Het is een zwarte dag voor alle Directioners wereldwijd: bandlid Zayn Malik stapt uit de groep. Na vijf jaar verlaat de 22-jarige zanger de populaire boyband.

De overige leden Harry, Niall, Liam en Louis gaan met z'n vieren verder en zetten hun wereldtour door. Ook werken de overgebleven jongens verder aan hun vijfde studioalbum, dat later dit jaar moet uitkomen.

Excuses aan fans
Zayn laat in een statement op Facebook weten dat hij One Direction verlaat om weer een gewone jongen van 22 jaar te zijn die buiten de spotlights kan leven. Hij biedt zijn fans excuses aan voor zijn ingrijpende beslissing.

Zayn zegt daarover: "Mijn leven met One Direction is meer geweest dan ik mij ooit had kunnen voorstellen. Maar, na vijf jaar, voel ik dat nu voor mij de juiste tijd is gekomen om de band te verlaten. Ik wil mijn excuses aanbieden aan de fans die ik teleurstel, maar ik moet doen wat ik in mijn hart voel. Ik vertrek omdat ik een normale 22-jarige wil zijn die in staat is om te relaxen en privé tijd wil kunnen hebben buiten de spotlight. Ik weet dat ik vier vrienden voor het leven heb in Louis, Liam, Harry en Niall. Ik weet dat zij door zullen gaan met de beste band ter wereld zijn."

Reactie One Direction
De boys Harry, Niall, Liam en Louis laten weten het heel jammer te vinden dat hun maatje Zayn de band verlaat. Ze zeggen daarover: "We zijn erg verdrietig dat Zayn vertrekt, mij wij respecteren zijn beslissing volledig en zenden hem alle liefde voor de toekomst. De afgelopen vijf jaar waren meer dan ongelofelijk, we hebben samen zoveel meegemaakt, dus we zullen altijd vrienden blijven. Wij zullen met z'n vieren doorgaan. We kijken erg uit naar de opname van ons nieuwe album en onze fans weer te zien tijdens het vervolg van onze wereldtour."

Reactie manager Simon Cowell
De leden van One Direction deden in 2010 solo auditie voor de Britse versie van X Factor en kende elkaar niet. Het was jurylid Simon Cowell die de vijf heren bij elkaar voegde en One Direction was geboren. De band eindigde als derde in de talentenjacht maar is sinds de debuutsingle 'What Makes You Beautiful' één van de succesvolste Britse acts ooit wereldwijd.

"Ik wil zeggen dat ik Zayn wil bedanken voor alles wat hij heeft gedaan voor One Direction", reageert de manager. "Sinds onze eerste ontmoeting in 2010, ben ik steeds doller en trotser op hem geworden. Ik heb zijn zelfvertrouwen zien groeien en ik vind het erg jammer om hem te zien vertrekken. Wat betreft One Direction, kunnen fans er zeker van zijn dat Niall, Liam, Harry en Louis erg enthousiast zijn over de toekomst van de band."

Uit de running
Vorige week stopte Zayn al met het toeren met de band, omdat hij zijn rust moest pakken. Nu verlaat hij de groep dus definitief.

Foto: ANP