontwikkeling of bewustwording. Binnen de app kun je suggesties aandragen als je een winkel of bedrijf weet die daar aan voldoet en nog niet opgenomen is.
https://itunes.apple.com/nl/app/allesduurzaam/id495669325?l=en&mt=8

Questionmark voor iPhone, iPad en Android (Gratis)
Wil je weten of de producten die je in de supermarkt koopt wel enigszins duurzaam zijn, dan kun je Question mark gebruiken. Met deze app scan je de streepjescode van artikelen om informatie te krijgen. De weging van duurzaamheid wordt gebaseerd op 4 categorieën: volksgezondheid, milieu, dierenwelzijn en mensenrechten. Je kunt aangeven in welke mate je die categorieën belangrijk vindt, zodat het resultaat op basis van jouw voorkeur getoond wordt. Per artikel krijg je een uitleg voor elke categorie waarom het product een goede of slechte score krijgt. Ook worden er alternatieve producten getoond die hoog scoren op duurzaamheid. Op dit moment heeft de app vooral informatie over vlees, zuivel, eieren, toetjes, vleesvervangers en chocolade. Maar als je een product scant dat nog niet voorkomt in de database, dan word je gevraagd foto's te nemen en die in te zenden. dan wordt het product aan de database toegevoegd. Je kunt aangeven bij welke winkels je komt zodat ze alleen producten suggereren die je ook tegen kunt komen. De app kan gebruikt worden zonder account, maar je kunt je ook registreren. Uit de app werd het me niet duidelijk welk voordeel dat oplevert. Een historie van gescande artikelen zou handig zijn, maar nu lijken scans niet bewaard te blijven. Voor een inventarisatie van je ijskast moet je dus een goed geheugen hebben.
http://www.thequestionmark.org/

De meest "duurzame" app in de categorie Lifestyle is op plek 4, en wel:

Marktplaats voor iPhone en Android (Gratis)
Want als je het over het recyclen van producten hebt, dan is Marktplaats de grootste recycle plek van Nederland met dagelijks 300.000 nieuwe advertenties en 1,3 miljoen dagelijkse bezoekers. Grote kans dat jouw afdankers een tweede leven kunnen krijgen. Ook bij tweedehands.nl en gratisaftehalen.nl trouwens.
marktplaats.nl