Het is CrimeWeek deze week in “Van Inkel in de Middag”; vanwege Jeroen’s literaire thriller. De APP-man is zoals iedere dinsdag te gast en behandelt daarom criminele app’s. Hieronder de besproken:

Misdaadmap voor Android (Gratis)
Deze app doet wat het zegt, het toont namelijk de misdrijven op de kaart. Dat doet het aan de hand van GPS of een postcode zodat je niet alleen bij jou in de buurt, maar ook van andere buurten kunt kijken wat er aan criminaliteit gebeurt (Handig als je wil verhuizen en huizen zoekt in een buurt). Je geeft bij instellingen aan in welke straal gezocht moet worden en in welke datum range. Vervolgens worden alle misdrijven op de kaart getoond en kun je doorklikken voor meer informatie. Die informatie is wel summier. De app laat ook de misdaden in lijstweergave zien als je dat handiger vindt. In de instellingen kun je ook filteren op het type misdrijf, zoals geweld, beroving, schietpartij, steekpartij, verkeersdelict, et cetera. Je kunt alle informatie delen via sociale media en mail. Een vreemd ding aan de app is dat het de misdrijven indeelt aan de hand van een bepaalde klasse, zoals bijvoorbeeld "sportieve luxezoekers" of "culturele intellectuelen". Ze noemen dit lifestyle informatie, maar waar dat op slaat is niet duidelijk.
http://www.misdaadmap.nl/

Civilant voor iOS en Android (Gratis voor 1 locatie)
Beter een goede buur dan een verre vriend, als het om crimefighting gaat. Met de apps van Civilant kun je zien welke meldingen van criminaliteit of verdachte zaken er in jouw buurt zijn. Binnen de app kun je, na registratie, een gebied kiezen waarvan je op de hoogte wilt blijven. Dat kan je woonbuurt zijn, maar tegen extra betaling kun je nog een extra buurt bijhouden. Dat zou de buurt van je familie, ouders of werk kunnen zijn. Alle gebruikers binnen 1km van jouw buurt worden automatisch met elkaar verbonden. Zodra iemand een melding doet krijgen de andere een notificatie. Bij een melding kun je een categorie aangeven zoals inbraak, beroving, brand, ongeval et cetera en kun je een foto plaatsen of een Youtube URL toevoegen. Vanuit de app kun je snel contact opnemen met politie (indien niet dringend) of 112 (bij levensbedreigende situaties). Ook bevat de app een overzicht van de laatste meldingen van hulpdiensten (politie, brandweer, ambualance) die je snel als melding kunt toevoegen aan de lijst van meldingen in de buurt. Een handige tool om elkaar op de hoogte te houden en zo met elkaar de buurt veiliger te maken.
civilant.com

Een alternatief is het Lokaal Alarm Systeem (Gratis)
Daarbij worden de meldingen niet zozeer op basis van vaste buurten weergegeven, maar op basis van nabijheid van de dichtstbijzijnde personen. Zodra je een melding doorgeeft, ongeacht waar je bent, krijgen de 10 personen die het dichtst bij zijn een notificatie. Bij een melding geef je aan of het om een Ongeluk, Inbraak, Brand of Onveilige situatie gaat. je kunt voor je eigen locatie of een andere locatie een melding opgeven. De app lijkt niet helemaal goed te werken want bij een melding vanaf een ander adres kun je geen adres ingeven, dus kun je niet verder.

Voor deze apps geldt dat het alleen goed werkt als er voldoende gebruikers zijn, maar dat is niet te zien. Het zou handig zijn als je kon zien hoeveel mensen in je omgeving de apps gebruiken.

En de topper van crime staat deze week in Games:

Grand theft auto San Andreas voor iPhone en Android (€ 5,99)
Wil je zelf het criminele pad op, overweeg dan een spelletje. De stad Los Santos in San Andreas (Los Angeles?) wordt geteisterd door criminele bendes. Aan jou de taak om je familie te redden terwijl je uit handen van de politie moet blijven omdat je (onterecht) bent aangeklaagd voor moord. Tijdens deze missie klim je op in de criminele rangen van de stad en is het doel deze stad onder jouw controle te krijgen. Je hebt de beschikking over drie erg grote gebieden waarin je allerlei opdrachten moet uitvoeren. De omgeving is fraai weergegeven in een 3d view. Je kunt overal vrij bewegen en de stad ligt bezaaid met missies om uit te voeren, maar kijk uit waar je gaat en staat want de politie zit je op de hielen en andere criminelen zijn niet erg vriendelijk. je kunt kiezen uit allerlei voertuigen om de stad door te komen en verschillende wapens zijn ruim voorhanden. Vooralsnog de beste crimegame in zijn soort en dit spel geeft je meer dan 70 uur speelplezier, mits je wat geweld aan kunt. Want gewelddadig is het en daarom heeft het een leeftijdsadvies van 17+. Door de processor eisen zijn niet alle smartphones geschikt, maar alleen de toestelen van max ongeveer 2 jaar oud.
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rockstargames.gtasa
iOS: https://itunes.apple.com/nl/app/grand-theft-auto-san-andreas/id763692274...