Het is dinsdag en dus schuift de APP-man aan.
Hij heeft radio-actieve app’s ivm de nucleaire top :

De NNS app voor iOS, Android, Blackberry en Windows Phone (Gratis)
Deze app is voornamelijk voor deelnemers aan de summit. De app is bedoeld om alle informatie voor de "delegates" in elektronische vorm aan te bieden, zodat de Summit volledig papierloos kan zijn. Het openbare gedeelte is niet echt boeiend. Je kunt hier een fotoreportage bekijken die ook op Flickr te zien is en verder staat er kort zeer algemene informatie over de summit in. Het besloten gedeelte is niet toegankelijk als je geen functie op de summit hebt, maar bevat informatie zoals het programma en stukken die van belang zijn. De app bevat geen geheime informatie en de leiders kunnen de app niet gebruiken om zelf documenten op te slaan of iets dergelijks.
https://webapp.nss2014.com

Geiger Camera voor iPhone (€ 0,89)
Straling, zoals radioactieve straling, kan verstoringen opleveren in camerabeeld. Dat gegeven is gebruikt voor deze app, waarmee je echte radioactieve straling kan (/zou kunnen) meten. Je moet hiervoor zorgen dat je camera geen enkel licht binnen laat, dus door hem lichtdicht af te plakken of door hem met de lens naar beneden op een glad oppervlak te leggen (of in een donker doosje te stoppen). De straling zal door de storing voor witte stipjes op het beeld zorgen (daarom is het van belang dat het beeld compleet zwart is). Door die stipjes te tellen kan dit vertaald worden naar de straling die aanwezig is. Omdat de natuurlijke radioactieve straling heel laag is, zullen wij in onze omgeving een vrij lange meting moeten verrichten om behoorlijke straling waar te nemen.
https://itunes.apple.com/nl/app/geiger-camera/id447319975?l=en&mt=8

Voor Android is er:

Radio Activity Counter (Gratis)
Doet hetzelfde, maar heeft erg ingewikkelde calibratie methodes en gevoeligheidstabellen. Dat komt omdat er natuurlijk heel veel verschillende Android toestellen zijn met verschillende camera's. Dat maakt deze app in potentie wel veel nauwkeuriger als je weet hoe het werkt. Als je echt wil weten hoe dit werkt: http://www.youtube.com/watch?v=qJcOq5sLxPo
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rdklein.radioactivity

EcoData Radiation voor iPhone en iPad (€0,89) en de Global Nuclear Watch voor Android (Gratis met banners, of €4,49)
Na de ramp bij Fukushima in Japan, is men enigszins bezorgd over de aanwezige straling en de verspreiding van radioactieve deeltjes in de atmosfeer. Op veel plaatsen wereldwijd wordt continu gemeten wat de straling is. Van veel van deze meetplekken zijn de gegevens beschikbaar en in deze app kun je zien of er verhoogde radioactieve straling gemeten wordt. De app heeft op dit moment gegevens uit tientallen meetcentrales in Japan, Amerika, Duitsland China, Ierland, Australië, Finland, Hongarije en Frankrijk en meer, in totaal 22 landen met data van 2900 meetstations. (Niet Rusland? Nee, niet Rusland...). In de app kan je de meetresultaten in grafieken zien maar ook door op de kaart te kijken waar je per meetstation een bolletje ziet in verschillende kleuren. Groen is goed, Zwart is behoorlijk fout. Die laatste zien we dan ook bij Fukushima en aan de oostkust van Japan zijn nog wat andere alarmerende kleuren. Rusland doet niet mee, maar anders zou je bij Tsjernobyl ook nog wel wat rode kleurtinten zien. Van Nederland is geen data beschikbaar, dus helaas krijg je geen seintje als het hier uit de hand loopt.
https://itunes.apple.com/nl/app/ecodata-radiation/id439795298?l=en&mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ag_3.radiation

Tawkon voor Android (Gratis)
Voor mensen die bezorgd zijn over hun gezondheid en de straling die van hun mobiele telefoons komt. Het is nog niet aangetoond dat de straling van telefoons schadelijk kan zijn, maar sommigen willen de officiële uitslag daarvan misschien niet afwachten (die pas over jaren of nooit bekend zal worden?). De straling van mobieltjes kan sterk variëren per locatie of andere omstandigheden, zoals afstand van een mast. Deze app registreert wanneer een (Android) toestel extra straling genereert en geeft vervolgens een waarschuwing (trillen of geluid) zodat je van plaats kunt veranderen of de telefoon even op de speaker kunt zetten om verder te praten. De app houdt bij aan hoeveel straling je bent blootgesteld en houdt bij hoeveel tijd je gebeld hebt via de telefoon, speaker of oordopjes. Voor sommige mensen die daar bewust mee bezig zijn is het misschien "better safe than sorry".
http://tawkon.com/