Billie Eilish is de grote winnaar van de Grammy Awards. De 'bad guy'-zangeres wist vijf van de zes nominaties die ze had te verzilveren. Daarmee is de 18-jarige Billie dit jaar de artiest geworden die met de meeste Grammy's naar huis gaat.

Eilish won in de meest aansprekende categorieën: Record Of The Year (Bad Guy), Album Of The Year (When We All Fall Asleep, Where Do We Go?), Best New Artist, Best Pop Vocal Album (When We All Fall Asleep, Where Do We Go?) en Song Of The Year (Bad Guy). Haar broer Finneas werd beloond met een Grammy als Producer Of The Year voor het winnende album.

Onwerkelijk

Billie Eilish kon het allemaal nauwelijks geloven: "Ik keek altijd naar de Grammy's op televisie, maar nooit had ik gedacht hier op dit podium te staan. Laat staan beloond te worden met prijzen. Dit is geweldig en onwerkelijk tegelijkertijd". 

Haar broer met wie ze samen muziek schrijft, voegt daaraan toe: "Wij schreven nooit muziek om een Grammy te winnen, maar omdat we dat leuk vonden en ons gevoel daarin kwijt konden. Dat deden we gewoon thuis op zolder. Dus laat dit een inspiratie zijn voor al die kids die op hun kamertje liedjes schrijven of muziek maken, want dit kan het resultaat zijn."

Recent werd bekend dat Billie Eilish de titelsong van de nieuwe James Bond-film 'No Time To Die' gaat maken. Daarmee is de 18-jarige Eilish de jongste artiest ooit die een titelsong van een Bond-film opneemt.

Uitreiking Grammy Awards

De Grammy Awards vormen het belangrijkste muziekevenement van het jaar en werden gehouden in het Staples Center in Los Angeles. De 62e editie van het event werd overschaduwd door het plotselinge overlijden van basketballegende Kobe Bryant. Hij en zijn 13-jarige dochter Gianna bevonden zich samen met zeven anderen in een helikopter die zondag neerstortte vlakbij Los Angeles.

Eerbetoon

De Grammy's werden geopend met een eerbetoon aan de voormalig speler van de LA Lakers, die vele wedstrijden speelde in het Staples Center waar de prijsuitreiking plaatsvond.

Nadat zangeres Lizzo de sporter toezong tijdens haar openingsmedley, sprak presentatrice Alicia Keys over de 41-jarige Bryant die enorm geliefd was in 'the city of angels'. Vervolgens zong ze met de band Boyz II Men het nummer 'It’s So Hard To Say Goodbye To Yesterday', waarbij veel mensen in het publiek het niet droog hielden.

Nederlands succes

De uitreiking van de Grammy Awards had nog een Nederlands tintje, want het Metropole Orkest wist hun Grammy-nominatie om te zetten in winst. Het orkest won een award voor het nummer 'All Night Long' van het album Djesse Vol.1 met multi-instrumentalist Jacob Collier. Het Metropole won de prijs in de categorie beste arrangementen. 

Belangrijkste winnaars

In totaal werden er in 84 categorieën Grammy Awards uitgereikt. Een overzicht van de belangrijkste winnaars:

  • Record of the Year: Billie Eilish - 'Bad Guy'
  • Album of the Year: Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
  • Song of the Year: Billie Eilish - 'Bad Guy'
  • Best New Artist: Billie Eilish
  • Best Pop Solo Performance: Lizzo
  • Best Pop Duo/Group Performance: Lil Nas X Featuring Billy Ray Cyrus - 'Old Town Road'
  • Best Pop Vocal Album: Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

De complete lijst vind je op Grammy.com.

Foto: EPA / AFP