Iedere dinsdag schuift de APP-man aan! Hij vindt en vertelt over apps in het weekthema. Deze week is dat: het heelal.

Hieronder de besproken app's:

Living Earth voor iPhone en iPad (€1,79)
Wakker worden, naar buiten kijken en de aarde zien zoals hij er echt bij ligt, dat is alleen voor de Andre Kuipersen van de wereld weggelegd. Alhoewel; met deze bijzondere wekker app krijg je een beetje dezelfde ervaring. In deze app wordt de wereld met echte dag, nacht en schemerzone getoond. Maar niet alleen dat, op basis van weerstations wordt de aardbol bedekt met de echte wolkenvelden, tot en met werkelijke stormen en hurricanes die bezig zijn. De aarde draait met de echte klok mee en in het scherm kun je voor meerdere steden wereldwijd het weer volgen. 's nachts zie je de grote steden als lichtvlekjes opdoemen en je kunt op basis van live weerfeeds ook zien wat de temperaturen op verschillende plaatsen is. Dit wordt aangegeven door de aarde in kleuren te tonen als een toverbal van oranje tot groen, blauw naar paars. Hetzelfde geldt voor luchtvochtigheid en windsnelheden. Hij kan dienen als wekker en je kunt kiezen om het scherm aan te laten zodat je altijd de aarde op je nachtkast hebt draaien. In de ochtend zie je jouw stad langzaam uit de schemer komen. Heel mooi gedaan en zelfs handig.

Solar Walk voor iPhone en iPad (€2,79)
Om een goed idee te krijgen van de omvang van ons zonnestelsel zou je er doorheen moeten kunnen vliegen. Met deze app kan je jouw eigen virtuele reis maken. Bij het openen van de app vlieg je van buiten onze melkweg naar de aarde. Vervolgens kan je zelf in en uitzoomen op de aarde, maar ook door het hele zonnestelsel vliegen. Van elke planeet kan je uitgebreide informatie krijgen door hem aan te tikken. Het mooie is dat de stand van alle planeten ten opzichte van de zon en aarde ook de werkelijke stand is en dat dit telkens geupdate wordt. Sterker nog, als je op de aarde inzoomt kan je de belangrijkste satellieten, de hubble space telescope en het ISS zien die ook op hun werkelijke positie hangen. Met een knop kun je de tijd versnellen zodat je ziet hoe alle satellieten bewegen ten opzichte van de aarde en je kunt een datum en tijd ingeven om te zien wat de stand van alle planeten en satellieten is. Je kunt al deze info via een kabeltje of Airplay op je TV tonen en als je een echte 3D TV hebt of zo'n rood/blauw brilletje kan je het ook in 3D bekijken op je device of op je TV!

Sky Safari voor Android (€2,99)
De kleine beer, de grote beer en de poolster, zo ver komen we nog wel als we naar boven kijken. Maar er zijn zo ontelbaar veel sterren te zien waarvan je niets weet. Met deze app kun je door je camera naar de hemel te richten alle informatie van die sterren krijgen. De app weet jouw positie en hoe je jouw toestel houd dus weet naar welke sterren je kijkt. van alle planeten en sterren is informatie op te vragen, die al in de app zit. Dus zit je in Noord Finland, geen nood, je hebt geen data verbinding nodig om alle sterrenbeelden te herkennen. Ook de belangrijkste satellieten zijn opgenomen dus zie je er een vliegen, dan kun je opzoeken welke het was. Of omgekeerd kun je op je scherm zien, door de tijd vooruit te spoelen, welke er aan komen. De app zit vol met fraaie foto's van het heelal zoals mooie paarse slierten van Nebula en dergelijke.

[Shitapp] Astronaut Spacewalk voor iPhone (€2,69)
Iedereen kent wel de beelden dat ze met een jet-pack op hun rug uit het laadruim van de Spaceshuttle vlogen, compleet los van het schip. Dat het besturen van dat apparaat geen makkelijke klus was, wordt wel duidelijk met dit spelletje. In dit spel begin je in het openstaande ruim van de Spaceshuttle en moet je reparatie missies uitvoeren. Uiteraard begin je met wat oefenmissies om de besturing onder de knie te krijgen. En daar gaat het mis. Je hebt maar liefst 14 knoppen om het apparaat te besturen, los van de 6 knoppen om rond te kijken. En als je eenmaal begint te tollen dan is het einde zoek. Er is gelukkig een herstel knop om je weer in stilstand te brengen, maar om jezelf in een bepaalde richting te laten vliegen is bizar moeilijk. De eerste missie is mij nooit gelukt en heeft alleen maar frustratie opgeleverd. Het ziet er heel gaaf en realistisch uit, maar is zo moeilijk dat ik er geen geduld voor heb. Als hij gratis was geweest was het geen shitapp geweest, maar omdat hij een klein 3 euro kost en het meteen weggegooid geld was, is het de shitapp van de week.