Dat hij stopte met touren en optreden, betekende niet dat hij ook stopte met muziek maken. “Het is het begin van iets nieuws”, schreef hij toen op zijn site. Dit resulteerde in een nieuwe album genaamd Avïci, dat in augustus 2017 uitkwam. Dit zou de eerste EP zijn van een driedelige serie, maar door zijn overlijden zijn deel twee en drie nooit uitgebracht. Op deze EP staan o.a. ‘Without You’ met Sandro Cavazza en ‘Lonely Together’ met Rita Ora.


Enkele weken geleden maakte de familie Bergling bekend de Tim Bergling Foundation op te richten, ter nagedachtenis aan aan de dj. Deze organisatie zal zich vooral focussen op zelfmoordpreventie onder jongeren en twintigers. Daarnaast willen ze aandacht vragen voor psychische problemen en voor het behoud van het klimaat en bedreigde diersoorten, onderwerpen die Avicii erg belangrijk vond. 

Maar dat was niet het enige nieuws waar de familie Bergling meekwam. Naast de nieuwe single ‘SOS’ met Aloe Blacc, zullen ze op 6 juni 2019 een nieuw album uitbrengen. Dit album gaat ‘TIM’ heten. “Tim was bijna klaar met een nieuw album. Hij liet een flinke verzameling liedjes achter die bijna klaar waren, inclusief notities, e-mailconversaties en sms-berichten over het werk”. De componisten met wie hij samenwerkte, hebben het muzikale werk voor hem voltooid. De opbrengsten van zowel ‘SOS’ als het komende album gaan naar de Tim Bergling Foundation.


Het verlies van deze iconische dj en producer zal zeker niet minder worden, maar met het nieuwe materiaal in het verschiet wordt zijn nalatenschap in eer gehouden. 

Foto: AFP