Deze zondag was het exact een jaar geleden dat de hele wereld onze Common Linnets tweede zagen worden op het Eurovisie Songfestival, 19 mei is het de beurt aan Trijntje Oosterhuis met haar nummer 'Walk Along'.

Gisteren is de zangeres aangekomen in het Oostenrijkse Wenen waar ze in de eerste halve finale moet strijden voor de overwinning. Daarom even een opsomming van de grootste concurrenten die Trijntje kan gaan tegenkomen op het Songfestival.

België

Songfestivalkenner Cornald Maas ziet België als de grootste kanshebber met Loïc Nottet die een nummer laat horen dat doet denken aan Lorde. In de eerste halve finale is deze knul vóór Trijntje aan de beurt.

Noorwegen

In Noorwegen hebben ze goed naar onze Common Linnets gekeken, misschien wel iets té goed. Let op de verhouding man vrouw en de unieke camerabeweging die het optreden van vorig jaar zo kenmerkend maakte. Het lijkt er zelfs op dat de jongedame wat kledingadvies van Ilse DeLange heeft gehad met de jurk.

Finland

Finland heeft een punkband gevormd door mensen met een verstandelijke beperking naar het Songfestival gestuurd, een soort Jostiband dus. Hoewel kandidaten een nummer van drie minuten mogen zingen kiest Pertti Kurikan Nimipäivät voor een nummer van anderhalve minuut. Of het werkt? De tijd zal het leren!

Australië

Australië... Da's toch helemaal geen Europa? Klopt! Dik dertig jaar al wordt het Eurovisie Songfestival uitgezonden in het land aan de andere kant van de wereld en is daar razend populair, omdat dit een jubileumjaar is mag Australië eenmalig meedoen.

Zweden

Ken je Loreen uit Zweden nog die met 'Euphoria' niet alleen het songfestival wist te winnen, maar ook nog eens een gigantische hit scoorde in Nederland? Dit jaar bestempelt songfestivalkenner Cornald Maas het nummer van Måns Zelmerlöw, 'Heroes', ook weer als een grote kanshebber voor de winst!

De Jurk!

De grote vraag blijft natuurlijk... WAT DOET ZE AAN! Nou dit is 'm hoor, de jurk van Trijntje Oosterhuis:

Foto: ANP Kippa