Het is dit jaar precies 10 jaar geleden dat het debuutalbum van Rihanna, Music of the Sun, uitkwam. Daarop stond haar grote doorbraakhit 'Pon De Replay'. Nu, zeven studioalbums verder, staat haar achtste album alweer in de planning. Wat zijn de muzikale hoogtepunten van haar leven?

Doorbraak

In 2005 kwam haar allereerste album uit, uitgebracht onder Def Jam Recordings, waarvoor ze auditie moest doen bij rapper Jay Z. 'Pon De Replay' werd een regelrechte hit en ook het album slingerde de hitlijsten in. Wereldwijd kwam ze in de bekendheid met 'SOS', dat ook haar allereerste nummer 1 hit opleverde. Dit nummer stond alweer op haar tweede album, A Girl Like Me.

Good Girl Gone Bad

De zangeres zit niet stil, in 2007 komt alweer haar derde album uit: Good Girl Gone bad. Het hele jaar staat ze in de hitlijsten met 'Umbrella', 'Shut Up and Drive', 'Hate That I Love You', 'Don't Stop The Music' en 'Rehab'. Voor 'Rehab' zoekt ze de samenwerking op met Justin Timberlake en 'Hate That I Love You' met Ne-Yo.

Een nieuwe sound

Na dit ongekende succes volgt in 2009 Rated R, met een complete andere sound. Ze zoekt andere stijlen op en brengt nummers uit met een diepere betekenis. Daarna volgen de albums Loud, Talk That Talk en Unapologetic. Hiermee gaat ze weer terug naar pop-nummers, maar blijft ze experimenteren.

Naar het witte doek

Rihanna is nooit cameraschuw geweest. Sowieso zet ze iedere keer waanzinnige videoclips neer, maar ze is ook meerdere keren te zien geweest in tv-series. Op het witte doek heeft ze een aantal keer een cameo geweest, maar met de nieuwe animatiefilm Home heeft ze een hoofdrol te pakken. Ze heeft daar ook de soundtrack voor gezongen.

Weer een omslag

Met het nieuwe album R8 wil Rihanna weer een omslag gaan maken. Ze wil muziek gaan maken die ze de rest van haar leven wil blijven doen en niet langer meer makkelijk te beluisteren popmuziek. Haar nieuwe singles 'Bitch Better Have My Money' en 'FourFiveSeconds' zijn daar voorbeelden van.

Bekijk haar grootste hits hierboven!

Foto: AFP.