Ben je een starter op de woningmarkt? Dan heb je het al moeilijk genoeg. Maak het jezelf makkelijk bij de zoektocht naar jouw nieuwe huis. Check de tips van de Consumentenbond!

Stappenplan bij het kopen van een huis

  1. Bereken je maximale hypotheek. Zo weet je of jouw droomhuis binnen je budget past.  
  2. Kom je geld tekort? Kijk of jouw gemeente een starterslening aanbiedt. Of leen van je ouders.
  3. Heb je al een woning op het oog, volg het stappenplan. De hypotheekadviseur van de Consumentenbond geeft onafhankelijk én voordelig hypotheekadvies.
  4. Meld je aan bij de Verhuiscoach. Zo hou je overzicht over wat je allemaal moet regelen voor jouw nieuwe huis.
  5. Vergeet niet om de juiste verzekeringen af te sluiten.
  6. Veel kosten zijn aftrekbaar van de belasting als je een huis koopt. Mis geen aftrekposten; schrijf je in voor de gratis e-mails van Belastingcoach.

Nog een paar tips

  • Een telefoonabonnement heeft invloed op je maximale hypotheek. Kóóp dus die mobiel als je op zoek bent naar een huis, in plaats van dat je een abonnement afsluit waar je een telefoon bij krijgt. De bank ziet dit namelijk als een lening waardoor je minder hypotheek krijgt.
  • Maak foto’s als je een huis bezichtigt. Dan kun je thuis rustig kijken of die woning echt zo leuk is.
  • Let op als je je koopcontract tekent en laat erin zetten dat de koop niet door gaat als je de hypotheek niet rond krijgt.

Het huis van Q

Mattie & Marieke dragen graag hun steentje bij om het voor starters op de woningsmarkt iéts makkelijker te maken. Daarom zitten zij eind oktober een week lang in Het huis van Q! Samen met Domien knappen ze een mooi, Utrechts huisje op voor een koppel. Hier wil ik meer over weten.